Heb jij de 190 euro energietoeslag niet nodig? Zo help je er een Amersfoorter mee

Hoeveel je verdient, maakt niet uit; vrijwel ieder Amersfoortse huishouden krijgt 190 euro energiecompensatie. De één heeft het hard nodig, de ander iets minder hard. In Amsterdam is er een mooi initiatief ontstaan om het extraatje te doneren. Wil jij mensen helpen die financieel zwaar hebben? Dan kan je bij veel (lokale) initiatieven terecht.

Wil je meer info over de energietegemoetkoming? Check dan de deze infopagina van de Rijksoverheid.

Voedselbank Amersfoort

Bij de Voedselbank in Amersfoort is elke donatie welkom. Je kunt gemakkelijk online doneren, direct aan de voedselbank zelf. Dat doe je via het donatieformulier en een iDealbetaling of bankoverschrijving.

Met het geld dat de Voedselbank binnenkrijgt, gebruiken ze om voeselpakketten uit te delen aan mensen die dat nodig hebben. Ook geven ze financieel advies en praktische hulp bij het vinden van andere fondsen om Amersfoorters te helpen.

Bij de Voedselbank verzorgen ze zo’n zeshonderd pakketten voor 1800 inwoners van Amersfoort.

Foto: Voedselbank Amersfoort

Sinterklaas Kapoentje

Stichting Sinterklaas Kapoentje zet zich al tien jaar in om Amersfoortse kinderen een mooie sinterklaas te geven. Dat doen ze door kinderen met ouders in lastige financiële situaties cadeautjes te geven van hun verlanglijstje. Je kunt een bedrag direct aan Sinterklaas Kapoentje doneren via het online formulier en een iDeal betaling.

Van de site: “Kinderen die in armoede opgroeien missen vaak heel veel. Ze kunnen niet naar een sportclub, hebben geen geld voor een dagje dierentuin of missen verjaardagsfeestjes omdat er geen geld is voor een cadeautje. Zomaar een opsomming van activiteiten die deze kinderen moeten missen. Vaak is ze dat nog wel uit te leggen. Je kunt zeggen dat papa en mama nu even niet voldoende geld hebben.”

Meer weten over Sinterklaas Kapoentje?

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

 • Amersfoorter van de Week, Amersfoorters, Besparen, Sinterklaas Amersfoort

Het hele jaar uitkijken naar gebonk op de ramen en een grote jutezak die op magische…

Foto: Sinterklaas Kapoentje

Stichting Energiebank Nederland

Stichting Energiebank Nederland helpt mensen die moeite hebben om de energierekening te betalen. De stichting heeft energiecoaches die mensen vrijwillig informeren hoe ze hun energieverbruik kunnen verlagen en die energiebesparende producten uitdelen. Daarnaast helpen de vrijwilligers met het zoeken naar hulpinstanties per gemeente die de mensen verder kunnen helpen.

Energiecoaches

Stichting Energiebank Nederland heeft op dit moment nog niet overal in Nederland coaches, maar de organisatie groeit wel snel. Je vindt ze nu in onder meer Arnhem, Schiedam, Rotterdam en Den Haag. Hoewel er in Amersfoort dus geen coach is, kun je wel geld doneren zodat er meer energiebesparende producten uitgedeeld kunnen worden.

Doneren gaat via deze link. Je kunt zelf kiezen of je het hele bedrag of een deel daarvan afstaat.

Armoedefonds

Het Armoedefonds is een landelijke organisatie die zich inzet voor minima. De vrijwilligers zorgen voor bijvoorbeeld steunpakketten voor kwetsbare ouderen, schoolspullen voor kinderen of voor menstruatieproducten.

Met jouw donatie kunnen ze hulporganisaties in Nederland steunen. Denk aan voedsel, kleding, speelgoed, maar ook administratie en noodhulpverlening. Door het Armoedefonds krijgen er kinderen zwemles, kunnen families op vakantie of wordt er een activiteitenweek voor ze georganiseerd.

Bij het Armoedefonds kun je (een deel van) de 190 euro doneren via deze link.

Kansfonds

De vrijwilligers van het Kansfonds houden zich ook bezig met de kwetsbaren in de samenleving. Dat doen ze op verschillende manieren en sinds een paar maanden hebben ze de actie ‘Help elkaar de winter door’. Donaties die hier binnenkomen, worden verdeeld over twintig organisaties die mensen in kwetsbare situaties helpen. Denk hierbij aan het goede doel Goud van Noord in Rotterdam: hierbij kunnen mensen aankloppen bij een vertrouwenspersoon om te praten over (geld)problemen.

Via deze link kun je een deel van de energiecompensatie doneren.

Op andere manieren helpen

Wil je je mede-Amersfoorters een handje helpen, maar heb je de energiecompensatie zelf hard nodig? Dan kun je je stadsgenoten ook op een andere manier bijstaan. Hier een paar tips:

Buurtkastjes bijvullen

Hier in Amersfoortse vind je buurtkastjes. Die moeten natuurlijk regelmatig bijgevuld worden. Ga jij vandaag boodschappen doen? Neem dan een keer nét iets meer mee en vul de buurtkastjes. Of kijk of je nog houdbare producten in de kast hebt staan die je niet meer nodig hebt.

Menstruatieafgiftepunten bijvullen

Hier in Amersfoort staan menstruatieafgiftepunten. Hier kunnen vrouwen die weinig te besteden hebben gratis tampons en maandverband halen. Ook deze afgiftepunten zijn afhankelijk van donaties, dus als jij hygiëneproducten over hebt of die extra wil kopen, zijn veel Amersfoorters je dankbaar!

Meld je aan als beautyprofessional

Mensen die niet veel te besteden hebben kunnen via de beautybank toch in de watten worden gelegd en een knip- of visagiebeurt krijgen. Maar daar zijn wel Amersfoortse kappers en visagisten voor nodig. Via deze link meld je je aan.

Uiteindelijk beslis je zelf wat je met de 190 euro doet. Misschien spreken deze goede doelen je niet aan, maar heb je wel een goed doel in gedachten. Je kunt ervoor kiezen om die 190 euro ook aan jouw favoriete doel te doneren. Uiteindelijk moet je doen waar jij je goed bij voelt.

De goede doelen in dit overzicht hebben niet betaald om op indebuurt te worden genoemd. Er zijn nog veel meer goede doelen in Amersfoort en Nederland. Dit overzicht is puur ter inspiratie.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Besparen

Ga naar “Nieuw in Amersfoort: bij 95percent koop je refurbished schoenen en dit betekent dat”

Nieuw in Amersfoort: bij 95percent koop je refurbished schoenen en dit betekent dat

Ga naar “Naar de markt in Amersfoort 2023: hier vind je alle weekmarkten van de Keistad”

Naar de markt in Amersfoort 2023: hier vind je alle weekmarkten van de Keistad

Ga naar “Kilo Kilo keert terug naar Amersfoort: vintage kleding afrekenen per kilo!”

Kilo Kilo keert terug naar Amersfoort: vintage kleding afrekenen per kilo!

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Blazer € 29,99”

Blazer € 29,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50”

Alle AH Bakkers- brood Les Pains heel van € 8,25 voor € 5,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Functioneel Beheerder Digitale Werkplek”

Functioneel Beheerder Digitale Werkplek

 • Stichting Philadelphia Zorg
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Office medewerker”

Office medewerker

 • Work-On
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023