Joline (20) zat met de handen in het haar: ‘Er moest meer kennis over afrokapsels komen’

Door Jeanine McGhee 15 juni 2018

Vroeger ging Joline met twee van die gevlochten drolletjes op haar hoofd naar school toe. “Als ik nu die foto’s zie, o wat schaam ik me.” Toen ze met haar afro rondliep, vonden andere kinderen dat ook maar ‘apart’. Dan maar stylen. “Om me heen zag ik allemaal meisjes die hun kroeshaar gestyled hadden. Ik had het zelf ook. Ik vroeg me af, waarom dragen we niet gewoon onze afro? Hier moest iets aan gedaan worden.”

Bakker is 20 jaar, student Journalistiek en Communicatie, is geadopteerd en woont sinds 2 jaar in Nijkerk. Misschien ken je haar wel van haar werk in verschillende kledingzaken in Amersfoort, momenteel bij Vero Moda. Voor ze in de buurt van Amersfoort neerstreek, woonde ze haar hele leven in Harmelen. “Een dorp met drieduizend inwoners, die voornamelijk allemaal blank zijn en ‘normaal’ haar hebben. Ik kon daar gewoon niet naar de kapper.” Want kennis over kroeshaar, dat hadden ze daar niet. En haar ouders? Die wisten zich er ook geen raad mee, zoals meer adoptieouders.

Onzekerheid

Naar de afrokapper gaan was eigenlijk ook geen optie. “Die keken mij en mijn ouders ook maar raar aan als we binnen kwamen lopen. Twee blanke mensen met een donker kindje, wat doen die nou hier?” En daar kon ze niet tegen. “Ik werd toen best onzeker over mijn haar. Hoe moest ik het nou dragen? Al mijn vriendinnetjes hadden steil haar, dus dat wilde ik dan ook maar.” Het stylen mocht dan op lange termijn brandwonden en kale plekken opleveren, Joline hoorde er zo wel bij.

‘In Nederland weten kappers niet genoeg over mijn soort haar’

Totdat ze zich juist dat gegeven realiseerde. “Stylede ik mijn haar omdat ik het echt mooi vond? Nee. Ik deed het zodat ik niet opviel met mijn afro.” Om zich heen zag ze dat andere meisjes met kroeshaar hetzelfde deden. Joline spotte het probleem bij de oorsprong. “In Nederland weten kappers niet genoeg over mijn soort haar. Daar wilde ik iets aan veranderen.”

Joline Bakker. Foto: AVE Photograpy

Workshops

En toen kwam haar ondernemingsdrang aan de oppervlakte. Ze trok haar stoute schoenen aan en vertelde haar idee telefonisch aan enkele afrokappers. “Ik vroeg of zij interesse hadden om workshops te geven aan mensen die meer willen weten over curly- en kroeshaar. Bijvoorbeeld dus aan adoptieouders, die een kindje hebben van een andere etniciteit, en aan Europese kappers.”

Tbirls.com

De enthousiaste reacties leidden tot het oprichten van Jolines eerste startup – en waarschijnlijk niet de laatste, gezien haar drang tot ondernemen. Ze begon met een eigen website, Tbirls.com, waarin zij de verbindende factor is tussen afrokapper en mensen die meer over dit type haar willen leren. Via haar worden de workshops geregeld. “Het moet makkelijker worden voor mensen om over afrokapsels te leren. Het moet trotser gedragen kunnen worden. Ik hoop dat mensen met mijn type haar er op deze manier minder problemen mee ervaren dan ik vroeger.”

‘Je moet vooral dragen wat je leuk vindt’

Jezelf kunnen zijn

Misschien is het je opgevallen, misschien ook niet, maar op de foto’s draagt Joline niet haar ‘natuurlijke’ afro. Beetje tegenstrijdig, of niet dan? “Het klopt dat ik wil dat afrokapsels meer ‘in the picture’ komen, maar dat betekent niet dat je het altijd zo hoeft te dragen. Je moet vooral dragen wat je leuk vindt. Nu vind ik extensions leuk, dus dat draag ik nu.” Over een maand kan het zijn ze haar afro weer draagt. “Doe gewoon lekker waar je blij van wordt.”