Van Utrecht naar Amersfoort in één nacht: met deze sportieve uitdaging steun je vluchtelingen

Aangeboden door Nacht van de Vluchteling 28 maart 2019

Het is vaak schrijnend om op tv te zien onder welke omstandigheden veel vluchtelingen moeten leven. Gelukkig kan jij binnenkort iets doen om hen te helpen! In de nacht van 15 op 16 juni 2019 vindt voor de tiende keer de Nacht van de Vluchteling plaats. In het holst van de nacht zullen duizenden deelnemers 40 kilometer gaan lopen om geld op te halen voor vluchtelingen. Doe je mee?

Van het Utrechtse Spoorwegmuseum naar de voormalige Amersfoortse Prodentfabriek

Voor de Nacht van de Vluchteling zijn negen verschillende wandelroutes uitgestippeld door heel Nederland. In de regio Utrecht kun je een route lopen van Utrecht naar Amersfoort. Het startschot klinkt om klokslag middernacht bij Het Spoorwegmuseum in Utrecht, waarna alle lopers koers zetten richting Amersfoort. Onderweg kom je langs de landgoederen van Amelisweerd en Rhijnauwen om vervolgens in de bossen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te belanden. Via Zeist en de Leusderheide wandel je vervolgens het centrum van Amersfoort in. De finish is in De Nieuwe Stad: een voormalig industrieterrein waar je vroeger onder andere de Prodentfabriek vond. Onderweg zijn er trouwens ook vier rustpunten; hier mogen de voeten even omhoog voor je weer verdergaat!

Tekst gaat verder onder de foto

En hiervoor doe je het

Alle wandelaars die tijdens de Nacht van de Vluchteling meelopen, doen dit met één doel: een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor noodhulp aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, conflict en onderdrukking. Door je te laten sponsoren, haal je geld op voor Stichting Vluchteling. Alle euro’s die je voor de stichting bij elkaar loopt, worden ingezet om vluchtelingen direct een beter leven te geven. Daarbij kun je denken aan voorzieningen als medische zorg, schoon drinkwater of bijvoorbeeld noodvoeding. In 2018 haalden de 5.200 wandelaars maar liefst 1,7 miljoen euro op!

Nieuw thuis

Eén van de deelnemers die dit jaar voor het eerst meeloopt tijdens de Nacht van de Vluchteling is de Amersfoortse Carine. Toen er in 2015 zo’n 120 vluchtelingen werden opgevangen in het asielzoekerscentrum in haar stad, was Carine één van de vrijwilligers die hen hielp met het leren van de Nederlandse taal. Eerst gebeurde dat in de noodopvang, maar inmiddels is er een speciaal Taalcafé opgericht. Op die manier hoopt Carine dat nieuwe bewoners zich sneller thuis zullen voelen.

Tijdens de nacht van 15 of 16 juni gaat Carine de route van Utrecht naar Amersfoort samen met nieuwe Amersfoorters afleggen. Een flinke tocht, maar natuurlijk niets vergeleken met de uitdagingen waar vluchtelingen dagelijks mee te maken krijgen. “Ik vraag mij af of ik hetzelfde zou kunnen, als ik mijn thuisland zou moeten ontvluchten voor oorlog en geweld. Zou ik dan ook kunnen dansen, zingen en plezier maken, net als zij?”, vraagt Carine zich af. “Zou ik sterk genoeg zijn om een nieuw bestaan op te bouwen?”.

Bijzondere gesprekken

Carine loopt mee met het team New Neighbours, dat bestaat uit Utrechters én Amersfoorters. Ook Utrechter Wim maakt deel uit van dit team. Voor hem is het de tweede keer dat hij meedoet. Wim is onderdeel van New Neighbours Utrecht: een burgerinitiatief dat contact tussen oude en nieuwe Utrechters stimuleert. “Midden in de nacht lopen in een groep met mensen die zelf ook zijn gevlucht, is een unieke ervaring”, vertelt Wim. “Je voert die nacht bijzondere gesprekken en er is ook veel gezelligheid. Bovendien haalde ons team vorig jaar het hoogste bedrag van Nederland op: ruim €21.000!”

Wandelschoenen aan en gaan

Zin om mee te lopen met deze bijzondere wandeling? Klik dan op de oranje button onderaan dit artikel en schrijf je direct in!

Kan of wil je niet meelopen maar wel een steentje bijdragen? Dan kun je ervoor kiezen om geld te doneren aan een deelnemer of een team dat meeloopt. Hier kun je terecht om te doneren. 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nacht van de Vluchteling. Meer over Nacht van de Vluchteling ontdekken?

Nacht van de Vluchteling dienstverlening

Bekijk meer:dienstverlening

adv.