Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoort heeft een kattencafé: ‘Voorbijgangers drukken hun neus tegen het glas om katten te spotten’

Door Juliette Schmitt 14 augustus 2020

Willeke (34) is gek op katten en koffie. In Amsterdam en in Groningen kwam ze dan ook graag in een kattencafé. “Het leek mij echt geweldig om ook zo’n café in Amersfoort te openen.” Een droom voor Willeke kwam uit toen zij de deuren van Kat & Koffie in de Scherbierstraat begin juli opende.

“Vorig jaar augustus was ik al eens gaan kijken in Amersfoort en vanaf toen ging het eigenlijk heel snel. Ik kreeg de sleutel van het pand waar we nu zitten in december en toen konden we beginnen met verbouwen”, vertelt Willeke enthousiast.

Tekst loopt door onder de foto 

Het winkeltje van Kat & Koffie. Foto: indebuurt Amersfoort

Liefde voor katten

Het kan niet missen: zodra je binnenloopt in het oude Amersfoortse pandje tegenover de spelletjeswinkel weet je dat je ergens bent beland waar liefde voor katten heerst. Het eerste gedeelte is ingericht als winkeltje. Van sieraden met katten, tot zachte poezenmanden voor je eigen spinnende lieveling: Willeke verkoopt het allemaal. “Misschien is het winkeltje wel mijn favoriete plek in het kattencafé.”

Via een glazen deur loop je de kattenkamer in. De ruimte is ingericht met verschillende tafels en stoeltjes, een bank en twee schattige zitjes vlak voor het raam. Het raam verraad dat nieuwsgierige mensen van buitenaf stiekem naar binnengluren of er wel echt katten te vinden zijn. Er zijn namelijk vette handjes van kinderen en neusafdrukken van volwassenen te zien op de grote glazen ruit. “Ja, je ziet veel mensen die zich dicht tegen de ruit aandrukken om de katten te spotten”, zegt Willeke.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: indebuurt Amersfoort

Het kattenhuis

Het cafégedeelte waar de tafels en stoelen staan is tevens het huis van vijf katten. De volledige ruimte is ingericht voor de dieren. Zo staan er verschillende klim-en klautertoestellen, krabpalen en liggen er kattenproof tapijten waar de dieren hun nageltjes flink in kunnen zetten zonder het geheel te slopen.

De vijf katten hebben het zichtbaar naar hun zin in de ruimte. Voor het raam staat een soort boom met verschillende plankjes. Op de bovenste plank ligt kater Harry. Poes Pippa probeert ook op het bovenste plankje te klimmen, maar dat vindt Harry geen goed idee. Pippa maakt zich snel uit de voeten.

Verderop in de ruimte ligt een imposante witte kater. “Dat is Rocky. Hij is doof, maar duidelijk de leider van de groep”, vertelt Willeke. Niet alleen zijn eigen prachtige witte vacht krijgt een flinke wasbeurt, hij vindt het ook geen probleem om de vachten van de andere katten goed schoon te houden.

Tekst loopt door onder de foto 

Pippa en Harry. Foto: indebuurt Amersfoort

Verschillende karakters

De vijf bewoners van het kattencafé hebben allemaal een ander karakter. Poes Luna is gek op spelen en wordt graag geknuffeld. Poes Pippa is mega nieuwsgierig en begroet iedereen die binnenkomt. Kater Dip is het kleine broertje van Rocky en hoewel hij eerst vaak even de kat uit de boom kijkt, vindt hij het heerlijk om geaaid te worden. Harry en Luna zijn broer en zus, wat ze precies allemaal samen hebben meegemaakt weet Willeke niet.

“Het was in het begin spannend om ze allemaal samen in een ruimte te plaatsen. Eigenlijk wisten we niet veel over de achtergrond van de katten. Het baasje van Harry en Luna kwam te overlijden, waardoor ze samen een ander huisje zochten. Ze zijn helemaal vanuit Oostenrijk naar Nederland gekomen met de auto. Eenmaal in Nederland konden ze niet wonen bij de vriendin van de overleden dame en moesten ze naar het asiel. Toen kwamen ze bij ons terecht en gelukkig gaat het hartstikke goed met de andere katten.”

Tekst loopt door onder de foto 

Luna is gek op spelen. Foto: indebuurt Amersfoort

Kattenexpert

“Vroeger hadden we thuis al katten en nu heb ik er ook twee. Die van mij zijn zeven, maar het is voor mijn katten geen succes om hier te wonen. De ene is niet zo lief voor andere mensen en de andere gaat veel te graag naar buiten. De katten die hier wonen moeten echte binnenkatten zijn, want naar buiten kunnen ze niet”, vertelt Willeke.

“Ik vind het heel leuk om te zien dat er een hele eigen groepsdynamiek is. Hoe ze op elkaar reageren is erg leuk. Zelf ben ik echt gek op katten, maar ik weet lang niet alles over hun gedrag. Zodra ik het even niet weet, neem ik contact op met een kattengedragsdeskundige. Zij komt de katten observeren en kan dan vervolgens aan de hand van bijvoorbeeld de stand van de oren vertellen wat de kat duidelijk wil maken. In de toekomst lijkt het mij superleuk om met haar samen lezingen te organiseren over het gedrag van katten.”

Nog plek voor één kat

“We hebben hierbinnen nog plek voor één kat. Net als bij de andere katten moeten ze op ons pad komen. We gaan er niet speciaal voor op zoek. Twee van de katten die nu in het café wonen kwamen binnen via de spelletjeswinkel aan de overkant. Het komt vast nog wel eens voor dat iemand niet meer voor een kat kan zorgen en wie weet, past de kat dan bij ons in de caféfamilie.”


Meer over Kattencafé Kat & Koffie ontdekken?

Kattencafé Kat & Koffie restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Scherbierstraat 3a, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca

Verder lezen:

Het lijkt erop dat we straks een Taco Bell in Amersfoort krijgen

Wat ooit begon als kleine tacokraam, groeide uit tot ruim zesduizend restaurants wereldwijd. Toch is...

Spiksplinternieuwe horecazaak in Vathorst: ‘We werken met mensen met mogelijkheden’

Festivalvibe vanaf een terrasstoel: dat kan alleen in Amersfoort

Shoppen maar! Warenhuis De Koopman is open in Amersfoort

Nieuwe, hippe woonwinkel in de binnenstad: ‘We zijn dol op goud en hondjes’

Goed nieuws voor de kleintjes! Amersfoort krijgt weer een Monkey Town

Cynthia verbouwde een monument: ‘Onder een glazen stolp ligt een gigantische gouden pinda’

  • Wil jij een 'Nieuw in Amersfoort' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Amersfoort.

adv.