Anne (34) en Suze (0) bewegen: ‘een proefles Baby Sensory’

Foto: Anne Annink

Nieuw op indebuurt: de blogs van Anne Annink. Anne is moeder van baby Suze (11 maanden) en vraagt zich af: “Hoe stimuleer je als ouder je baby om meer en gevarieerder te bewegen?” Anne en Suze volgen daarom verschillende proeflessen in Amersfoort.

Over Anne en Suze:

Anne Annink werkt aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar het stimuleren van sport en beweging bij kinderen. “Van 0 tot 3 jaar wordt de basis voor de motorische ontwikkeling en het plezier in sport en beweging gelegd.” Anne en Suze gaan de komende tijd proeflessen volgen om te onderzoeken hoe Suze meer en gevarieerder kan gaan bewegen. Wil je meer lezen over haar onderzoek, kijk dan op de website van Universiteit Utrecht.

De eerste proefles is Baby Sensory, georganiseerd door Raising-Kids.nl. De kosten variëren vanaf 8,50 euro voor een lessenreeks tot 14,50 euro voor een enkele les. De les is voor baby’s tot 15 maanden. Door de Covid-maatregelen zien de lessen er anders uit dan normaal. Daarom besluit docente Linda binnenkort te stoppen met Baby Sensory. 

Zintuigelijke ontwikkeling

“Waar begin je met bewegen met je baby in Amersfoort? Google begint bij Baby Sensory, een programma om de zintuigelijke ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren. Ik heb er nog nooit van gehoord en begrijp niet direct hoe Google de link met bewegen legt. Op de Engelstalige website van Baby Sensory lees ik een quote van oprichtster Dr. Lin Day: “Een zintuiglijke omgeving die rijk is aan beelden, geluiden, geuren en texturen bevordert de hersengroei, vergroot de capaciteit voor intellectuele ontwikkeling en vormt de basis voor al het toekomstige leren.”  Ik denk dat het idee is om kinderen nieuwe ervaringen te bieden, waardoor ze spelenderwijs de mogelijkheden van hun lichaam leren kennen.”

Gebarentaal

In Amersfoort verzorgt Linda Veldman van Raising Kids elke zaterdagochtend een baby sensory les. Na een kwartier kletsen met de vier andere moeders begint de les met een welkomstliedje. Dat wordt voorgezongen door een hoge vrouwenstem op een cd. Gelukkig ondersteunt Linda het liedje met gebarentaal, waardoor het voor mij comfortabeler voelt om mee te doen. Ik playback en vervang “hallo, hallo, hallooooo” door drie keer zwaaien. Bij “Hoe gaaaaaat het nu met jou?” zet ik mijn handpalmen dwars op elkaar en wijs ik naar mijn dochter. Suze kijkt me verbaast aan en zwaait dan terug.

Schudden, tekenen en springen

De activiteiten volgen elkaar in hoog tempo op. We beginnen met de langwerpige ballon met rijstkorrels erin. Er zit een lintje aan die we kunnen vastmaken aan de pols of aan de enkel van onze baby. Suze is vooral gefascineerd door het lintje en begint pas met de ballon te schudden als ik het lintje van haar pols afhaal. Terwijl ze met een grote grijns zowel de ballon als haar hoofd van links naar rechts beweegt, deelt Linda vellen papier uit. Ballonnen opruimen: we gaan tekenen!

Terwijl Suze nog met de ballon mee beweegt, deelt Linda de vellen papier uit.

Een rond krijtje, wat is dat nu? Suze verkent het uitgebreid met haar mond. Als ik het vel papier voor haar neus heb volgekrast, in een poging om het goede voorbeeld te geven, worden de krijtjes alweer opgehaald. Er komen gele matten voor terug, waarop Linda grote blokken en een plastic paard neerzet. Suze’s interesse is gewekt en ik til haar op het paardje. Linda doet Suze voor hoe je kunt springen, net zoals op een skippy bal.

Suze springt paard

Tips voor thuis

Tussendoor krijgen we tips mee voor thuis. Zo kun je met lintjes speelgoed vastmaken aan een wasmand en je baby daar in zetten, of een badmat met gaten aan de achterkant van je autostoel bevestigen en daar van alles aan vast maken om zo je baby te stimuleren tijdens het rijden. Een tip die ik iets praktischer vind, is om een stukje schilderstape op je baby’s broek te plakken, die hij of zij er dan eindeloos af kan halen en weer op kan plakken.

Afbeelding: Suze in een wasmand met speelgoed aan lintjes

Sowieso nieuwe ervaringen

Voor de laatste activiteit spannen de moeders een groot blauw doek met gaten erin. Linda gooit er ballen op, die wij door de gaten heen navigeren door het doek te bewegen. Het is de bedoeling dat we onze baby’s op schoot nemen, zodat zij de bewegende ballen op het doek kunnen zien, maar Suze voelt zich ondertussen zo vrij om zelf met een bal te gaan spelen in een hoek van de ruimte. De leeftijd van de baby’s varieert van een paar maanden tot 1,5 jaar, waardoor niet alle activiteiten voor alle baby’s even interessant lijken. Ik had verwacht meer te leren over de verschillende ontwikkelfases en hoe je die kunt stimuleren, maar Suze heeft hoe dan ook nieuwe ervaringen opgedaan.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “5 x kinderboerderijen in omgeving Amersfoort”

5 x kinderboerderijen in omgeving Amersfoort

Foto: Kinderboerderij de Glind
Ga naar “Jonge fotografen opgelet: win 2 tickets voor het DierenPark met je foto”

Jonge fotografen opgelet: win 2 tickets voor het DierenPark met je foto

Ga naar “Klimmen en klauteren: je kunt je vanaf nu inschrijven voor de Obstaclerun 2023”

Klimmen en klauteren: je kunt je vanaf nu inschrijven voor de Obstaclerun 2023

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023