Marcel Oudenbroek bevindt zich al bijna 25 jaar tussen de poppen

Aangeboden door Poppentheater Cassiopeia 24 november 2017

“Het is prachtig om kinderen te zien lachen en genieten vanuit mijn mobiele poppenkast”, vertelt Marcel Oudenbroek. Bijna 25 jaar geleden begon hij zijn eigen poppentheater: Cassiopeia. 

Zijn fascinatie voor poppen begon al jong. Als vierjarige jongen beklom hij de smalle stenen trap van de Koppelpoort, waar destijds poppentheater Toermalijn van Camilla Koevoets in gevestigd was. “Die smalle trap was heel spannend”, herinnert Marcel zich. “De kinderfeestjes daar hadden een soort middeleeuwse Eftelingsfeer, heel Anton Pieck-achtig.” Zestig kinderen paste er in het theater, waar Marcel jarenlang de kunst van Camilla afkeek. “Ik ben van het voorste naar het achterste bankje gegroeid”, vertelt hij lachend. “Als het heel druk was, mocht ik plaatsnemen achterin de poppenkast. Dan waren de andere kinderen natuurlijk stikjaloers.”

De eerste poppenkast

Zijn eerste eigen verhaal speelde Marcel op veertienjarige leeftijd, in een poppenkast die zijn vader voor hem gemaakt had. “Die had hij met waterleidingbuizen in elkaar gezet en mijn moeder zorgde voor de doeken. Ik heb de kast nog steeds, maar ik gebruik hem niet meer omdat hij bijna uit elkaar valt. Mijn ouders hebben me enorm gestimuleerd met mijn poppentheater.” Bijna 25 jaar later is hij nog steeds niet door zijn inspiratie heen. “Ik lees veel sprookjes- en prentenboeken voor mijn scripts. Ik ben zoveel bezig met poppen, dat ik me helemaal in die wereld bevind.”

De poppen

De poppen maakt Marcel allemaal zelf. En met bijna dertig voorstellingen en zo’n zes poppen per voorstelling, zijn dat er al bijna tweehonderd. “Het zijn mijn kindjes, ze hebben ook allemaal hun eigen naam. Andere poppenspelers zeggen vaak tegen me dat ze op me lijken.” Sommige poppen en de verhalen waar ze in spelen, zijn best spannend. “De kinderen kunnen zich zo goed inleven in het verhaal, dat ze soms persoonlijk in zouden willen grijpen. Maar gelukkig loopt ieder verhaal goed af en roepen ze steevast ‘Nog een keer!’ zodra het stuk voorbij is. Zo leuk vonden ze het.”

Aankomende voorstelling

Benieuwd naar de avonturen die de poppen van Marcel allemaal beleven? Speciaal voor Sinterklaas heeft hij een spannend verhaal geschreven, dat hij aanstaande zondag zal opvoeren.

Poppentheater Cassiopeia theaters

Het Hallehuis 69, Amersfoort

Bekijk meer:theaters