Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anouk en Jeffrey van VolBewust: ‘Jonge mensen ervaren meer stressklachten dan ooit’

Door Annemarie Degens 25 maart 2019

We hebben het maar druk. Met ons werk, onze social media, onze telefoon, ons sociale leven… Maar het is ook weleens goed om een stapje terug te doen. Pas op de plaats. In hun bedrijf VolBewust leren coaches Anouk en Jeffrey twintigers en dertigers om meer rust en balans in het leven te brengen, om zo het beste uit zichzelf te halen.

Want rust, dat kunnen veel twintigers en dertigers wel gebruiken in hun leven, vinden Anouk en Jeffrey. “We coachen in persoonlijk leiderschap en een van de thema’s die we behandelen is stress. Het is iets wat heel veel speelt, zowel bij jonge mensen als bij bedrijven die veel young professionals in dienst hebben. Stressklachten komen natuurlijk niet alleen voor in deze doelgroep, maar het valt wel op dat de hoeveelheid stressklachten bij jonge mensen enorm gestegen is de laatste jaren.”

Maakbaar

Volgens Anouk en Jeffrey zijn daar verschillende oorzaken voor. “Het heeft er vooral mee te maken dat jonge mensen het gevoel hebben dat alles kan, het leven heel maakbaar is en alles wat ze doen ook goed moet zijn of zelfs perfect. Werk moet goed zijn, je moet veel vrienden hebben, je moet sporten… En alles moet ook nog een tien zijn. Dat is niet mogelijk, dus lopen ze ergens vast en komen ze zichzelf tegen.”

‘We zijn veel afgeleid door beeldschermen’

Ook sociale media spelen volgens Anouk en Jeffrey een belangrijke rol in de stressgevoelens die jonge mensen ervaren. “Schrijfster Brené Brown zei eens dat we contact verwarren met verbinding. Door die telefoons lijkt het alsof we heel veel contact hebben met elkaar, maar er zijn nog nooit zoveel mensen eenzaam of depressief geweest als nu. Dat staakt er haaks op. Ik denk ook dat het een rol speelt dat we heel veel afgeleid zijn door die beeldschermen, en ook op zoek zijn naar afleiding. Daarbij zijn er natuurlijk alleen maar mooie dingen te zien op social media, wat het gevoel perfect te moeten zijn versterkt.”

Overspannen

Het zijn allemaal gevoelens die Anouk maar al te goed herkent. Vier jaar geleden werd haar werk haar teveel en kwam ze zelf overspannen thuis te zitten. “Ik was een ambitieuze twintiger die de wereld wilde verbeteren en ik had heel veel ballen hoog te houden. Ik was erg perfectionistisch en had moeite met nee zeggen en grenzen aangeven. In essentie luisterde ik gewoon niet goed naar mezelf. Als je dat lang genoeg doet uit zich dat uiteindelijk in allerlei klachten, tot het punt dat het niet verder meer kon en ik een maand thuis kwam te zitten. Toen moest ik wel vertragen en gaan kijken hoe ik de dingen beter anders in kan richten.”

‘Mediteren is een frisse manier om jonge mensen te inspireren te vertragen’

Vanuit die eigen ervaring helpen Anouk en Jeffrey nu twintigers en dertigers met het vinden van balans in hun leven. Op hun inspirerende locatie in het Onze Lieve Vrouwe ter Eem Klooster bieden ze verschillende programma’s aan. “Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één-op-één coaching,  maar we hebben ook groepsprogramma’s”, vertelt Anouk. “Daarnaast ben ik sinds kort begonnen met meditatielessen geven. Dat is een frisse manier om jonge mensen te inspireren af en toe te vertragen. Ik noem het ‘mediteren met beide benen op de grond’. We maken mensen bewust van hun eigen gedragspatronen die ervoor zorgen dat ze stress ervaren en we proberen die te doorbreken. Het zijn allemaal methodes om rust in te bouwen en te leren herstellen. Er is geen hersteltijd meer tegenwoordig, en dat geven wij jonge mensen weer terug.”

Lachcoach Martine Beernink: ‘Het is best gênant dat je met een groep onbekenden staat te lachen’

"Door samen te lachen, ontstaat er verbinding", vertelt lachcoach Martine Beernink. Sinds anderhalf ...

 

 

adv.