Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse studenten gaan het gevecht aan met plastic broodzakjes

Door Melt Pels 3 december 2020

Een groepje Amersfoortse studenten van de hogeschool komt met hét alternatief voor de wegwerp boterhamzakjes: LUNCHR. Dat is een herbruikbare lunchverpakking die je wél wilt gebruiken. “We vonden broodtrommels vaak onhandig en een beetje kinderachtig. En boterhamzakjes zijn vaak nét te klein voor je lunch”, vertelt Kenny Mahadewsing, een van de oprichters van Lunchr.

Het is dé manier om je bijdrage aan de plastic soep te verminderen: door minder te gebruiken. Dat besefte ook de studenten achter LUNCHR. “Twee jaar geleden zijn we begonnen met het vak ‘Mijn Bedrijf’, waarin we de opdracht kregen om een bedrijf te starten.” Het team was flink aan het brainstormen, op zoek naar een mooi product om te ontwikkelen. “Iemand schreef iets op over broodtrommels en lunchverpakkingen en toen ging het balletje rollen.”

Plastic zakjes

“Waarom gebruiken we nog plastic zakjes”, vraagt medeoprichter Stephanie Poelmans. “Ze zijn slecht voor het milieu en zorgen ervoor dat je brood gaat zweten. Aluminiumfolie is ook geen goed alternatief, ondanks dat het gerecycled kan worden.” Ook een broodtrommel kwam ter spraken. “Een broodtrommel zou voor de hand liggen, maar die voelen vaak zo kinderachtig aan en nemen zoveel ruimte in, ook als ze leeg zijn.” De studenten zochten naar alternatieve oplossingen. “Er zijn wel een paar alternatieven op de markt, maar écht stylish zijn ze niet. Dit alles bij elkaar was de basis voor LUNCHR.”

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: LUNCHR.nl

Ontwerp

Halverwege november gingen de eerste zakjes in de verkoop. “Voor we zover waren hebben we allerlei onderzoeken gedaan om erachter te komen wat studenten willen. Van het design tot gebruikswensen, alles is onderzocht.” De jonge ondernemers zochten naar een mooie stof, een goede sluiting en hebben meerdere prototypes gemaakt. “Een van de problemen die naar voren kwam, was dat de plastic zakjes vaak nét te klein zijn om je brood on te doen. Daarom is de LUNCHR groot genoeg voor vier sneetjes brood en houd je nog ruimte over voor bijvoorbeeld een mandarijn.” Binnen twee weken was de eerste batch al uitverkocht.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: LUNCHR.nl

LUNCHR

In eerste instantie lijkt de LUNCHR op een simpel stoffen zakje, maar het gaat om de binnenkant die de zak bijzonder maakt. “Er zit voedselveilig siliconen aan de binnenkant van het zakje. Dat heeft een isolerende werking, waardoor een plakje kaas minder snel gaat zweten en een mandarijn lekker koud blijft. Ook in de zomer.” Je kunt het zakje makkelijk binnenstebuiten keren om de binnenkant met een doekje schoon te maken. “En hij kan in de wasmachine als dat nodig is.” Het ontwerp van het zakje had maar één doel: “Het mag niet kinderachtig zijn. Daarom hebben we gekozen voor een zwart velours met daarop een simpele opdruk.”

Bestellen

Wie mee wilt doen aan het gevecht tegen het wegwerpplastic, heeft in LUNCHR een goed alternatief gevonden. Als je er een wilt bestellen, of meer informatie wilt over de LUNCHR, kijk dan op de website.


Meer over LUNCHR ontdekken?

LUNCHR boodschappen

De Nieuwe Poort 21, Amersfoort

Bekijk meer:boodschappen

Lees ook:

Dit toffe bedrijf zoekt heel veel nieuwe collega’s: ‘Mijn werk is altijd uitdagend’

Job alert! Workspace 365 zoekt gedreven IT-professionals met ervaring of interesse in de cloud. Succ...

Geen vuurwerk dit jaar, maar mag je in Amersfoort een wensballon oplaten?

December is nog maar net begonnen, en voor je het weet staat oud en nieuw alweer voor de deur. Omdat...

De speelse Dr. Jekkyl en Mr. Hyde zoeken een nieuw nestje

Elke week schrijven we over de dieren die in het asiel van Amersfoort zitten. Deze week zagen we dez...

adv.