Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hey psst, jij daar! Anouk en Jeffrey van Volbewust Mindschool geven tips om je goede voornemens vol te houden

Aangeboden door VolBewust Mindschool 9 januari 2020

Heb jij net een sportschoolabonnement afgesloten, omdat die extra kilo’s er in het nieuwe jaar toch echt af moeten? Of wil je liever gezonder eten en een poging wagen om januari dry door te komen? Misschien zei je gisteren wel hardop tegen jezelf: ‘dit jaar ga ik echt eens nee leren zeggen!’ Deze punten herkennen we allemaal wel. Anouk en Jeffrey van Volbewust Mindschool in Amersfoort geven tips hoe je je goede voornemens de baas blijft.

Jeffrey en Anouk delen een passie voor persoonlijke ontwikkeling. Volgens het Amersfoortse stel is het belangrijk dat je hoofd gezond is. Het draait niet alleen om gezond eten en voldoende bewegen, maar het gaat er vooral ook om hoe je mentaal gezond blijft. Samen draaien zij het bedrijf Volbewust Mindschool, waar zij je onder andere leren hoe je zowel mentaal als fysiek gezond kunt leven.

Het roer omgooien

Of het nu gaat om ongezond eten, alcohol drinken, (te veel) stress, of te weinig bewegen; we hebben vroeg of laat allemaal weleens de wens om het roer om te gooien. Voor veel mensen is de jaarafsluiting chaotisch en moest er voor de feestdagen ook nog van alles georganiseerd en geregeld worden. Druk, druk, druk en veel te weinig tijd voor jezelf. De ideale tijd om eens na te denken wat je aankomend jaar anders wilt doen. Het is niet makkelijk om opeens te stoppen met iets wat in je dagelijkse routine zit.

Goede voornemens

Anouk en Jeffrey hebben zelf dit jaar behoorlijk wat goede voornemens. “We hebben elkaar een fitbit horloge cadeau gedaan. Dat stimuleert ons beiden om nog meer te gaan bewegen.” Met hun voeding zijn ze al een tijdje bezig. “We eten nu zoveel mogelijk biologisch en veganistisch”, vertelt Anouk. “We eten ook nauwelijks geen toegevoegde suikers meer en we drinken géén koffie en alcohol. We voelen ons zoveel gezonder en fitter”, zegt Jeffrey. Want ja, ook Anouk en Jeffrey lopen er weleens tegenaan dat het niet altijd makkelijk is om die nieuwjaarsvoornemens vol te houden…

“Zo ben ik geneigd om iets lekkers te gaan eten, als ik een zware week heb gehad. Tijd voor mijzelf nemen, vind ik nog steeds heel lastig”, geeft Anouk toe. “Dus dat is ook dit jaar voor mij weer een goed voornemen. Hoewel ik daar al flink in ben gegroeid, is dat nog iets waar ik stappen in kan maken. Ik vind het gewoon echt lastig.”

Tekst loopt door onder de foto

foto: Susan van Esch (Les Yin Yoga bij VolBewust Mindschool)

Waarom is het volhouden van voornemens lastig?

“Iedereen is anders, dus iedereen zal hier ook anders mee omgaan”, vertelt Jeffrey. “Wat het volgens mij lastig maakt, om je voornemens vol te houden, is dat een ‘goed voornemen’ vaak om de verandering van een gewoonte gaat. Vaak bestaan die gewoontes al jarenlang.  Het zijn patronen die zo diep ingesleten zijn in ons brein en in ons gedragssysteem. Die heb je niet zomaar veranderd. Onbewust wil je brein je terug in de bekende gewoonte trekken. Zeker ook met verslavende stoffen als suiker, koffie en alcohol. Dat vraagt discipline om je daar niet door te laten leiden”, legt Jeffrey uit.

Sociale druk

“Het is vaak heel lastig vooral op de zware momenten. Bijvoorbeeld op het moment dat je een rotdag hebt gehad. Dan ben je eerder geneigd om uit troost naar ongezond voedsel te grijpen”, zegt Anouk.

“De sociale druk is soms ook aanwezig. Die kan bijvoorbeeld ontstaan als je met vrienden in de kroeg staat, of een borrel of een verjaardag hebt. Als je dan niet mee doet, kun je het gevoel hebben dat je er niet bij hoort, of dat anderen je saai vinden”, legt Anouk uit.  “Dat heb ik zelf ook gehad en daarmee omgaan vond ik best lastig”, vertelt Anouk. “Om een vervelend gevoel te vermijden, ga je soms iets eten of drinken, waarvan je weet dat het eigenlijk niet gezond is.”

Tekst loopt door onder de foto 

foto: VolBewust Mindschool (Vegan salade)

Verandering is een proces

“We zien vaak dat mensen onrealistische doelen stellen. Als ze deze vervolgens niet halen, raken ze teleurgesteld. De truc is om met kleine stapjes te beginnen. Op het moment dat je dan je doel haalt, geeft dat jou een vertrouwensboost om door te gaan”, vertellen Anouk en Jeffrey.

“Een gewoonteverandering is een proces. Dit heeft ons ook jaren gekost. Lukt het een keertje niet, wees dan mild voor jezelf. Het risico is dat je anders afhaakt. Anouk en Jeffrey geven mee dat het belangrijk is om niet té streng voor jezelf te zijn.”Je kunt elke dag gewoon weer opnieuw beginnen met je goede voornemen!”

Maar nu jullie!

Wat zou jij op dit moment willen veranderen aan jezelf of aan je gewoontes? Misschien ben je al wel bezig met het aanpakken van jouw slechte gewoontes of heb je goede voornemens voor jezelf bedacht. Lukt dat een beetje, of vind je het nu al moeilijk vol te houden?

“Heb je een zwak momentje, ga dan zelf op onderzoek uit”, vertelt Anouk. “Kijk of je een gezond alternatief kunt vinden waar je op dat moment ook blij van wordt. Duik zelf de keuken in en maak dan zelf chips, muffins of iets anders. Ik gebruik het boek Easy Vegan, daar staan hele lekker en gezonde recepten in.”

Kan jij wel wat hulp gebruiken om je goede voornemens door te zetten? Kom dan eens langs tijdens de Volbewust Mindschool Experience Week in Amersfoort, van 25 t/m 31 januari. Je kunt gratis coaching sessies volgen van Anouk en Jeffrey. Daarnaast zijn er ontzettend veel leuke en leerzame workshops, lessen en trainingen. Gratis en voor niks! Je hoeft je alleen maar in te schrijven.

Wil je graag leren hoe jij je energieniveau en gezondheid versterkt? Of vind je het een uitdaging om je eigen gedragspatronen onder de loep te nemen? Heb je misschien kinderen en heb je het in hectische tijden nodig om meer te BEleven dan te OVERleven? Dan is een cursus mindfulness speciaal voor ouders misschien iets voor jou. Je kunt ook terecht voor lessen Yin-Yoga, meditatie, of ademkracht. Dit is je kans om samen met Volbewust Mindschool te knallen met die goede voornemens!

Bekijk hier het programma van de Experience Week. Je kunt je via de website gratis aanmelden.


Meer over VolBewust Mindschool ontdekken?

VolBewust Mindschool coaches

Daam Fockemalaan 22 , Amersfoort

Bekijk meer:coaches

Lees meer: 

Anouk en Jeffrey van VolBewust: ‘Jonge mensen ervaren meer stressklachten dan ooit’

We hebben het maar druk. Met ons werk, onze social media, onze telefoon, ons sociale leven... Maar h...

Voor de groene vingers: er komt een planten en stekjes ruilmarkt in Amersfoort

Creatief, handig of gewoon leuk: 7 x deze workshops kun je volgen in Amersfoort

adv.