Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luie Hond Annelies loopt graag verkleed door de stad: ‘Amersfoort is één groot decor’

Door Patrick Boone 2 oktober 2020

Soms wandelt ze luidruchtig door de Langestraat als Debbie Dirkmeyer. Ze heeft ook schreeuwend op de bar van Onder de Linde gestaan, verkleed als zigeunerbruid. En als ze echt een maffe bui heeft, dan klimt ze samen met collega’s bovenop, onder en in toiletpotten op een locatie naar keuze. Nee, Annelies Gouw (33) is niet gek (nou ja, een beetje dan). Ze is één van de bekendste theatermakers van Amersfoort. En een Luie Hond in hart en nieren.

Het is 2011 als Annelies afstudeert als theaterdocent aan Artez Arnhem. Het waren de hoogtijdagen van de crisis, dus het werk lag niet voor het oprapen. Na een paar jaar terraslopen bij Grand Café Vyssotski onder de Onze Lieve Vrouwetoren staat ze bekend als ‘mevrouw Vyssotski’. Een hele leuke titel, maar niet passend bij haar achtergrond en culturele ambities. Maar dan vindt Annelies een project waar ze al haar creatieve uitspattingen in kwijt kan: theatergroep De Luie Honden.

Tekst loopt door onder de foto

Luie Honden
Foto: De Luie Honden

“Ik werd in eerste instantie gevraagd door Marlijn Fleer of ik mee wilde doen aan een voorstelling. Toen ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan!”, zegt ze lachend. “De Luie Honden zijn een theatergroep met focus op het spelen op bijzondere plekken. Dat vond ik vanaf het begin af aan al superleuk.”

Titanisch en Ariel 3 in 1

Die bijzondere plekken lopen uiteen van Het Nieuwe Stadsterras tot de Amersfoortse grachten. “Samen met de Waterlijn hebben we bijvoorbeeld de voorstelling Titanisch gemaakt”, vertelt Annelies. “Het publiek geniet dan dus echt vanaf het bootje van de voorstelling. Datzelfde geldt voor mensen die onze vertelling van de Disney klassieker Ariel hebben gezien: Ariel 3 in 1. Het is het verhaal van de zeemeermin, maar dan gezien vanuit een Amersfoortse rondvaartboot.”

Tekst loopt door onder de foto

Titanisch de Luie Honden
Foto: De Luie Honden spelen Titanisch

De voorstelling Toilet is inmiddels een bescheiden klassieker voor de theatermakers. “Ja, wie beleeft er geen mooie avonturen op het toilet?”, zegt Annelies. “Op het toilet ontstaan de beste vriendschappen; niets verbroedert zo als het doorgeven van een wc-rol. Deze zomer hebben we hem weer op het Het Nieuwe Stadsterras gespeeld. Blijft leuk!”

Rondje van de Stad

Uiteraard geldt ook voor de Luie Honden dat de laatste maanden het programma stevig in de war hebben geschopt. Maar net als tien jaar geleden wordt het ondernemersvuur van Annelies niet gedoofd. Waar ze kan, gaat ze door met het maken van theater en is ze een verbindende factor in cultureel Amersfoort. “Inmiddels is het werk van de Luie Honden breder geworden. We hebben steeds meer een faciliterende rol en helpen zo andere theatermakers.”

Tekst loopt door onder de foto

De Luie Honden
Foto: De Luie Honden – Debby Dirkmeyer en Donna Dekkers

Een goed voorbeeld daarvan is het festival Rondje van de Stad, dat ondanks de beperkingen die corona met zich meebrengt toch door is gegaan. “Rondje van de Stad is normaal gesproken op Open Monumentendag. Artiesten mogen dan spelen in de opengestelde monumenten. Een mooie manier om theater te combineren met andere cultuur in Amersfoort. Omdat niemand fysiek mocht spelen dit jaar, hebben we een route uitgezet waar mensen met behulp van QR-codes vooraf opgenomen optredens en verhalen konden beluisteren. Toeristen kunnen ook nu nog een boekje kopen bij de VVV en daar de route van Rondje van de Stad lopen. Het heeft ons hele andere mogelijkheden gegeven en dat gaat heel erg goed, dus we gaan dat ook bij andere projecten toepassen.”

Buurtapp de musical

“Samen met Cultuurpodium Kosmik gaan we op zoek naar Amersfoorters voor het buurtproject ‘Kopje Suiker’, waarbij we op zoek gaan naar saamhorigheid in de verschillende wijken. Daarvoor gebruiken we weer smarthphones en QR-codes, net als bij Rondje van de Stad. Alleen nu geen muzikanten of voorlezers, maar buurtgenoten die hun verhaal vertellen. En hopelijk kunnen we binnenkort aan de slag met Buurtapp de Musical, waarbij verhalen en anekdotes uit de Whatsappgroepen van de wijk worden omgezet in een heuse musical. Lachen toch?”

Tekst loopt door onder de foto

Bruidje de Luie Honden
Foto: De Luie Honden

Amersfoort als theaterdecor

Van Vinex wijk Vathorst tot het middeleeuwse stadshart van Amersfoort, verhalen zijn er volgens Annelies overal. “Amersfoort is een geweldige plek om theater te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Loop maar een rondje door het centrum. Spelen op de Waterlijn, in de kroeg, Flehite, de Mannenzaal. Het houdt niet op”, zegt ze enthousiast rondkijkend over het Lieve Vrouweplein. “Onze stad is net een decor!”

Lees meer:

Flint: ‘Ons Amersfoortse theaterhart klopt nog steeds’

Lege zalen, dat wil je als theater niet meemaken. Helaas is dat voor theater de Flint in Amersfoort ...

Dit jaar krijgt Amersfoort toch nog een Rondje van de Stad

Elk jaar wordt tijdens de Open Monumentendag een extra festival georganiseerd: het Rondje van de Sta...
Sla en Meer

Jelle van Sla en Meer: ‘Mijn gasten zijn zo belangrijk geweest. Ik weet niet hoe ik dit terug kan geven’

De corona maatregelen hebben er stevig ingehakt bij kleine horeca ondernemers. Een ander terras, er ...

adv.