Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maria werkt al 25 jaar bij het Kraamcentrum: ‘Elke geboorte is nog steeds een wondertje’

Aangeboden door Kraamcentrum 6 november 2020

Ieder leven verdient een mooi, ontspannen en goed begin. Dat is belangrijk voor de baby én voor de nieuwe ouders. Het Kraamcentrum van Martijn en Wendy helpt daarbij en zorgt bij iedere geboorte voor een goede start. Samen met het team dat zij in de afgelopen decennia hebben opgebouwd zetten zij zich daar met hart en ziel voor in. Dat weet ook Maria Huijgen, die al 25 jaar bij het Kraamcentrum werkt. “Het voelt echt als een grote familie.”

Al 25 jaar 

“Het Kraamcentrum is 33 jaar geleden opgestart door Ellie de Graaf”, vertelt Maria. “Haar kinderen Martijn en Wendy hebben het overgenomen en zijn nu eigenaar. Dat ik hier al 25 jaar werk, is niet zo gek. Iedereen werkt hier al heel lang. Van mijn collega’s op kantoor tot de kraamverzorgers bij de mensen thuis.”

Dat mensen het zo leuk vinden om bij het Kraamcentrum te werken is volgens Maria niet zo gek. “We werken met een vast en hecht team. Voor mij voelt het als mijn werkfamilie, niet zomaar als collega’s.”

Tekst gaat verder onder de foto

Kraamcentrum
Foto: Het team van het Kraamcentrum: v.l.n.r. Martijn, Maria, Wendy en Hillegonda – Deze foto is van voor de coronacrisis en dient ter illustratie

Hart met een ‘t’

“Het belangrijkste vind ik dat we met ons hart werken, met een T. Maar ook hard met een D”, zegt Maria met een lach. “We willen de ouders en het kind een liefdevolle en fijne kraamweek geven, zodat ze daarna vol vertrouwen verder kunnen. Onze werkwijze is daar ook echt op gericht.”

“Een belangrijk onderdeel daarvan is dat we nooit op basis van een wisselend rooster werken. Dat betekent dat de kraamverzorgende de kraamperiode bij het gezin helemaal afrondt. Dat is ook fijn voor hem- of haarzelf. Dan begeleid je het gezin helemaal van begin tot eind en dan kan je met een positief gevoel door naar de volgende kraamvrouw.”

De koffie staat klaar

“Als het gezin geholpen is, dan staat er bij ons altijd koffie klaar voor de kraamverzorgende om even te kletsen. Je werkt veel zelfstandig, dat heb ik ook ervaren vroeger. Dan is het luisterend oor van een collega heel belangrijk. Je hebt dat gewoon even nodig. Mijn collega Hillegonda en ik doen dat vanuit onze leidinggevende en coördinerende rol. Maar van een echte hiërarchie is geen sprake. We doen het samen, met het hele team.”

“We zijn er dus echt voor iedereen, voor de cliënt en voor onze collega’s. Dat doen we vanuit onze christelijke normen en waarden. Die zijn belangrijk binnen onze organisatie. Maar het maakt ons niet uit welk geloof iemand aanhangt. Iedereen die zorg nodig heeft wordt door ons geholpen. Ook binnen het team is dat heel divers. Het gaat erom dat we voor elkaar zorgen.”

Werken bij Kraamcentrum

De werkfamilie wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe leden. “Er worden altijd baby’s geboren, dat stopt niet. Daarom zijn we continu op zoek naar nieuwe collega’s, zowel mensen met ervaring als starters die nog veel moeten leren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Kraamcentrum – Pas gediplomeerde kraamverzorgende Annemarie

“We zijn een leerbedrijf”, legt Maria uit, die zelf ook praktijkopleider is. “Er is ruimte om werk te combineren met een opleiding en we zijn altijd bezig met scholing. Je bent ook in de kraamzorg nooit uitgeleerd. Onderwerpen als borstvoeding, acute verloskunde, vroeg signalering en EHBO komen vaak voorbij. Daarmee haalt iedereen accreditatiepunten, die nodig zijn om bij te blijven in het vak.”

Flexibel en verrassend

“Het is een baan waarin je flexibel moet zijn”, vertelt Maria. “Een kraamverzorger vroeg mij laatst hoe druk het was en ik zei eerlijk dat er niet zoveel te doen was. Vijf minuten later had ik twee telefoontjes gekregen van vrouwen die aan het bevallen waren. Dan moet je schakelen.”

Het Kraamcentrum is actief in Midden-Nederland en werkt ook veel in Amersfoort. “Maar wij noemen het eigenlijk bijna nooit werken, wij noemen het kramen. We nemen de tijd en een kraamverzorgende doet nooit twee adressen op één dag. Wij gaan voor de volle zes uur, zolang het gezin ons nodig heeft. Mensen zeggen dan soms ‘het is toch je werk?’, en dat is natuurlijk waar. Maar voor ons is het meer dan dat. Hoe lang je ook in dit vak werkt, elke geboorte is een bijzondere ervaring. Elke keer weer een wondertje. ”

Wil jij ook aan de slag als Kraamverzorgende? Bekijk hier de de vacatures bij het Kraamcentrum en neem contact op met Maria en haar werkfamilie.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Kraamcentrum. Meer over Kraamcentrum ontdekken?

Kraamcentrum

GeopendHele dag

Koningin Wilhelminastraat 20, Bunschoten

adv.