Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat lief! Kroelen met katten en konijnen in het Amersfoortse dierenasiel

Door Juliette Schmitt 22 januari 2020

Heel veel honden, konijnen, katten, knaagdieren en af en toe zelfs chinchilla’s. Al deze dieren vind je in het Amersfoortse Dierenbeschermingscentrum, aan de Loes van Overeemlaan 8 in Amersfoort. In de zomer puilt het asiel bijna uit, maar ook nu ‘in de iets rustigere periode’ zijn er veel dieren op zoek naar een fijn nieuw huisje. Wij van indebuurt Amersfoort mochten binnenkijken in het Amersfoortse dierenasiel.

Binnen het Dierenbeschermingcentrum Amersfoort (DBCA) zijn er drie afdelingen. Honden, katten en konijnen/ knaagdieren. “In de wintermaanden is het een wat rustigere periode”, legt assistent locatiemanager Immy Kloet uit. “Nu hebben we zo’n veertig katten en konijnen in de opvang, maar in de zomermaanden zit het asiel bomvol. Dan hebben we weken dat er 150 dieren op een afdeling zitten”, vertelt Immy.

Tekst loopt door onder de foto 

foto: indebuurt Amersfoort

Vrijwilligers

Het pand waar het Amersfoortse dierenasiel is gevestigd is 6,5 jaar oud. Binnen de organisatie werken 14 mensen in vaste dienst en er zijn zo’n 260 vrijwilligers, die veel tijd en aandacht aan de dieren schenken. “Het gaat dan ook niet alleen om de vrijwilligers die hier komen schoonmaken en komen kroelen met de katten en de konijnen. We hebben ook veel vrijwillige pleegopvangadressen en nazorgvrijwilligers. Zonder al die mensen kunnen wij nooit op deze manier faciliteren”, legt Immy uit.

Alle vrijwilligers hebben vanzelfsprekend iets met dieren. “Sommigen doen dit naast een fulltimebaan en die komen bijvoorbeeld in de weekenden helpen. Anderen kunnen om een bepaalde reden niet meer werken en die komen hier helpen, om toch iets bij te kunnen dragen”, zegt Immy.

Zijzelf wist al van jongs af aan dat ze iets met dieren wilde gaan doen. Ze koos dan ook heel bewust voor een opleiding diermanagement en deed haar afstudeeronderzoek naar konijnen welzijn. “Soms voel je gewoon dat dieren graag bij je in de buurt zijn. Ik heb bijvoorbeeld vaak een paar kleine hondjes bij mij op kantoor en die vinden dat heel fijn”, vertelt Immy.

Tekst loopt door na de foto

foto: indebuurt Amersfoort

Allerlei soorten en maten

Dagelijks worden er veel verschillende dieren binnengebracht. Binnen het DBCA wordt gekeken of de dieren op de juiste plek zijn aangekomen. “Vandaag kregen we een baardegaam [een reptiel, red.] binnen. Daar hebben we geen opvangmogelijkheden voor, dus brengen we het dier naar een instantie waar ze die opvang wel kunnen organiseren”, legt Immy uit. Egels en wilde hazen komen ook vaak binnen. “De egelopvang zit in Naarden; daar gaan de egeltjes meestal heen.”

Alle honden, katten, konijnen en knaagdieren die buiten zwerven, worden wel opgevangen binnen het DBCA. Soms worden er ook huisdieren afgestaan door hun baasjes. Alle dieren worden bij binnenkomst grondig gecheckt op ziektes en andere mankementen. Vervolgens worden ze gechipt en gecastreerd of gesteriliseerd, en krijgen sommigen van hen een tweede kans.

Tekst loopt door onder de foto 

foto: indebuurt Amersfoort

Allemaal namen

Alle dieren krijgen ook een naam. “Meestal hebben we thema’s. Nu is dat space, maar we hebben ook wel eens merknamen van auto’s of kleurenthema’s gehad.”

“Natuurlijk ga je jezelf aan de dieren hechten, maar ondanks dat ze het hier goed hebben, vinden wij het belangrijker dat ze echt een goed en fijn huis vinden. Een plekje waar ze nooit meer weg hoeven. We besteden om die reden veel tijd en energie aan het herplaatsen van dieren. We willen dat alles klopt. Een konijn heeft bijvoorbeeld minimaal twee tot drie vierkante meter aan leefruimte nodig. We vragen dan van tevoren ook naar foto’s van de plek waar het konijn komt te wonen. We houden ook speeddate sessies met konijnen, omdat we een konijn nooit alleen plaatsen. We laten ze eerst aan elkaar wennen, voordat een tweede beestje geadopteerd wordt.

Tekst loopt door onder de foto 

foto: indebuurt Amersfoort

Zelf een dier adopteren of vrijwilliger worden?

Wil jij zelf een dier adopteren, of wil je als vrijwilliger iets betekenen voor het DBCA? Neem eens een kijkje op de uitgebreide website. Daar vind je niet alleen alle dieren die momenteel in het asiel verblijven, maar kun je ook ontdekken wat er zoal bij komt kijken als jij een dier een mooi nieuw leven gunt.

foto: indebuurt Amersfoort

Meer over Dierenbeschermingscentrum Amersfoort ontdekken?

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort dierenopvang

Geopend10:00 - 16:00

Loes van Overeemlaan 8, Amersfoort

Bekijk meer:dierenopvang

adv.