Kapper Jill Oostveen heeft een nieuwe zaak: ‘Half Amersfoort komt hier mimosa’s drinken’

Door Ingelise de Vries 25 juni 2019

Het is de zoete inval in de spiksplinternieuwe zaak van Jill Oostveen (32) aan de Weverssingel. Tijdens het interview komt haar vader – die vier huizen verderop woont – kersen brengen, de moeder van een goede vriend even helpen met de afwas en wandelen er mensen naar binnen voor een afspraak of een praatje. “Ik vind het heerlijk als half Amersfoort koffie of een mimosa komt drinken op zaterdagochtend als ik iemand sta te knippen.”

Haren mooi maken, daar leeft Jill voor. “Ik kwam er laatst achter dat ik dit dus al de helft van mijn leven doe.” Ze huurde onder andere jarenlang een stoel bij Haren Majesteit in de binnenstad. Na meer dan zeven jaar op dezelfde plek vond ze het tijd om haar droom door te zetten. “Toen ik als jong meisje bij een kapper in de stoel zat, wist ik ineens dat ik ook een eigen zaak wilde.”

Plan om van school te gaan

“Op mijn zestiende besloot ik van school te gaan. Na havo 3 krijg je een certificaat en mag je aan een mbo-opleiding beginnen.” Ze maakte een heel plan dat ze presenteerde aan haar ouders, die haar alleen maar steunden in haar besluit. “Ik zei ook echt: als ik het niks vind, dan zorg ik dat ik het afmaak en alsnog naar het hbo kan.”

Tot op de dag van vandaag heeft ze nog geen moment spijt gehad. “Het schoolsysteem paste niet bij me. Ik wilde leren door te doen, creatief bezig te zijn, niet door boeken te lezen. Ik was een jonge spring-in-’t-veld die aan de slag wilde. Tegenwoordig wil ik wel alles weten, maar dat werkte toen niet voor mij. Mijn ouders hebben mij daarin gesteund en ik vind dat élke ouder dat bij een kind moet doen.”

Doen wat je wil

Met een opleiding en al die jaren ervaring op zak, is het nu eindelijk tijd voor haar eigen pand: Atelier Mimosa. “Het is helemaal ingericht zoals ik het wil. Ik kan hier doen wat ik wil en wanneer ik wil. Ik noem het ook bewust geen kapsalon, het is veel meer.”

Ze is zes dagen per week open, dat is maar goed ook. “De eerste dag dat ik hier zou beginnen, was ik om zes uur wakker en vier uur te vroeg aanwezig voor de eerste klant. Dus die spring-in-’t-veld ben ik nog steeds wel. Mijn vriend zei na een week: ‘die lach is niet van je gezicht te krijgen, dit was de juiste stap.’ Zo voelt het ook.”

Samenwerken met locals

Jill heeft een flinke ruimte waar ze veel mee kan doen. “Er is al een samenwerking, Wilde Haren de Podcast is met me mee verhuisd.” Achterin de zaak staat nu permanent de tafel waar de befaamde Amersfoortse podcast wordt gemaakt. “Maar eerst wil ik dat dit een fijne huiskamer is voor iedereen. Iedereen moet zich hier goed voelen. Het lijkt me supervet om een keer een tattoo-artist uit te nodigen of een nagelstyliste. Maar er komen hier ook wel eens mensen met hun laptopje zitten omdat ze een uurtje moeten overbruggen.” Naar meer samenwerkingen met creatieve Amersfoorters wil ze op zoek. “Maar alles moet zich eerst rustig ontwikkelen. Ik moet op de rem trappen om niet meteen alles te gaan doen.”

Miss Montreal

De eerste samenwerking is er al een paar jaar: Jill knipt Sanne Hans – beter bekend als Miss Montreal. “We raakten op een vrijdagavond in de Miles aan de praat. Toen ik zei dat ik naar huis ging, vroeg ze wat voor werk ik deed dat ik zo vroeg op moest. Ze zei: ‘Oh, maar jij bent Jill! Door jou wil ik geknipt worden. Ik heb al veel over je gehoord en nu je bier staat te drinken terwijl je morgenvroeg moet knippen, vind ik je nog cooler.’ Sindsdien knip ik haar en is ze één van mijn beste vriendinnen geworden. Dat maakt het extra leuk om samen te werken.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij ook een Amersfoortse ondernemer met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

Lees ook:

Wendy Maxwell. Foto: Ingelise de Vries

Personal organizer Wendy Maxwell: ‘Heel veel spullen hebben maakt niet gelukkig’

Wendy Maxwell glundert vrijdagavond als ze op de stoep in de Bergstraat staat, er zit een sprankje o...

Esther Settels verlaat Citymarketing: ‘Ik ben verliefd geworden op de stad’

Voor op je verlanglijstje: bijzonder fotoboek vól bekende AmersfoortersMeer over Atelier Mimosa ontdekken?

Atelier Mimosa

kappers

Weverssingel 4, Amersfoort

Bekijk meer:kappers

adv.