Jolande weet raad: ‘Hoe zorgen we dat ons geveltuintje het hele jaar door leuk is’

Elke week beantwoordt Jolande jouw tuinvragen. Van bloemenstruiken zonder bloemen tot een slakkeninvasie, Jolande weet precies hoe je er vanaf komt.

De tekst loopt door onder de afbeelding

Beste Jolande,

Enkele bewoners van de Otelloplaats onderhouden de gezamenlijke geveltuintjes. Wij zijn op zoek naar adviezen om de zes geveltuintjes opnieuw in te richten met ruimte voor bollen in het voorjaar. Maar ook ’s winters moet er iets te beleven zijn. De tuintjes liggen op het noorden, in de ochtend is er zon. We zijn op zoek naar een goed ontwerp voorlopig zonder beperkingen. Kun je ons hierbij adviseren? Je bent ook welkom om ze te bekijken. Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groet, Nico

Beste Nico,

Het aanleggen van een geveltuin is de laatste tijd flink in opmars. Begrijpelijk, want het is niet alleen heel mooi, maar ook goed voor de biodiversiteit van de stad. Op de foto’s lijkt het alsof de opstart al een prima basis is. Een paar tips om dit tocht nog wat te verbeteren:

Knip alles wat ooit bol was, weer wat korter en strakker in model. Laat wat planten herhalen in de geveltuin. Misschien mag je nog een klimmer tegen de muur planten, maar dat dien je na te vragen bij de gemeente of de woningbouwcorporatie waar je woont.
Er zal niet veel zonlicht op de muren vallen. Daarom kun je beter een klimmer met lichte bladeren of lichte bloemen plaatsen. Denk aan de Clematis Montana ‘Alba’ die rond mei en juni wit bloeit of de Jasminum nudiflorum, die geel bloeit tussen januari en februari. Ik zou een donkere klimmer vermijden, omdat dat het stukje wel erg donker en somber kan maken.

Hier en daar tussen de beplanting plant je de bol Eranthis hyemalis-Winterakoniet die geel bloeit tussen februari en maart. Groenblijvende planten voor op het noorden zijn de Euonumus Fortunei ‘Emerald Gaiety’, die onopvallend wit bloeit rond juli en augustus, maar in de herfst vormen er bolvormige witte vruchtdozen met een oranje zaadrok. Steek in de herfst-winter herdershaken in de grond en bevestig daar manden aan waarin je voer voor de vogels kunt stoppen.

Heel veel succes met de geveltuin, het is al prachtig en ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Mochten jullie mijn tips uitvoeren, stuur dan een foto op! Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat.

Met groene groet Jolande Post

Foto: Jolande Post

Tuinontwerper

Op haar website Plantadvies.com geeft Jolande heel veel tips en tricks om ervoor te zorgen dat je tuin er altijd piekfijn uitziet. Wat jouw vraag ook is, Jolande denkt graag met je mee. Stel je vraag in het formulier hieronder, voeg een foto van je tuin toe en krijg gratis advies.

Over Jolande

Jolande is gastredacteur bij indebuurt Amersfoort. Ze woont in Kattenbroek, is getrouwd en voedt viervoeter Candy op. “Ik werk in de zorg en ben dol op tuinieren. Zelfs na een lange dienst, duik ik soms nog even in de tuin om te ontspannen. Bewapend met een camera, spring ik vroeg uit bed om advies op te schrijven voor mijn website Plantadvies.com. In mijn vrije tijd vind je me dus vaak in de tuin of in de natuurkruipend onder bladeren en takken op zoek naar insecten die ik vastleg met mijn camera. Ik raak gemotiveerd als ik mensen naar buiten krijg, om net als ik te genieten van het buitenleven.”

Foto: Nancy Wouters

Heb jij hulp nodig in de tuin? Jolande helpt graag met het ontwerp van je tuin en geeft advies. Neem een kijkje op haar website voor meer informatie.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Op deze dag stem je op de Top 2000 van Radio 2 bij Dikke Dirck”

Op deze dag stem je op de Top 2000 van Radio 2 bij Dikke Dirck

Top 2000
Ga naar “Boekwurmen opgelet: er komt een boekenmarkt naar Amersfoort voor Serious Request”

Boekwurmen opgelet: er komt een boekenmarkt naar Amersfoort voor Serious Request

Ga naar “Vet: bij deze Wintermarkt shop je duurzame en handgemaakte spullen”

Vet: bij deze Wintermarkt shop je duurzame en handgemaakte spullen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec