Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Max van Jewels Forever is een échte edelsmid: ‘Elke week huilt er wel iemand hier’

Door Melt Pels 20 november 2020

Loop je onder de Kamperbinnenpoort door, dan zie je misschien wel een boel gelukkige stelletjes uit de poort komen. In de poort zit een showroom met trouwringen van de Amersfoortse edelsmederij Jewels Forever. Max en Monique Meijer runnen de zaak en verkopen prachtige handgemaakte trouwringen.

Wie bij Max binnenloopt, wordt gegroet door een brede man met vieze vingers, zoals hij dat zelf zegt. “Mensen komen vanuit alle hoeken van Nederland hierheen om een foto te maken van mijn goudsmidtafel. Soms schrikken ze van de klerezooi, maar ik weet precies waar alles ligt”, grapt Max.

Foto: indebuurt Amersfoort / Melt Pels

Zelf ontwerpen

“Ik heb al zo’n elfhonderd ringen ontworpen in de dertig jaar dat we bestaan. Klanten kunnen daaruit kiezen of zelf een ring van een bekende sieradenstudio uit de showroom bestellen.” Heb je liever een unieke, handgemaakte ring? Dan kun je in gesprek gaan met Max over het ontwerp. “Het eerste ontwerp teken ik vaak uit aan de hand van de wensen van de klant. Dan maak ik een proefmodel in zilver zodat de klant het in zijn of haar handen kan voelen.”

Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever
Foto: Max Meijer - Jewels Forever

De foto’s hierboven zijn van zo’n ring die Max met de hand maakte. “De klant wilde graag dat de ring uit twee delen bestond. Eentje van haarzelf, en eentje van haar moeder. Om deze passend te maken, moest ik de ring op een honderdste van een millimeter passend maken.”

WhatsApp

Tijdens het smeden, maakt Max continue update foto’s die hij via WhatsApp met de klanten deelt. “Mensen weten niet wat ze zien. Het is zo leuk om zo’n mooie ring te maken, dat wil ik graag met de klant delen. Het is voor mij een prachtige ring, maar voor de drager roept het veel meer op.” Naast de spullen om het edelmetaal te bewerken, heeft Max ook een stapel zakdoekjes liggen. “Elke week huilt er wel iemand omdat een trouwring zoveel emotie met zich meedraagt.”

Foto: indebuurt Amersfoort / Melt Pels

Corona

Ook Max heeft last van de maatregelen rondom de coronauitbraak. “Bruiloften worden verschoven naar volgend jaar. Ik denk dat ik dit jaar de gravures uit misschien wel veertig ringen heb gehaald. De datum die mensen laten graferen klopt niet meer. Dus voor nu graferen we alleen de naam, en zetten we de datum er pas in als de bruiloft definitief is gepland.”

Hoe vind je ‘stiekem’ de ringmaat van je partner?

Stel, je wilt graag je vriend of vriendin ten huwelijk vragen, hoe kom je dan achter de ringmaat van je partner? “We hebben een paar malletjes met maten, die kun je meenemen. Maar dat is niet echt stiekem”, vertelt Max. Gelukkig heeft de smid een trucje dat vaak werkt: “Veel mensen vragen een vriend, vriendin, vader of moeder om hulp. Die gaan dan samen met de verloofde in spé op ringenjacht.” Een andere manier die Max vaker voorbij ziet komen, is door een ring van je partner mee te nemen naar de winkel. Dan kunnen ze die daar meteen opmeten.

Married at first sight

De edelsmid maakte ook de ringen voor de kandidaten van het Nederlandse tv-programma Married At First Sight, waar de Amersfoorste Jeroen aan meedeed. “De productie had gezien dat ik de sieraden met de hand maak. Er kwamen allemaal mensen van het programma langs om te kijken hoe ik dat deed. Ik denk dat ze gecharmeerd waren van mijn handwerk.” Voor de edelsmid was het een bijzondere uitdaging. “Normaal kiezen klanten samen een trouwring. Nu kwamen de kandidaten om een ring te ontwerpen voor iemand die ze nog helemaal niet kende.” Max verzorgde het complete plaatje. “Zelfs de dozen waar de ringen in zaten ontwierp ik zelf.”

In februari is de edelsmid op nieuw te zien in het programma Married At First Sight.

Lees ook:

Jeroen Jansema Married at First SIght

Jeroen trouwde in Married At First Sight: dit is er sindsdien gebeurd

De Amersfoortse Jeroen Jansema deed in 2019 mee aan het populaire RTL programma Married at First Sig...

Van snackbar naar sieradenwinkel: ‘Patat met een ketting erbij?’

Geertje Kok-du Crocq (53) geboren en getogen in Amersfoort, ruilde haar snackbar in de wijk Liendert...
Zaken open in juni

Proof Bakery Vathorst en het inspirerende verhaal van Vicky Littlejohn

De bovenstaande titel kan zomaar het begin zijn van een avonturenroman. En bij het verhaal van deze ...

Meer over Jewels forever. Handgemaakte trouwringen ontdekken?

Jewels forever. Handgemaakte trouwringen juweliers

Vandaag gesloten

Kamperbinnenpoort 7, Amersfoort

Bekijk meer:juweliers

Meer over Jewels Forever Krommestraat ontdekken?

Jewels Forever Krommestraat juweliers

Vandaag gesloten

Krommestraat 17, Amersfoort

Bekijk meer:juweliers

adv.