Jan en Rini Gerritse van ’t Draeckje: ‘We zijn wie we zijn’

Aangeboden door Restaurant Eetcafe t Draeckje 8 januari 2018

Al 32 jaar lang delen ze lief en leed met elkaar, Jan en Rini Gerritse. Vijftien jaar geleden kwam café ’t Draeckje op de Hellestraat op hun pad, via Marktplaats nota bene. “Ik wist eerst niet eens waar de Hellestraat zat”, vertelt Jan lachend. 

“Ik ben een rasechte Amersfoorter”, vertelt Jan, “maar ik heb nooit geweten dat hier een horecazaak zat, tot ik het tegenkwam op Marktplaats.” Na een paar bezoekjes aan het pand was Jan direct verkocht, zonder dat zijn vrouw van zijn plannen op de hoogte was. “In mijn hoofd was ik allang aan het dromen, ik had al een flinke bezem door de zaak gehaald. Op een dag nam ik Rini en mijn zoontje Daan mee, maar ik had ze nog niet verteld dat ik de zaak al gekocht had.”

Flinke verrassing

Zoontje Daniël vond een Suske en Wiske in het café en wilde hem graag lenen. Toen hij aan de eigenaar vroeg of dat mocht, was zijn antwoord: ‘Vraag maar aan je vader, het is immers zijn zaak.’ Dat die opmerking een flinke verrassing was voor Rini, is nog zacht uitgedrukt. Ze kan er inmiddels smakelijk om lachen terwijl ze samen de herinneringen ophalen aan die tijd. Het begin was geen makkelijke tijd voor het ijzersterke echtpaar.

“Ik mocht eigenlijk nog geen eens melk verkopen”

“Ik moest alle papieren nog halen om legaal een café te runnen. Toen ik het pand al had, mocht ik eigenlijk nog geen eens melk verkopen”, vertelt Jan lachend. Het begin ging dan wellicht wat stroefjes, al snel liep ’t Draeckje als een tielerier. Vooral vanwege het enorme terras, dat zo’n beetje de hele zaak omsluit. “Je moet wel de ruimte hebben hé”, vertelt Jan met gepaste trots. “In de zomer loopt het echt storm”, aldus Rini. “Dan staan mensen echt te wachten voor een plekje, dat is gewoon bizar. Maar het is dan ook een hele lekkere plek.”

Geen nep gedoe

De twee hebben hun hele ziel en zaligheid in de zaak gestoken en dat merk je. “Maar als ik een rotdag heb, dan zie je het ook”, zegt Jan. “Ik loop nooit met een chagrijnige smoel rond, maar ik ga niet doen alsof ik het leuk heb als het niet zo is.” Bij ’t Draeckje doen ze niet aan poespas, what you see is what you get. Jan en Rini kunnen dan ook prima kibbelen, maar vooral als spelletje. “Gasten vinden dat geweldig, je breekt er het ijs mee. En we doen ongetwijfeld iets goed, want we hebben talloze vasten gasten en bestaan al vijftien jaar. We zijn wie we zijn.”

Restaurant Eetcafe t Draeckje restaurants en horeca

Nu open11:00 - 22:00

Hellestraat 51, Amersfoort

Bekijk meer:restaurants en horeca