Saskia en Ani helpen pubers vooruit op school: ‘We behandelen ze niet als kinderen’

Aangeboden door Studiekring Amersfoort 11 januari 2018

Geboren en getogen Amersfoorters Saskia Vauléon en Ani Essayan kennen elkaar al sinds de kleuterschool. En alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, helpen ze met hun bedrijf Studiekring Amersfoort pubers die op wat voor manier dan ook vastlopen op school. “Het is de leukste doelgroep die er is.”

Iedere dag is het weer een verrassing wat Ani en Saskia te wachten staat. Maar wat wil je, met pubers als doelgroep. “Ze zijn zo leuk”, aldus Saskia. “Ze zijn onhandig en ze zitten in een moeilijke tijd. Die maken wij graag een stukje makkelijker. Natuurlijk wil je ze af en toe achter het behang plakken, maar iedere dag is er een nieuwe kans.” Iedere puber die meer uit zijn studie wil halen, kan rekenen op de juiste ondersteuning van de twee ambitieuze vrouwen. “Vooral het plannen is iets waar veel jongeren op vastlopen”, aldus Ani. “En ze moeten veel plannen hoor, daar zijn veel ouders zich niet van bewust. Er is een hoop veranderd in onderwijsland.”

Pesten

Ani en Saskia brengen veel tijd met de jongeren door, waardoor ze zich goed kunnen inleven in hun leefwereld. Iedere middag maken ze weer wat nieuws mee. Saskia: “Je hebt geen idee wat de middag brengt. Het ene moment vliegen ze door de ruimte omdat ze een goed cijfer gehaald hebben, dan weer is iemand verdrietig omdat zijn oma op sterven ligt. Ook horen we veel verhalen over pesten of ouders die gaan scheiden.” In Studiekring Amersfoort vinden de pubers een veilige haven, een plek waar ze allemaal gelijk zijn.

“De pubers steken elkaar echt een hart onder de riem”

“Het komt geregeld voor dat een leerling uit havo 5 het op school opneemt voor de ukkepuk uit havo 2 als die vertelt dat hij gepest wordt. Ze steken elkaar echt een hart onder de riem”, aldus Ani. Hoe onvoorspelbaar ze ook zijn, in een ding zijn ze allemaal hetzelfde: hun voorliefde voor eten. “We hebben altijd vers fruit, koekjes, thee en limonade staan. Pubers hebben gewoon altijd honger”, vertelt Ani lachend.

Gedrevenheid

Voordat de twee vrouwen begonnen met Studiekring Amersfoort, werkten ze in loondienst. Saskia was docent Frans en mentor, Ani verzorgde communicatietrainingen. Plezier hadden ze wel in hun werk, maar ze misten iets essentieels: het gevoel dat ze alles uit de jongeren konden halen wat erin zat. “We vonden het erg spannend, maar we zegden onze baan op en wisten dat we dit wilden gaan doen”, aldus Ani. De twee begonnen op 1 juni 2002 in een sportschool met maar één leerling. “Dat was best grappig, iedere keer als hij opkeek, waren wij onderling aan het vechten wie hem mocht helpen. Gelukkig breidde het aantal leerlingen zich al snel uit.” Met ruim vijftien jaar ervaring weten ze precies hoe ze hun pubers het beste op weg kunnen helpen. “We behandelen ze nooit als kinderen. We hebben respect voor ze en verwachten dat ook terug”, vertelt Saskia. “Sommigen vinden dat nog lastig, maar ze leren het wel. Dat is gaaf om te zien.”

Studiekring Amersfoort opleidingen

nu gesloten14:00 - 18:00

Liendertseweg 112, Amersfoort

Bekijk meer:opleidingen