Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annemiek is glazenier: ‘Kerken gebruikten glas in lood om het bijbelverhaal te vertellen’

Door Patrick Boone 16 oktober 2020

De schittering van het licht in de gekleurde aan elkaar gesoldeerde glasdelen, geven een glas in lood raam een bijzondere uitstraling. Bij avondlicht valt er een regenbooggloed door je kamer die je nergens mee kan vergelijken. Dat wil iedereen wel. Toch? Of is glas in lood gewoon een modegril die komt en gaat met vlagen? Wij gingen langs bij glazenier Annemiek van Driel: “Kerken plaatsten glas in lood om gelovigen die niet konden lezen het Bijbelverhaal te vertellen. Voor particulieren was het een betaalbare manier om daglicht in huis te krijgen.”

Amersfoortse werkplaats

Annemiek is de eigenaar van AvD-Glas in Lood dat sinds 2001 in Amersfoort is gevestigd. Sinds 2018 zitten ze in één van de winkelpanden op de hoek van de Ringweg Randenbroek en de Mozartweg. “Er zat eerst een bloemist”, vertelt Annemiek. “Toen we hier kwamen zagen we gelijk de potentie. Er is hier zoveel licht door de grote etalageruiten. Iedereen ziet ons werken.” Dat je door de ramen naar binnen kunt kijken en je kan vergapen aan het mooie kleurrijke glas in lood dat Annemiek vervaardigt, is extra leuk. “Mensen die langslopen kijken vaak even naar binnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Glazenier

Annemiek is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en heeft een glazeniersvakopleiding in Duitsland afgerond. “Glas in lood wordt ook wel eens door mensen gedaan als hobby. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is wel echt een vak. Ik ben één van de weinige gediplomeerde glazeniers in de regio”, legt ze uit terwijl ze een raam in elkaar puzzelt. “Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker glas in lood in isolerend dubbelglas gezet. En dat is heel erg technisch, dat moet je echt leren.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: AvD-Glas in Lood

De diagnose

“Veel van wat ik doe, is natuurlijk ook ervaring. Het is een ambacht”, zegt ze. Of ik een expert ben? Tja, dat vind ik lastig te zeggen. Ik kan niet in m’n eentje een hele kerk restaureren, daar moet ik toch andere mensen voor inschakelen. Daarnaast ben je in het glas nooit uitgeleerd. Of je nu glazenier, automonteur of dokter bent, het gaat om de juiste diagnose. Wat is het probleem of de oorzaak? Aan de hand daarvan ga je de best mogelijke oplossing zoeken. Hoe meer ervaring, des te preciezer kun je als professional het probleem oplossen.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Foto: AvD-Glas in lood
Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: AvD-Glas in Lood
Foto: AvD-Glas in Lood

Hoe maak je het? 

Hoeveel glas in lood je ziet, gaat een beetje in vlagen. In de jaren ’70 en ’80 werd het steeds minder gebruikt, maar tegenwoordig wil iedereen wel zo’n mooi gekleurd raam. “Het begint bij de keuze die mensen maken. Vaak hebben ze daar al een idee bij. Ze vinden iets op internet, of zien bij de buren écht origineel glas in lood. Dat willen ze dan in ere herstellen. Dan maak ik het na.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Foto: AvD-Glas in Lood
Foto: AvD-Glas in Lood
Foto: AvD-Glas in Lood

Dubbel glas fabriek

“Ik bestel het gekleurde glas en snijd de ruitjes dan op maat. Vervolgens wordt het glas in H-profiel van lood gezet. Dit H-profiel wordt op de kruispunten aan elkaar gesoldeerd. Het opnieuw in het lood zetten van oud glas in lood, dat noemen we overloden. Dat moet in de werkplaats, want dat kan je alleen liggend doen. Als het om dubbel glas gaat, dan brengen we het naar een dubbel glas fabriek. Dat gebeurt steeds vaker, want bij enkel glas zit je tegen drie millimeter glas te stoken en ontstaat vaak condens.”

Tekst gaat verder onder de foto

Annemiek Glas in Lood
Foto: Dubbel glas in lood – indebuurt Amersfoort

Kwaliteitskeurmerk

Annemiek repareert ook veel oud glas in lood. “Dan kom je echt van alles tegen. Ik kom in kerken in de hele regio, maar ook bij de mensen thuis”, vertelt ze, wijzend op een kleurrijke glasplaat op een karretje. “Hier was de zoon des huizes iets te enthousiast tegen de deur gesprongen.”

Glas kan natuurlijk altijd kapot, maar kan het ook altijd gerepareerd worden? Annemiek gaat geen uitdaging uit de weg, maar ze komt wel steeds vaker andere kwaliteit glas in lood tegen. “Standaard deuren van bouwmarkten, daar zit ook glas in lood in. Vaak als je dat moet repareren, dan blijkt het helemaal geen lood te zijn. Er is dan een soort harde legering gebruikt, die niet of nauwelijks te buigen of te solderen is. Dat komt waarschijnlijk uit China, daar werken ze toch op een andere manier.”

Tekst gaat verder onder de foto

Glas in Lood
Foto: indebuurt Amersfoort

Kerkelijke opvoeding of goedkope oplossing

Annemiek verstaat haar vak. Met koffietafelboeken in haar werkplaats laat ze grote glas in lood ramen zien, die je niet anders kan bestempelen als kunst. “Het oudste gebrandschilderde glas in lood in kerken stamt ongeveer uit de 10e eeuw na Christus. In de woningbouw werd glas in lood rond de 15e en 16e eeuw vooral gebruikt omdat het goedkoper was.”

Dat heeft dan weer niks te maken met de grote kathedralen, waar veel mensen toch vaak met bewondering naar glas in lood kijken. “Kerken gebruikten glas in lood om de Bijbelverhalen te vertellen aan hun volgers. De gelovige uit die tijd konden vaak helemaal niet lezen. Door de afbeeldingen met glas in lood te maken, werd het verhaal van Christus verteld.”

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort
Foto: indebuurt Amersfoort

Modern en tijdloos

“Mensen vergeten dat glas in lood van alle tijden is. Het is niet ouderwets en nooit écht uit de tijd geweest. Huizen uit de jaren ’70 en ’80 en de huidige nieuwbouw kent veel minder glas in lood, dat klopt. Maar ook daar kan het heel mooi aan toegevoegd worden. Dan maken we tijdloze ontwerpen, die passen bij een strak en modern interieur. Werken met etsglas en weinig kleur, vinden we een fijne uitdaging. Dit geeft ons de mogelijkheid glas in lood te ontwerpen zoals het nog niet eerder is gedaan.”


Meer over AvD-Glas, glas in lood ontdekken?

AvD-Glas, glas in lood klusbedrijven

Mozartweg 67a, Amersfoort

Bekijk meer:klusbedrijven

Lees meer: 

6 x deze Amersfoortse restaurants staan in de Michelingids van 2020

Er staan maar liefst zes Amersfoortse restaurants in de Michelingids van 2020. Hoe tof is dat?! Wij ...
Loods 5

Aanbiedingen in Amersfoort: de sale van Loods 5 en voordelig naar de film

Je kunt natuurlijk zelf alle reclamefolders doorspitten, social media afstruinen en het hele centrum...

Amersfoortse Jolande gooit het roer om en koopt een boot: ‘Elke vaart is een feestje’

Sinds jaar en dag stond Jolande Drop klaar als manager bij Zorg en Welzijn. Op haar 55e besloot ze h...

adv.