Wandeltip: Johan van Oldenbarnevelt wandeling met Gilde Amersfoort

Aangeboden door Gilde Amersfoort 9 mei 2019

Je mag dan wel in Amersfoort wonen, er is een grote kans dat je een hele hoop nog niet weet over de stad. Daarom is het een heel goed idee om eens met Het Gilde mee te lopen. Binnenkort organiseren ze weer wandelingen met Johan van Oldenbarnevelt in de hoofdrol. 

2019 is een bijzonder jaar voor Amersfoort. Precies vierhonderd jaar geleden werd namelijk Johan van Oldenbarnevelt onthoofd, de staatsman die in 1547 in Amersfoort werd geboren. Een van de manieren om hem te herdenken, is een historische wandeling met Het Gilde Amersfoort.

Van Oldenbarnevelt in vogelvlucht

Johan van Oldenbarnevelt ging naar de Latijnse School, vlakbij de St. Joriskerk. Vanaf zijn achtste woonde hij in het muurhuis de Bollenburg, daar ben je ongetwijfeld een keertje langsgelopen. Hij vertrok uiteindelijk naar Den Haag en trok daarna Europa in om praktijkervaring op te doen. Het waren roerige tijden, vol religieuze en politieke conflicten. Hij koos de kant van Willem van Oranje en groeide na diens dood uit tot de leider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Zijn dood

Foto: Ietse Horneman

Helaas voor Johan werd een van de conflicten hem fataal. Na een dubieus proces werd hij in 1619 op het schavot onthoofd. Hij heeft nooit schuld bekend. Zijn medestanders zien de onthoofding als een politieke moord. De rondleiding van Het Gilde brengt je langs de plekken waar Van Oldenbarnevelt heeft gewoond, naar school en naar de kerk ging. Je hoort alles over zijn afkomst, jeugd en betekenis voor ons land.

De wandelingen

De wandelingen vinden van 12 mei 2019 tot en met 15 december iedere zondag plaats om 12.30. De wandeling start bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Reserveren is niet nodig, betalen wel. De kosten bedragen € 6,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen tot en met 14 jaar.

Daarnaast zijn er op zaterdag 18 mei en zaterdag 31 augustus specifieke themawandelingen. Op 18 mei is het thema ‘Oldenbarnevelt en de Opstand’ en op 31 augustus ‘Synode en ondergang Oldenbarnevelt’. Deze wandelingen starten in de St. Joriskerk en voorafgaand is er een korte presentatie. Reserveren is verplicht. Alle wandelingen duren ongeveer anderhalf uur en eindigen in museum Flehite, waar de tentoonstelling ‘Johan en Maurits, van vriend tot vijand’ is te zien.

Reserveren

Voor alle informatie, reserveren en tickets kijk je op de website van Gilde Amersfoort. Je kunt ook bellen met 033-4722236 of een e-mail sturen naar [email protected].


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Gilde Amersfoort. Meer over Gilde Amersfoort ontdekken?

Gilde Amersfoort bezienswaardigheden

Nu open11:00 - 16:00

Groenmarkt 19, Amersfoort

Bekijk meer:bezienswaardigheden

adv.