Kerstin Kircher heeft al zeven jaar haar edelsmederij: ‘Je voelt de emotie in oude trouwringen’

Aangeboden door Edelsmederij Kircher Schmuck 5 januari 2018

“Ik wil alles doen, behalve met hout werken”, zei Kerstin Kircher tegen haar vader toen hij haar vroeg wat ze wilde worden. Het timmerbedrijf van haar ouders zag ze niet zo zitten, maar sieraden des te meer. “Oude juwelen een nieuw leven inblazen is echt mijn passie.” 

Edelsmederij Kircher Schmuck op de hoek van ’t Havik is aanstaande zaterdag al zeven jaar het domein van Kerstin Kircher. Dat ze er al zo lang zit, is een wonder als we kijken naar de geschiedenis van het pand. Iedere mogelijke winkel had er al gezeten, van een bakker tot schoenmakerij, maar Kerstin wist zeker dat ze er een succes van ging maken. “Ik had direct het gevoel dat ik hier lang zou blijven.” En dat dat gelukt is, komt door de passie waarmee zij over haar juwelen en edelstenen praat. “Wij creëren mensen hun lievelingssieraden, zo zie ik het”, vertelt Kerstin terwijl haar ogen beginnen te twinkelen.

Omsmelten

 

Kerstin vindt het belangrijk om een sieraad in overleg met haar klanten vorm te geven. “Bij een goudsmid kom je met een reden, je wil iets waar je lang mee doet en waar je tevreden mee blijft. En je hoeft ook geen zes ringen te hebben, als je er maar een paar hebt die jou kracht geven.” Dat kan een compleet nieuw sieraad zijn of een erfstuk dat je wil dragen in aangepaste vorm. Dat laatste is een echte passie van Kerstin. “Ik doe dit werk al 34 jaar, maar ik vind het nog steeds spannend om oude trouwringen te krijgen en ze om te smelten tot iets nieuws. Je voelt de emotie in dat sieraad, zo bijzonder vind ik dat. Het omsmelten kost best wat moeite, maar als je het sieraad dan gedragen ziet worden, is dat echt fantastisch.” Het omsmelten van oude sieraden past tevens helemaal bij haar milieubewuste houding. “Ik probeer altijd te innoveren en met bijvoorbeeld gerecycled goud te werken. We creëren geregeld nieuwe dingen met oude materialen, ik kijk altijd naar de mogelijkheden.”

Van Berlijn naar Amersfoort

Voordat Kerstin naar Amersfoort kwam, creëerde Kerstin jarenlang sieraden in Berlijn. Een toffe stad, maar niet een waar ze zich zo thuis voelt als hier. “Ik vind Amersfoort supermooi en het heeft heel veel potentie. Vooral de combinatie van oud en nieuw trekt me geweldig aan.” Die aantrekkingskracht voelde ze ook toen ze voor het eerst naar haar huidige winkel op ’t Havik keek. “Ik leerde Nederlands in een school aan de Bloemendalsestraat en ik liep er geregeld langs. Het viel me op dat het er vaak gesloten uitzag, dus ik hield het nauwlettend in de gaten. Direct nadat er een bordje voor het raam hing, belde ik de makelaar op: ‘Dat pand is nu van mij, aan ’t Havik’, zei ik tegen hem.” Een beslissing waar ze tot op de dag van vandaag blij mee is. “Ik heb echt het gevoel dat ik iets toevoeg. Een goede goudsmid is een aanwinst voor de stad.”

Edelsmederij Kircher Schmuck juweliers

Nu gesloten10:00 - 17:00

Havik 15, Amersfoort

Bekijk meer:juweliers