Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wresh van Exposa maakte oorbellen voor Maxima: ‘Ik ben er trots op dat de koningin ze aannam’

Aangeboden door Visa 5 augustus 2020

Al bijna zeven jaar is Exposa te vinden aan het begin van de Krommestraat. Samen met zijn vrouw Mariam runt Wresh de kleding- en sieradenwinkel in het hartje van Amersfoort. “Opeens kwam corona. Er was geen kip meer op straat, je kon alleen nog een gesprek voeren met de duiven. Toen moesten we met een nieuw plan komen”, vertelt Wresh.

De passie voor ondernemen heeft Wresh niet van een vreemde. “Toen ik nog een heel klein jongetje was, mocht ik altijd met mijn opa mee op pad. Hij maakte maatpakken en overhemden. Hij had al een eigen zaak in de jaren zestig. Hij nam mij dan letterlijk aan de hand mee als hij kleding ging verkopen aan Jac Hensen of aan Arthur en Willemijn. Hij had een apparaat waarmee hij colbertjes perste. Dat apparaat leek op een vliegtuig en als klein jongetje speelde ik daarop”, vertelt Wresh.

Tekst loopt door onder de foto 

Eigenaar Wresh laat oorbellen zien die hij zelf maakt. Foto: indebuurt Amersfoort

Exposa

“De naam Exposa had ik al bedacht toen ik een jaar of twaalf was. Ik zag hem staan in een diamantairsblad. Het was de merknaam van een Italiaanse diamantslijperij en die naam is mij altijd bijgebleven. Toen ik een paar jaar later een commerciële opleiding in de detailhandel ging volgen aan de Leusderweg, tekende ik veel logo’s. De naam Exposa kwam er vaak in voor”, vertelt Wresh.

“Een paar jaar later was het zo ver. Ik opende Exposa in Leusden. Een eerste eigen winkel met sieraden en kleding. Dat is nu 17 jaar geleden. Op 30 juli kreeg ik de sleutel. Een datum die ik niet snel zou vergeten, want dat is mijn verjaardag.”

Zeven jaar geleden verhuisde Exposa naar Amerfsoort. “De tijd gaat wel snel, soms krijg ik nog wel eens de vraag of we nieuw zijn in Amersfoort. In die periode is mijn vrouw Mariam ook betrokken geraakt bij de winkel. Ze let heel erg op de details, ze ziet alles. Hoe de winkel nu is ingericht heb ik allemaal aan haar te danken”, vertelt Wresh.

Tekst loopt door onder de foto 

Eigenaren van Exposa Mariam en Wresh. Foto: indebuurt Amersfoort

Eigen sieraden

Het ging goed met de winkel en Wresh vond opnieuw tijd om creatief bezig te zijn. “Ik kreeg meer tijd om eigen sieraden te ontwerpen. Toen ik hoorde dat Maxima naar Amersfoort kwam, ben ik direct aan de slag gegaan en heb ik speciaal voor haar oorbellen gemaakt. Ik ben met koningsdag helemaal aan het begin van de route gaan staan en daar heeft ze de oorbellen van mij aangenomen. Aan haar gezicht te zien was ze er echt heel blij mee. Helaas was er niemand die van dat moment een foto heeft gemaakt. Die foto had ik wel graag willen hebben”, vertelt Wresh. “Gelukkig had ik wel een foto van de oorbellen gemaakt, voordat ik ze aan Maxima gaf.”

Tekst loopt door onder de foto 

Andere tijden

“Tijdens de coronacrisis moesten we met een ander plan komen om toch nog iets te verkopen. In de binnenstad was het muisstil. Een webshop hadden we niet en eerlijk gezegd was ik best wel een digibeet. Via Instagram begon ik elke dag een post te plaatsen van verschillende sieraden en kledingstukken. Klanten konden ons een berichtje sturen en dan kwamen we de bestelling brengen. Ons hele huis lag vol met roze ingepakte pakketjes. Mijn zoontje vroeg of de cadeautjes van Sinterklaas waren. Toen hebben we uitgelegd dat Sinterklaas dit jaar een beetje vroeg was en dat we hem moesten helpen met pakketjes rondbrengen. Trots stapte hij dan bij mij in de auto en zo reden we door Amersfoort, Leusden en zelfs richting Arnhem om de pakketjes bij mensen thuis af te leveren.”

Tekst loopt door onder de foto

Een klein gedeelte uit de uitgebreide Exposa collectie. Foto: indebuurt Amersfoort

Privéshoppen

“Om het uur plaatste ik een nieuw bericht op Instagram. Zelf vond ik dat eerder altijd irritant, maar het werkte. Onze klanten waardeerden het heel erg en we brachten steeds meer pakketjes rond. Ondertussen openden we de winkel op aanvraag in de ochtend en in de avond. Klanten konden dan privé komen shoppen. Een kennis van mij vertelde mij dat ik een aantal dingen op Instagram niet goed deed en vroeg of hij mij een cursus mocht geven. Zo leerde ik elke keer iets nieuws en begon ik het steeds leuker te vinden om berichten te plaatsen”, legt Wresh uit.

Hulp

Wresh en Mariam wilden meer. “We moesten creatieve ideeën bedenken en daarbij hoorde ook een webshop. Een klant van ons vroeg of ze ons mocht helpen. Zij heeft voor ons de website gemaakt. Nu hebben we dus een echte webshop. We moeten hem nog verder vullen met de volledige collectie, want nu staat er maar een klein deel op.”

“Het is spannend om op deze manier aan het werk te gaan. Ik ben zelf nog best wel van de oude stempel. Ik denk wel dat het goed voor ons is en eigenlijk heeft corona er dus voor gezorgd dat we op een andere manier moesten gaan werken. Net als bijvoorbeeld juweliers moeten we een beetje afstappen van het oude systeem. De fashionwereld wordt steeds moderner en daar moeten wij in meegaan.”

Stuur jouw vernieuwende idee in!

Ben jij ook ondernemer en heb je je bedrijf – net als Wresh en Mariam – opnieuw uitgevonden? Dan heb je geluk! Visa is een actie gestart om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Je kunt jouw idee insturen via deze website. Uit alle inzendingen selecteert Visa vijftien winnaars. Ieder bedrijf krijgt een advertentiecampagne t.w.v. €2.000,- op Facebook en/of Instagram om hun bedrijf te promoten. De tweede prijs is ook niet mis: vijftien ondernemers krijgen een online workshop van een retailspecialist. Enne, ben jij geen ondernemer maar ken je wel iemand waarvan je zegt: die moet hier écht aan meedoen? Stuur hem of haar dan dit artikel door!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Visa. Meer over Visa ontdekken?

Verder lezen:

Eten op een heel bijzonder terras: ‘Gasten hebben het gevoel dat ze in een mediterraans dorpje zitten’

Het uitzicht is prachtig en de rust bijna adembenemend. Zodra je neerstrijkt op het terras van resta...

Nieuwe, hippe woonwinkel in de binnenstad: ‘We zijn dol op goud en hondjes’

Cynthia verbouwde een monument: ‘Onder een glazen stolp ligt een gigantische gouden pinda’

Nieuw! Cascara coffee bar: ‘Mijn oma maakt de bessenjam zelf’

adv.