Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je kat zonder mauwen in het transportkooitje krijgen: zo doe je dat

Aangeboden door Praktijk Kattenwijsheid 1 februari 2019

Apporteren, een high-five uitdelen en zonder morren in het transportkooitje stappen. Al die dingen zijn je kat heel makkelijk aan te leren volgens Monique Elmendorp van Praktijk Kattenwijsheid. We vroegen wat haar geheim is. 

Voor iedere katteneigenaar is het een herkenbaar probleem: de kat in het transportkooitje krijgen. Want die eigenwijze beestjes maken zelf wel uit of ze erin stappen. En als ze weten dat ze ermee naar de dierenarts gebracht worden, dan kun je het wel vergeten. “Allereerst is het belangrijk dat ze geen negatieve associaties met het kooitje hebben. Ik was ooit bij mensen die hem als strafplek gebruikten, dan is het natuurlijk heel logisch dat de kat er niet meer in wil.”

‘Voorkom negatieve associaties met het kooitje’

Je kunt het reismandje aantrekkelijker maken door de kat iets lekkers te geven als hij erin stapt, zoals een beetje slagroom of boter. Ook kun je de kat minder bang maken voor onderzoeken van de dierenarts, door dezelfde handelingen uit te voeren als de arts. “Zit thuis even aan de pootjes van de kat of aan de oortjes. Als je ze daarna iets lekkers geeft, dan weten ze dat ze dat eerst moeten doorstaan en dan beloond worden. Natuurlijk moet je dan na het dierenartsbezoek ook je kat iets geven en binnen de kortste keren hebben ze het door.”

Dierenartsbezoeken

“Je kunt een kat daadwerkelijk iets leren”, vertelt Monique. “Bijvoorbeeld dat ze stoppen met schooien terwijl jij aan het eten bent. Mijn kat blijft bijvoorbeeld op een matje zitten terwijl ik eet. Het belangrijkste dat je moet onthouden, is dat je de kat beloont het luistert.” Je kunt bijvoorbeeld een clicker gebruiken, een klein apparaatje dat een klikgeluid maakt, waarna er een brokje uitkomt. “Natuurlijk kun je hem nadat hij het klikgeluid gehoord heeft, ook belonen met spel. Als het de kat maar iets leuks oplevert.”

Apporteren

Monique heeft haar katten zelfs leren apporteren, een activiteit die heus niet alleen aan honden is voorbehouden. “Sommige rassen doen het uit zichzelf, zoals Ragdolls en Maine Coons. Als je het balletje weggooit nadat ze hem hebben losgelaten, dan snappen ze dat het een spelletje is. Mijn kat wil alleen maar met een paars balletje spelen, dat is echt haar balletje.” Met andere woorden, eigenlijk kun je een kat alles leren, zolang je ze maar consequent beloond.

Wil je nog meer leren over jouw lieve huisdier? Monique weet bijna álles van katten en helpt je graag verder.

Monique Elmendorp helpt je je kat beter te begrijpen

Blijft jouw kat maar naast de bak poepen, aankomen en je bank kapot krabben? Monique Elmendorp van P...

Meer over Praktijk Kattenwijsheid ontdekken?

Praktijk Kattenwijsheid dierenverzorging

GeopendHele dag

, Amersfoort

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.