Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cynthia verbouwde een monument: ‘Onder een glazen stolp ligt een gigantische gouden pinda’

Aangeboden door Florissant Design 21 juli 2020

Eind december kreeg Cynthia, eigenaresse van Florissant Design, de vraag of zij een nieuwe Amersfoortse horecazaak volledig wilde inrichten. “Het bleek om een monumentaal pand te gaan, waarvan ik de volledige inrichting en de bijbehorende verbouwing mocht aanpakken. Eigenlijk had ik mijn vakantie in die tijd gepland, maar deze mooie kans wilde ik niet laten lopen”, vertelt Cynthia. En zo begon Florissant Design aan een heel nieuw eigentijds interieuravontuur.

Tijdens het intakegesprek kwam Cynthia erachter dat er een heel mooi verhaal schuilde achter de nieuwe horecazaak. De zaak werd namelijk aangekocht door vier broers die een ode wilden brengen aan hun vader. “Tijdens het eerste gesprek, dat ik voerde met eigenaar Ab, kwamen er in mijn hoofd allerlei ideeën naar boven. Het bleek een prachtig verhaal over een hardwerkende Amersfoortse horeca familie. Dat soort verhalen maken mijn werk zo ontzettend leuk.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: Florissant Design (de verbouwing van Papa's Bar)
Foto: Florissant Design (de verbouwing van Papa's Bar)
Foto: Florissant Design (de verbouwing van Papa's Bar)

Inspiratie

“Ik raakte geïnspireerd door het verhaal dat Ab vertelde over zijn vader. Die inspiratie werkte ik verder uit in een ontwerp. Hij had in ons eerste gesprek verteld dat hij dunne houten latten zo mooi vond in een interieur. Die zie je in het eindresultaat terug in de bar en in de serre. Verder liet ik mij inspireren door de trends van nu, zoals ronde vormen en donker hout. Die ronde vormen zie je terugkomen in de bar en in de fauteuils”, vertelt Cynthia.

Over de kleuren hoefde de eigenaresse van het ontwerpbureau niet lang na te denken. “Het geheel moest een comfortabele uitstraling krijgen. Ik dacht aan papa, die na een lange werkdag heerlijk kon uitrusten in een comfortabele stoel, met een goed glas whiskey en een lekkere sigaar. Dat ‘rokerige’ en ontspannen sfeertje heb ik terug laten komen in de kleuren en in de meubels.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: Florissant Design (de Heerenkamer)
Foto: Florissant Design (de Heerenkamer)

Monumentaal pand

Een pand van a tot z verbouwen is al een behoorlijke opgave, maar in dit geval vond de volledige verbouwing en de nieuwe inrichting ook nog eens plaats in een monument. “De oudheid en de uitstraling van het pand hebben we behouden, alleen dan op een hele andere manier. Je ziet de originele details nog steeds terug. Zo zijn de scheve, oude muren blijven staan. We hebben ze geschilderd en de donkerhouten lambrisering waar nodig opgeknapt en hersteld. De oude schouw met originele tegels is ook behouden. Die vind je nu terug in de Heerenkamer.”

“De serre stond er al toen er nog een andere horecazaak in zat. Je herkent hem nu alleen niet meer terug. Die is wel echt supertof geworden”, vertelt Cynthia. “Vooral de combinatie van de verbindende lambrisering, de messing details, het ‘foute’ behang, de kroonluchters en de wandverlichting geven het pand een hele andere uitstraling. Wat ook ontzettend goed werkt is de grote houten trap met de gietijzeren details. Hij is speciaal voor Papa’s Bar gemaakt en past volledig in het plaatje.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: Florissant Design (de verbouwing van de serre in Papa's Bar)
Foto: Florissant Design (de verbouwing van de serre in Papa's Bar)
Foto: Florissant Design (de verbouwing van de serre in Papa's Bar)
Foto: Florissant Design (het eindresultaat van de verbouwing in de serre)

Een grote gouden pinda

“Het verhaal van papa hebben we teruggebracht in verschillende details. De foto’s aan de wanden met de vier broers en hun vader komen op meerdere plekken terug”, legt Cynthia uit. De meer verrassende en verborgen details zijn op het eerste gezicht niet zo snel terug te zien. “Het was een mooie uitdaging om het verhaal ook in andere details terug te laten komen. Een opvallend detail is de grote kastenwand in de Heerenkamer. Van de wand hebben we een whiskydestilleerkast gemaakt, met grote glazen whiskykruiken. Een plek waar papa na een lange werkdag in comfort kan genieten van een goed glas whiskey.”

Florissant Design voegde nog meer verrassende details toe, die je op het eerste gezicht misschien niet zo snel linkt aan papa. “Onder een glazen stolp ligt een gigantische gouden pinda, omdat papa helemaal gek is op pindakaas. Het was even een zoektocht om hem te vinden, maar het is gelukt”, zegt Cynthia. Her en der zijn er nog meer details toegevoegd uit het leven van papa. “De schaal waar bijvoorbeeld de pepermuntjes inzitten is een drinkbak voor vogels. Op verschillende plekken zijn ook duiven terug te vinden. Papa is namelijk gek op vogels.”

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: Florissant Design (de gouden pinda onder de stolp)
Foto: Florissant Design (de Heerenkamer)
Foto: Florissant Design (Een van de foto's van papa)

Mooie ervaring

“Het project was een mooie ervaring. De combinatie van het oude, het nieuwe en het bijzondere verhaal van Ab en zijn broers zie je terug in het ontwerp. Het meest trots ben ik op de bar, al vind ik de serre en de trap ook heel gaaf geworden. Als ik terugkijk op dit project en naar het prachtige bijpassende verhaal, dan kan ik alleen maar zeggen dat ik het mooiste vak heb dat er bestaat.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Florissant Design. Meer over Florissant Design ontdekken?

Florissant Design dienstverlening

Gesloten08:30 - 17:00

Gerrit van Stellingwerfstraat 95, Amersfoort

Bekijk meer:dienstverlening

Verder lezen:

Ab van Papa’s Bar: ‘Hij zag de foto’s en toen begonnen ook bij papa de tranen te stromen’

Op 1 juni openden vier Amersfoortse broers een bar in het centrum van Amersfoort. Het verhaal van de...

Nieuw! Cascara coffee bar: ‘Mijn oma maakt de bessenjam zelf’

Supergezond eten voor een prikkie: het kan in het heropende eetcafé van Nieuw Mos

Nieuwe hotstpots: deze zaken zijn nét geopend in Amersfoort

  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.