Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

3 minuten in -85 graden: Juliette van indebuurt ging de strijd met de kou aan

Aangeboden door FreezFit 15 januari 2020

Wat gebeurt er met je lichaam als je drie minuten in -85 graden staat? Hoe moeilijk of makkelijk is dat? En wat voel je als je weer in een schappelijke 20 graden terecht komt? Juliette van indebuurt ging de strijd met de kou aan. “Ik ben een ontzettende koukleum, dus dat gaat wat worden”, vertel ik aan Antoinette Maasbach, eigenaresse van FreezFit. “Geen probleem, ik praat je er gewoon doorheen”, was het antwoord van Antoinette. En zo begon het avontuur…..

FreezFit is gevestigd aan de Ariane 44 in Nieuwland en is veel meer dan een sportschool. Met haar jarenlange ervaring op het gebied van ‘sporten en bewegen’, introduceerde Antoinette Maasbach begin vorig jaar een nieuwe manier om snel gewicht te kunnen verliezen en het optimale uit jezelf te kunnen halen. “We hadden de warmtecabines al, waarin je sport en sneller afvalt, en toen is daar cryo therapie bijgekomen”, vertelt Antoinette.

Wat is cryo therapie?

Cryo therapie is gebaseerd op een methode waarbij je lichaam en geest blootstelt aan extreem lage temperaturen. Met de moderne apparatuur, die we ook bij FreezFit vinden, ervaart je lichaam een reset. Dat heeft een positief effect op chronische klachten, huidproblemen en slaapproblemen.

In de cabine van Freezfit krijgt je lichaam die extreme boost door drie minuten lang in -85 graden te staan. De kou is heel droog. Een sessie wordt nauwkeurig begeleid; je staat constant onder het toeziend oog van eigenaresse Antoinette.

Doping voor lichaam en geest

In Amsterdam wordt het fenomeen cryo therapie steeds populairder. “Eigenlijk werkt het voor topsporters als een natuurlijke en legale manier van doping, omdat je lichaam door deze therapie veel sneller herstelt na het sporten. Het geeft je ook een mooie, gezonde huid en je bouwt extra weerstand op. Daarnaast hebben we hier al ervaren dat de therapie ook helpt bij pijnklachten, die bijvoorbeeld voortkomen uit aandoeningen als reuma en artrose”, vertelt Antoinette.

foto: FreezFit de infrarood cabines

Snel en gezond afvallen door warmte en kou

Veel dames komen wekelijks sporten bij Antoinette. “Persoonlijke aandacht is voor mij heel belangrijk. Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld lastig om met een maatje meer in een volle sportschool te gaan staan. Dat is hier echt totaal anders”, vertelt Antoinette.

“Je kunt ervoor kiezen om een aantal weken achter elkaar in de warmtecabines te komen sporten. In de cabines doe je verschillende buikspieroefeningen en andere trainingen voor je lichaam. De cabines worden verwarmd door infrarood. Je volgt een eigen trainingsschema via een iPad en merkt al heel snel resultaat”, vertelt Antoinette.

Een dame schuift naast ons op het bankje. “Het werkt echt goed, ik ben in korte tijd twee broekmaten kwijtgeraakt”, vertelt ze enthousiast.

foto: FreezFit 

Daar gaan we dan

Het moment voor mij is aangebroken. Samen met Antoinette loop ik naar de vriescabine, die lijkt op een vrieskist waar je met gemak met twee personen in kunt staan. De temperatuurmeter aan de buitenkant geeft aan dat het binnen -85 graden is. Ik krijg koude rillingen en ben best bang dat ik het niet ga volhouden. “Drie minuten lijkt mij heel lang!”, zeg ik tegen Antoinette. “Je gaat het gewoon halen”, zegt ze geruststellend. “Niemand heeft het tot nu toe nog niet gehaald.”

Met de bemoedigende woorden van Antoinette kleed ik me uit. “Met zo weinig mogelijk kleren aan ervaar je de kou het beste op je lichaam”, zegt Antoinette vrolijk. Ze reikt me een dikke muts, een paar goede warme sloffen, een mondkapje en twee handschoenen. De deur gaat open, een koude wolk verblindt mijn zicht. “Die verdwijnt binnen een aantal seconden”, legt Antoinette uit.

Walking on Sunshine

Even voel ik de kou heel intens. Antoinette draait I’m walking on sunshine. Alsof ik betoverd ben, begin ik te lachen en mee te dansen en te zingen met de muziek. Mijn zicht komt snel terug en daar staat Antoinette, aan de andere kant van de deur. “Het gaat hartstikke goed, je hebt er al één minuut op zitten”, zegt ze via een microfoon.

“Nu al één minuut?” Ik geloof het bijna niet, het gaat best snel. De kleine haartjes op mijn armen hebben een witte kleur. De muziek is zo vrolijk, dat ik niet meer stil kan blijven staan; het resultaat van de vrolijke muziek en het opzwepende, wakker makende effect van de extreme kou. “Laatste 30 seconden”, zegt Antoinette.

“Wow, ik ga het gewoon halen!”, denk ik. De laatste 30 seconden zijn iets zwaarder dan de eerste tweeënhalve minuut, maar alsnog gaat het vrij gemakkelijk en snel voorbij. Antoinette doet de deur open, ik mag de cel uit.

foto: Juliette (rechts) in de cabine

Het effect

Direct als ik de cabine uitstap, voelt het of mijn hoofd meer open is. Ik kan helder denken. En ademhalen. Het voelt alsof ik net een lekker ijsje heb gegeten. Ik heb geen last van tintelingen of andere gekke prikkels. De kou lijkt een positief effect te hebben op mijn spieren en gewrichten, en ik voel mij blij.

“De therapie werkt tegen veel verschillende klachten. Bijvoorbeeld als pijntherapie, maar ook tegen slaapstoornissen en bij burn-out klachten. Het heeft een positief effect op gewichtsbeheersing. Bovendien verbetert het je welzijn en sportprestaties”, aldus Antoinette.

Het effect van cryo therapie komt voort uit je eigen lichaam. Door de extreme kou krijgt je lichaam een soort schok, waardoor het sneller herstelt. “Er komt hier één man met hele zware reumatische klachten. Hij kon eigenlijk niet eens meer werken. Sinds hij één keer in de week in de cabine stapt, kan hij weer veel meer. Zijn pijn is lang niet meer zo erg als voorheen”, vertelt Antoinette. Maar ook mensen met huid- en stressklachten staan geregeld drie minuten in de kou. Allemaal ervaren zij een positief effect op hun lichaam en geest.

Bn’ers en topsporters

Bekende Nederlanders als Bridget Maasland en Rico Verhoeven ervaren al langer het positieve effect van cryo therapie. “Mensen die vaker in de kou staan, hebben een veel betere weerstand”, legt Antoinette uit. Zijzelf gaat wekelijks in de cabine en is bijna nooit meer verkouden of ziek.

Probeer het zelf uit

Ben jij benieuwd welke positieve effecten het sporten in de warmtecabines of cryo therapie op jouw lichaam hebben? Neem dan gerust contact op met Antoinette en probeer het gewoon een keer uit!


Meer over FreezFit ontdekken?

FreezFit sport en bewegen

Gesloten08:00 - 12:00

Ariane 44 , Amersfoort

Bekijk meer:sport en bewegen

Lees meer: 

Dat wordt shoppen: The Little Shop of Colours komt met eigen evenement

Amersfoorts kleurrijkste winkeltje, The Little Shop of Colours in de Krommestraat, komt met een eige...

Handig: dit zijn de open dagen van middelbare scholen in Amersfoort (2020)

Toen in Amersfoort: toen de Kei werd begraven en weer opgegraven

adv.