Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Spiksplinternieuwe horecazaak in Vathorst: ‘We werken met mensen met mogelijkheden’

Door Juliette Schmitt 31 juli 2020

Midden tussen de nieuwbouwhuizen in het jongste gedeelte van Vathorst doemt een verbouwde boerderij op. Vanaf het terras kijken gasten uit over het water. De boerderij is geen woonhuis. Het is een horecagelegenheid gerund door kersverse eigenaren Vincent de Vries, die ook eigenaar is van DimS in Hooglanderveen, en Bart Viester. In de bediening worden de twee enthousiaste mannen bijgestaan door jongens en meiden met een verstandelijke beperking. Ze krijgen begeleiding van zorginstelling Careander.

Van de oude boerderij, die ooit aan de Hogesteeg in Hoogland stond, is nu vrij weinig over. Zowel van binnen als van buiten heeft het gebouw een flinke transformatie ondergaan. “Van buiten moet er nog wel het een en ander gebeuren”, legt eigenaar Vincent uit. “In de nazomer gaan we een haag rondom het terras aanleggen en gaan we de tuin aanplanten.”

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Delfts blauw

Van binnen ziet de nieuwe horecagelegenheid er picobello uit. “Wel een tikkeltje anders”, zegt Vincent. Zijn oog glijdt over de de Delfts blauwe wanden. “Toen we hadden besloten dat we een nieuwe horecagelegenheid wilden starten, hadden we nog geen thema of een concept. Ik ben een doener en een gevoelsmens. Bij mij moet dat later opkomen. De investeerder vond het wel spannend dat we niet volgens een concept werkten”, legt Vincent uit.

“Wat we binnen serveren is iets dat moest ontstaan. We hadden nog geen koks aangenomen en voor die tijd wilden we geen menu bedenken. Het interieur was een ander verhaal. De dame die het interieur heeft ontworpen zoals het nu is had al een concept voor ogen. Ze kwam aan met het thema Delfts blauw. Daar moest ik wel even over nadenken, toch gaven we haar het vertrouwen. De muur met alle borden, koppen en ander serviesgoed is een echte eye catcher geworden.”

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Vroeger

In het restaurant zijn nog een aantal leuke details terug te vinden, die verwijzen naar vroegere tijden. Een ouder stel komt binnen en vraagt waar de foto van de familie van Middelaar hangt. Vincent wijst naar de entree, waar meerdere foto’s van de boerderij hangen die hier ooit stond. De toenmalige eigenaren staan trots voor hun huis.

De naam

“Het verhaal achter de naam heeft ook iets met vroeger te maken. Vroeger moest je in dit gebied tol betalen om van de ene naar de andere provincie te reizen. Er stond hier een tolboom. Als je tol omdraait krijg je lot. Dat is ook een knipoog naar DimS. Als je dat omdraait staat er smid en DimS zit in een voormalige smederij”, legt Vincent uit. “Op een dag werden we opgebeld door de kleindochter van de familie waarvan de boerderij ooit was. Zij gaf ons de oude foto’s. Haar naam is Lotte. Ik heb haar toen gevraagd of ze het leuk vond als we de naam Lot gebruikten.” Het cirkeltje was rond en Bij Lot Eten en Drinken was officieel geboren.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Mensen met mogelijkheden

Bij Lot Eten en Drinken werken mensen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Ze werken in de bediening, achter de bar en op nog meer verschillende plekken waar zij zich prettig voelen. Ze worden begeleid door twee medewerkers van Careander. “Ik zie ze als mensen met mogelijkheden. Ze hebben hier allemaal zelf gesolliciteerd. Ze werken hier alleen overdag, tussen 10.00 en 16.00 uur. In de avond worden ze afgewisseld door personeel zonder verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand”, vertelt Vincent.

Vandaag werken Steve en Tess in de bediening. Steve heeft duidelijk zichtbaar veel plezier in zijn werk. “Ik vind het allerleukste om te bedienen”, zegt hij met een grote glimlach.

Een rustig plekje

“We moeten er rekening mee houden dat ze zich af en toe terug kunnen trekken. Daar hebben we ook iets op bedacht. We hebben bijvoorbeeld geen wegwerpservetten, maar servetten die we zelf wassen. Dat is én goed voor het milieu en geeft de cliënten van Careander ook rust. Als ze behoefte hebben aan een rustig plekje, kunnen ze zich terugtrekken en vouwen of strijken. Als ze gewoon even pauze willen houden kan dat natuurlijk ook. Daar hebben we een speciale ruimte voor gecreëerd”, vertelt de eigenaar.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort (vlnr: Steve,Tess en Vincent)

Dubbel en dwars geslaagd

Volgens Vincent is Bij Lot, ondanks dat ze pas drie weken open zijn, nu al dubbel en dwars geslaagd. “Vanwege het coronavirus konden we iets minder tafeltjes en stoelen kwijt. Dat is ook wel prettig om rustig aan op te starten. Eigenlijk zitten we vanaf dag één dat we open zijn behoorlijk vol. De mensen met mogelijkheden zijn aan het groeien en ook de jongens en meiden die in de avonden werken doen een hoop ervaring op”, Zegt Vincent.

Waar de gloednieuwe horecagelegenheid het succes aan heeft te danken is voor Vincent wel duidelijk. “Als je achter je product staat, dan straal je dat uit. Dat is hier zeker het geval. Sinds de opening begin juli hebben Bart en ik nog maar twee dagen vrij gehad. Gasten zien dat we hard werken en dat we er veel plezier aan beleven. En ook de locatie is natuurlijk perfect. Lekker aan het water en midden in Vathorst. We hopen dat het een ontmoetingsplek wordt waar iedereen zich prettig voelt.”


Meer over Bij Lot Eten en Drinken ontdekken?

Bij Lot Eten en Drinken restaurants en horeca

Geopend10:00 - 00:00

Hogesteeg 63, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Verder lezen:

Festivalvibe vanaf een terrasstoel: dat kan alleen in Amersfoort

Veel Amersfoorters pinkten een traantje weg toen zij hoorden dat het ene na het andere festival werd...

Shoppen maar! Warenhuis De Koopman is open in Amersfoort

Nieuwe, hippe woonwinkel in de binnenstad: ‘We zijn dol op goud en hondjes’

Goed nieuws voor de kleintjes! Amersfoort krijgt weer een Monkey Town

Cynthia verbouwde een monument: ‘Onder een glazen stolp ligt een gigantische gouden pinda’

  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.