Cora Vonk is BABS: ‘Ik heb ook wel eens een dikke traan langs mijn bril lopen’

Foto: Maurice Vos

De kans dat jij aanwezig bent geweest, of iemand kent die is getrouwd door Cora Vonk is redelijk groot. In twintig jaar tijd trouwde Cora Vonk namelijk 900 stellen en daarmee mag zij zich met recht een bekende Amersfoorter noemen. Een vrouw met een passie voor verbinding, mensen, de liefde, sieraden en verhalen.

Dichterbij mooie, ontroerende en gepassioneerde verhalen komen dan Cora, kan bijna niet.”Ik hou gewoon echt van mensen en daarom is trouwambtenaar zijn een prachtig vak”, vertelt Cora. Trouwen zorgt nou eenmaal voor emoties. “Het is zo belangrijk dat je als bruidspaar zelf overal achterstaat”, vertelt Cora.

In haar keuken zet ze koffie en thee. “Met een koekje erbij natuurlijk, ik ben gek op kletskoppen, maar de lange vingers moeten eerst op”, zegt ze. Samen zitten we aan de keukentafel in Cora’s huis; de plek waar ze schrijft. Soms ontroerend, soms met veel humor en soms een beetje van beiden. Iedere keer een ander verhaal, want ieder koppel vertelt Cora een eigen liefdesgeschiedenis.

Twintig jaar geleden

Een echte Amersfoortse, dat is Cora. In verschillende cafés luisterde ze vroeger al naar de verhalen van haar gasten. “Op een dag, toen ik achter de bar stond in café van Zanten, sprak de toenmalige chef bode mij aan. Hij vroeg of dit niet ook wat voor mij was, omdat ik zo goed met mensen om kon gaan en goed kon luisteren. Ik was enthousiast en zo is het balletje gaan rollen. Ik werd in 2000 beëdigd als ambtenaar van de burgerlijke stand in Amersfoort”, zegt Cora.

Tegenwoordig mag alles

“Tegenwoordig mag er zoveel, van trouwbutlers die aanwezig zijn bij de ceremonie, tot wedding dj’s die de hele ceremonie aan elkaar vast draaien met bijpassende muziek. Het kan allemaal”, zegt Cora. “Er zijn maar een paar officiële zaken waar ik mij tijdens de ceremonie aan moet houden, want dat moet nu eenmaal voor de wet. Het allerbelangrijkste blijft het trouwende stel; het gaat om hen. Ik kan een steentje bijdragen om die bijzondere dag mooi te laten verlopen. Van tevoren maken we een afspraak, waarin we de dag doorspreken. Ik vraag dan hoe het bruidspaar elkaar heeft ontmoet, wat ze willen en hoe de dag er ongeveer uit gaat zien. Die verhalen bundel ik vervolgens en werk ik uit. Zo ontstaat er iedere keer weer een eigen verhaal”, vertelt Cora.

Honderden verhalen

Honderden locaties, met nog eens honderden verhalen. Het ene nog mooier dan het andere. De ervaring, maar vooral ook de passie waarmee zij spreekt over haar vak als ambtenaar van de burgerlijke stand, is indrukwekkend. Na zoveel jaren en huwelijken is Cora Vonk een bekende Amersfoorter geworden. “Nu trouw ik mensen die in het 2000 geboren zijn. Dat is het jaar waarin ik beëdigd werd als trouwambtenaar voor de gemeente Amersfoort”, zegt Cora lachend.

“Ik heb wel eens een collega BABS getrouwd, maar ook verschillende leden van een Turkse familie. En één stel heb ik zelfs twee keer getrouwd, omdat ze na de eerste keer zijn gescheiden en toen besloten toch weer te trouwen”, zegt Cora.

“Tijdens één ceremonie kwamen de getuigen dansend de trouwzaal in. Het had iets Amerikaans”, zegt Cora. Maar er zijn nog talloze mogelijkheden. “En dat maakt het vak van trouwambtenaar zo bijzonder, want iedereen is anders.”

Tekst loopt door onder de foto 

Foto: Maurice Vos

Verschillende talen

Een andere specialiteit van Cora is haar interesse in cultuur en taal. Ze trouwt koppels net zo gemakkelijk in het Engels als in het Nederlands en doet haar stinkende best om zinnetjes in vreemde talen uit te spreken. Komt de familie van de bruid uit Afghanistan? Geen probleem voor Cora, ze spreekt ze netjes aan in het Farsi. En zo heeft Cora in de loop der jaren een hoop zinnetjes in verschillende talen geleerd. “Eigenlijk lukt mij alles, behalve Chinees. Dat is zo moeilijk voor Nederlanders. Om daar de juiste woorden in uit te spreken, moet je ook iets anders en heel geks met je keel en nek doen. Dat is zover ik weet de enige taal die mij nooit gelukt is.”

Spannend tot het laatste moment

Cora maakt tijdens de gesprekken met de koppels aantekeningen en vervolgens komt daar een heel persoonlijk verhaal uit. Voor de ceremonie blijft de tekst geheim. Ook voor het trouwende stel. Best wel een spannend moment. “Na al die jaren gebeurt het mij ook nog wel eens dat ik ontroerd word, door de verhalen, woorden of blikken van de koppels. Soms lachen we samen, maar ik heb ook wel eens een dikke traan langs mijn bril lopen. Elke keer opnieuw is het een hele mooie en bijzondere gebeurtenis.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Maurice Vos

Memorabele Momenten 

Vormgeving van verbinding, viering en verdriet zijn voor Cora belangrijk. De vormgeving komt niet alleen terug in de teksten die zij schrijft voor het trouwende stel, maar ook in haar creatieve vak als goudsmid. Vanuit haar atelier in haar Amersfoortse woning maakt Cora unieke trouwringen, sieraden voor speciale gelegenheden en rouwsieraden.

“Blijdschap en verdriet liggen heel dicht bij elkaar. In al die jaren dat ik dit werk doe, heb ik daar een hoop van meegekregen. Toen ik aanwezig was bij een stel, waarvan de man op sterven lag, heb ik kunnen helpen met het kiezen van de juiste woorden. Als je afscheid van iemand moet nemen, heeft dat veel impact. Het is voor veel mensen vaak moeilijk om zelf iets te zeggen, dan help ik ze graag met de juiste woorden”, legt Cora uit.

Heb jij binnenkort ook een memorabel moment? Neem contact op met Cora Vonk en kom er samen achter hoe zij jou kan helpen.

Lees meer: 

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Foodlovers opgelet! Deze nieuwe hotspot opent binnenkort in Amersfoort”

Foodlovers opgelet! Deze nieuwe hotspot opent binnenkort in Amersfoort

Aangeboden door SPAR City Amersfoort

Ga naar “Anne (35) en Suze (1,5) slapen (niet): ‘Elke avond bedtijd battles’”

Anne (35) en Suze (1,5) slapen (niet): ‘Elke avond bedtijd battles’

Ga naar “Personal trainer Roelie helpt Amersfoorters aan een nieuwe leefstijl: ‘Ik grijp elke uitdaging aan’”

Personal trainer Roelie helpt Amersfoorters aan een nieuwe leefstijl: ‘Ik grijp elke uitdaging aan’

Aangeboden door Qredits

roelie pt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,89”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,89

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Del Monte bananen van € 1,19 voor € 0,99”

Del Monte bananen van € 1,19 voor € 0,99

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Art of Lines – Flint x KOSMIK”

Art of Lines – Flint x KOSMIK

 • Flint Amersfoort
 • 15 oktober 2022
Art of linesArt of lines

Topper

Ga naar “De Snuffelmarkt”

De Snuffelmarkt

 • Van 3 apr t/m 6 nov
Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • Van 26 mrt t/m 17 dec
Ga naar “Oktoberfest in Amersfoort”

Oktoberfest in Amersfoort

 • Van 7 okt t/m 8 okt
Ga naar “Halloween in Amersfoort”

Halloween in Amersfoort

 • Van 27 okt t/m 30 okt
Halloweenstemming