Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoortse Esther bakt authentieke donuts: ‘Een goede donut valt of staat bij het maken van het deeg’

Door Juliette Schmitt 5 juni 2020

De eerste vrijdag in juni is het donutdag. Sinds 1938 wordt deze dag in de Verenigde Staten gevierd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deelden vrijwilligers van het Leger des Heils koffie én donuts uit, aan soldaten aan het front. De fanatieke vrijwilligers werden ook wel Donut Lassies genoemd. Wij spraken met Esther Schaaij, eigenaresse van Dutch Dough en leerden van alles over de verse donuts die zij in haar keuken in Hoogland maakt. 

“Tijdens de vorige crisis in 2011 solliciteerde ik mij rot. Met mijn masteropleiding op zak kwam ik, net als veel andere Nederlanders, niet aan een baan. Ik ging naar iets op zoek waar ik energie van kreeg. Broodbakken vond ik superleuk. Vooral het proces van het rijzende deeg vond ik erg interessant. Mijn schoonouders woonden in die tijd in de Verenigde Staten en daar maakte ik voor het eerst kennis met authentieke donuts. Dat bleek een supermatch. Neem maar van mij aan; die zijn heel anders dan de donuts die je in de supermarkt koopt”, vertelt Esther.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: Dutch Dough

Natuurlijke ingrediënten

“Een goede donut valt of staat bij het maken van het deeg. Ik maak alleen donuts van rijzend deeg en geen cakedonuts. Het is een heel proces om te achterhalen wanneer het deeg precies goed is. Ik maak het liefst donuts van deeg dat ik de vorige avond heb gemaakt. Dan kan het goed rijzen, voor ik ermee aan de slag ga. Het duurde even voor ik het perfecte deeg had gemaakt. Voor mijn donuts gebruik ik alleen maar natuurlijke ingrediënten, dus géén E-nummers en andere kleur- en smaakstoffen”, vertelt Esther.

“De glazuurlaag maak ik bijvoorbeeld van echt fruit. Met verse frambozen en aardbeien en nog veel meer soorten fruit. Het fruit heeft al een mooie kleur van zichzelf, dus daar heb je dan geen kleurstoffen meer voor nodig”, legt de donutbakker uit.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: Dutch Dough
Foto: Dutch Dough
Foto: Dutch Dough

Donut holes

Iedereen die wel eens een donut heeft gezien, weet dat er een gat in het midden zit. Dat gat zit er volgens Esther niet voor niets. “Als je een oliebol in het vet bakt, dan krijgt hij zo’n krokant randje. Doordat oliebollen van beslag worden gemaakt hebben ze een meer open structuur. Als ze in het vet gaan, zuigen ze zich eerder vol. Goede oliebollenbakkers weten dat de temperatuur van het vet erg belangrijk is. Dat zorgt ervoor dat oliebollen zichzelf meer of minder volzuigen met vet. Het verschil met donuts zit hem vooral in het gat. Doordat de donut meer contactoppervlakte heeft, en daardoor op een andere manier met de olie in aanraking, komt is hij van binnen eerder gaar. Het deeg van een donut heeft ook een meer open structuur en zuigt daardoor minder vet op”, vertelt Esther.

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: Dutch Dough

Traktatie

“In Amerika halen sommige mensen donuts voor het ontbijt. Er is niet echt een specifiek moment op de dag dat ze donuts eten. Eigenlijk kan een donut altijd. In de VS heb je ook speciale winkels voor donuts. Amerikanen halen hun donuts niet in de supermarkt. In Nederland heerst ook best een vooroordeel over donuts. Dat komt omdat mensen hier alleen de donuts uit de supermarkt kennen en daarom vinden ze ze niet lekker. Pas als mensen een authentieke donut hebben gegeten, met pure ingrediënten, gaan ze de donut waarderen”, legt Esther uit.

“In Nederland eten we een donut als een traktatie. Ik bak bijvoorbeeld donuts voor bedrijfsfeesten, bruiloften, verjaardagen en voor geslaagden. Dus meer als een traktatie bij een specifieke gelegenheid. Als je iets specifieks wil is het vaak wel mogelijk. Omdat het letterlijk handwerk is. We kunnen bijvoorbeeld samen kijken naar de kleuren en de smaken. Het is wel zo dat kleuren op een beeldscherm vaak heel anders zijn dan in het echt en omdat ik zoveel mogelijk met natuurlijke kleuren werk, kan het zijn dat een kleur een beetje afwijkt. Dat komt bijvoorbeeld wel eens voor als je de kleuren van je bedrijf als glazuurlaag op de donuts wil hebben”, legt Esther uit.

Tekst loopt door onder de foto’s 

Foto: Dutch Dough
Foto: Dutch Dough
Foto: Dutch Dough

Bestellen maar

Wij zijn reuze benieuwd hoe Esthers donuts smaken en proberen ze dan ook graag uit. Omdat Esther vanuit haar eigen woonkeuken bakt, is het voor haar heel fijn om grote bestellingen een ruime tijd van te voren binnen te krijgen. “Een donutwinkeltje heb ik niet aan huis. Mensen mogen de bestelde donuts hier wel komen ophalen, of ik kan ze bezorgen indien dat gewenst is”, vertelt Esther.

“Of ik ooit een donutbakkerij open, waar mensen ook langs kunnen komen weet ik nog niet. Ik heb er wel eens over nagedacht om een donut drive through te openen. Wie weet ga ik dat ooit nog doen, maar voorlopig bak ik lekker vanuit huis en heb ik tijd om voor mijn kinderen te zorgen.”

Het grote voordeel dat Esther alleen op bestelling werkt, is dat de donuts kakelvers zijn. “Het liefst zorg ik ervoor dat ik ze een halfuur voordat je ze komt ophalen af heb.”

Ga naar de website van Dutch Dough om het menu te bekijken. Je kunt je bestelling telefonisch of via de mail aan Esther doorgeven. 


Meer over Dutch Dough ontdekken?

Dutch Dough bakkers

Breeland 151 , Hoogland

Bekijk meer:bakkers

Verder lezen:

Mondkapjes in alle soorten en maten: Amersfoortse Kim maakt ze in jouw lievelingskleur

Binnenkort zullen we er allemaal aan moeten geloven: vanaf 1 juni wordt in ons land het dragen van e...

Niels Bruinsma (26): ‘Op school was ik al bezig met het repareren van koptelefoons’

Supertof! De winst van dit Amersfoortse bier gaat rechtstreeks naar de lokale horeca

Klompe Dompe maakt al 40 jaar lief en leed mee: ‘Koningsdag 2019 moesten wij ook in lockdown’

Amersfoortse helden helpen geheel vrijwillig alle horecaondernemers uit onze keistad

adv.