Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ecstatic Dance hype verovert Amersfoort: dit houdt het in

Door Juliette Schmitt 13 december 2019

De hype uit de hippe grote steden is gearriveerd in Amersfoort. Het gaat om Ecstatic Dance en je kunt dit vanaf nu één keer in de twee weken ervaren bij Zandfoort aan de Eem. De naam zegt het wel een beetje, maar toch vraag je je waarschijnlijk af wat Ecstatic Dance precies is? Wij werden nieuwsgierig en spraken met initiatiefnemer Jenine. 

Wat is het?

“Er zijn een paar regels. Je danst op blote voeten. Je danst in stilte. Je drinkt geen alcohol en je hebt respect voor elkaar. Verder mag er eigenlijk heel veel, want iedereen heeft een eigen stijl.” De Amersfoortse Jenine kwam zelf ooit in aanraking met Ecstatic Dance en sindsdien is ze verknocht aan deze vorm van vrij bewegen.

“Doordat je niet praat, komt de muziek intenser binnen.”

Oorspronkelijk komt Ecstatic Dance uit Hawaï. En werd er op zondagochtend gedanst. Zonder schoenen en sokken en zonder te praten. Een sessie duurt 2,5 uur. Door de beats per minuut, die steeds sneller dreunen door de zaal, kunnen de dansers in extase raken. “We beginnen heel rustig met hele rustige muziek. Er is een host, die de regels nogmaals uitlegt en een aantal opwarmoefeningen met de groep doet. De dj draait een 2,5 uur durende set en iedereen mag en kan bewegen zoals hij of zij zelf wil. Dan wordt de muziek langzaam steeds opzwepender. Doordat je niet praat, komt de muziek intenser binnen.”

Amersfoort is klaar voor Ecstatic Dance

Wij vroegen ons af of Amersfoort wel klaar is voor een dergelijk terugkerend event. Jenine dacht dat ook. Zij kwam samen met een groep bekenden, die allemaal iets met Ecstatic Dance te maken hadden gehad. Zij legden het idee voor aan dj Iradi, die nauw betrokken is bij de organisatie van Ecstatic Dance in Amsterdam. Ze gingen er gewoon voor en inmiddels zijn er twee dansavonden georganiseerd. Met succes, want de eerste avond was de zaal vol. Op de vraag of Amersfoort klaar voor Ecstatic Dance is het antwoord dus ja. Helaas kon niet iedereen toegelaten worden. “We hebben wel een top avond beleefd met zo’n honderd mensen”, vertelt Jenine.

Tekst loopt door na foto

foto: een deel van de groep na afloop van de eerste Ecstatic Dance avond in Amersfoort

De toekomst

Het team van organisatoren is trots op de eerste twee succesvolle avonden in Amersfoort. Ze kijken uit naar 18 december 2019, want dan wordt de eerstvolgende dansavond georganiseerd.

“Je kunt je helemaal laten meeslepen en de muziek is echt heel goed.”

“Ik ben er ooit ook gewoon een beetje ingerold. Ik ging met een collega mee en vond dat helemaal in het begin best wel ongemakkelijk. Na twee minuten was ik om! Je kunt je helemaal laten meeslepen en de muziek is echt heel goed”, vertelt Jenine.

“Het heeft iets heel moois en helend’s en dat kan je alleen ervaren als je het een keer hebt meegemaakt.”

Volgens Jenine mag er nog wel wat veranderen aan het imago van Ecstatic Dance. “Veel mensen hebben een vooroordeel dat het heel zweverig is. Ik ben zelf helemaal geen zweverig type en ik vind het ook heel tof. We moeten gewoon een manier zien te vinden om het ook in Amersfoort op een toffe en energieke manier neer te zetten. Want echt waar, het heeft iets heel moois en helend’s en dat kan je alleen ervaren als je het een keer hebt meegemaakt. Het allertofste zou zijn als we in de toekomst elke week een avond kunnen organiseren. Dat iedereen uit Amersfoort en omgeving straks op woensdagavond komt dansen, in plaats van naar de sportschool gaan.”

Tekst loopt door na foto 

foto: Het Ecstatic Dance team in Amersfoort

Nieuwsgierig?

Ben jij net als wij nieuwsgierig? Je kunt deelnemen aan de eerstvolgende 2,5 uur durende dj sessie op 18 december. De zaal gaat open om 19.00 uur en om 22.00 uur is de sessie afgelopen. “Je moet voor jezelf wel even een drempel over. Je moet ervaren of het wat voor je is en dat kan bij ons.” Geen alcohol en geen telefoons, maar wel onbeperkt water en thee en je dan vervolgens even helemaal vrij voelen. Dat kan voor €15,-. Je hoeft je niet in te schrijven, je kunt gewoon aan de deur betalen. Locatie Zandfoort aan de Eemlaan 100 in Amersfoort.


Meer over Ecstatic Dance Amersfoort ontdekken?

Ecstatic Dance Amersfoort entertainment

Vandaag gesloten

Eemlaan 100 , Amersfoort

Bekijk meer:entertainment

Lees meer: 

Deze is voor de stripboekenfans! Amersfoort krijgt mini Comic Con

Word jij helemaal blij van de grappen van Donald Duck? Vind jij dat Batman en Superman grote helden ...

5 x topplekken om te lunchen volgens Amersfoortse locals

Dit wil je meemaken! Het Beauty & Fashion Event van Nina & Moon

  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.