Ellen Jonkers van Livera helpt je aan de juiste bh: ‘Vrouwen gaan vanzelf stralen’

Aangeboden door Livera Amersfoort-centrum 9 februari 2018

Ellen raakte haar eerste dag even van haar apropos toen een vrouw in een geel setje de kleedkamer uit kwam, met de vraag of dat leuk stond. “Ik was vooral bezig met of een bh goed zat, niet of iemand de kleur kan hebben”, zegt ze lachend. Die koppeling heeft ze inmiddels gemaakt. “Natuurlijk gaat het ook om het uiterlijk.”

Livera werd in 1969 opgericht en is al tientallen jaren een begrip in Amersfoort. “Wij hebben de winkel in 2011 overgenomen, maar de familie van mijn man zit al heel lang in de lingerie. Mijn schoonmoeder werkte als zeventienjarig meisje bij korsetterie Luycx in de Langestraat, waar ze het vak leerde. Haar man had een kledingwinkel in Soest en zij opende daar na verloop van tijd een lingeriewinkel.” Hun zoon Ronald – de toekomstige man van Ellen – zag een eigen winkel ook wel zitten. “Zijn moeder stond in de winkel, hij runde de logistiek. Eigenlijk is dat dezelfde kruisbestuiving als die wij nu hebben. Het is best grappig, de lingeriewereld is achter de schermen nog vaak een mannenwereld.”

Winkeltje spelen

Trouwen met Ronald, betekende ook trouwen met de winkels. “Mijn eerste bijbaantje was bij een bakker, daar kwam ik erachter hoe leuk ik het vind om winkeltje te spelen. Ik wilde eigenlijk geen eigen zaak, omdat je dan nooit echt loskomt van je werk. Dat heb ik niet onderschat”, vertelt Ellen met een glimlach. Ook kwam Ellen erachter dat broodjes verkopen bij de bakker wel andere koek is dan het verkopen van bh’s. “Op mijn eerste dag kwam er een vrouw in een geel setje de kleedkamer uit met de vraag of het leuk stond. Toen vroeg ik me even af of ik hier wel geschikt voor ben, want ik benaderde bh’s heel anders. Je kan iets nog zo leuk vinden, maar als de bh niet goed zit, blijft hij in de kast liggen. Maar natuurlijk draait het ook om het uiterlijk, anders zou de winkel volhangen met saaiheid. Het gaat om de combinatie tussen een bh die leuk staat en goed zit.”

De juiste combinatie

 

Veel vrouwen kunnen erover meepraten: het niet kunnen vinden van die combinatie, ook al heb je al vijf setjes gepast. Natuurlijk kun je dan hulp vragen aan de verkoopsters in de winkel, maar dat ervaren sommigen als een drempel. “En dat is jammer, want wij zien vaak in een oogopslag of hij goed zit en wat wellicht beter zou staan. Het is fantastisch om mensen aan de juiste bh te helpen, vrouwen beginnen gelijk te stralen als ze er een hebben gevonden die lekker zit en leuk staat.”

Praktische tips

Eigenlijk is een tip dus het meest van belang: wees niet bang om de hulp van de verkoopster in te schakelen. “Het is even een drempel, maar zodra vrouwen zich goed voelen in hun bh, groeit hun zelfvertrouwen. Dat is zo mooi om te zien.” En wil je als een ervaren bh-passer overkomen? Ga dan met je achterkant naar de verkoopster staan. Ellen: “Iedereen staat met de voorkant naar me toe om te laten zien hoe het zit, maar de achterkant is minstens zo interessant. Afgezien van de cup, bepalen de schouderbandjes en het rugpand voor een groot deel of de voorkant van je bh goed zit.” En als je merkt dat je eraan begint te trekken, dan is hij sowieso aan vervanging toe. “We hebben weer leuke kleuren in de voorjaarscollectie”, aldus Ellen. Dan lachend: “En met deze tips in je achterhoofd moet het een stuk minder moeite kosten om een paar nieuwe te scoren, toch?”

Livera Amersfoort-centrum kledingwinkels

nu gesloten10:00 - 17:00

Arnhemsestraat 6, Amersfoort

Bekijk meer:kledingwinkels