Brenda Zijlstra van Team Kappers: ‘Het opleiden van de meiden vind ik echt gaaf’

Aangeboden door Team Kappers Amersfoort Koestraat 10 november 2017

“Ik ga wel eens undercover naar een kapper in een andere stad, dan ervaar je hoe het is om in de stoel te zitten. Dat kan ik iedere kapper aanraden”, vertelt Brenda Zijlstra (39). Al zeventien jaar is zij de trotse eigenaar van Team Kappers in de Koestraat. 

Toen Brenda als zestienjarige van de mavo kwam, ging ze direct naar de kappersopleiding. “Het was niet mijn meisjesdroom, maar toen ik er stond, wist ik direct dat ik het knippen leuk vond.” Ze had het al vlug in de vingers en na een interne trainings- en managementopleiding was Brenda klaar voor een eigen franchise. “De meeste tijd zit nu in het opleiden van de meiden en het roosteren. Natuurlijk heb ik nog steeds de ambitie om het klanten naar de zin te maken en ze mooi gekapt de deur uit te laten gaan, maar het opleiden van die meiden vind ik echt gaaf.” En dat harde werk levert ook wat op: in januari levert ze de derde franchisenemer van Team Kappers af. “Daar ben ik best een beetje trots op.”

Letten op de details

Er is de afgelopen twintig jaar een hoop gebeurd in kappersland volgens Brenda. “Klanten weten steeds beter wat ze willen en verwachten dat je zelf met ideeën komt. Dat was vroeger wel anders. Dat maakt het werk een stuk uitdagender.”

“Ik kan een uur praten over het juiste advies”

Om die reden gaat Brenda wel eens undercover naar de kapper. “Het is goed om je te verplaatsen in de klant, zodat je andere ideeën kunt op doen. Ik kan het iedere kapper aanraden om eens te doen.” Een andere verandering is het gesprek dat je als kapper voert met de klant. Waar een gesprekje over het weer vroeger prima kon, is dat tegenwoordig een recept voor kromme tenen. Brenda herkent het fenomeen. “Als je net begint met knippen, dan voer je nog zulke gesprekken. Ik richt me altijd op het advies, daar kan ik al een uur over praten. Zodra iemand binnenloopt, kijk ik naar wat iemand draagt en hoe ze eruit zien. Draagt die man dat pak altijd of is dit een uitzondering? Moet zijn haar in het weekend nonchalant zitten als hij gaat stappen of wil hij juist een net kapsel voor op zijn werk? Welke kleur ogen heeft iemand en hoe laat ik die het beste uitkomen? Ik let op de details en vraag dan door.”

Gekleurd haar

Vroeger lieten mensen hun haar in knallende kleuren verven, maar ook dat is veranderd. “Heel veel mensen kleuren hun haar tegenwoordig, maar je ziet het bijna niet meer. Het is veel natuurlijker geworden.” Om dat voor elkaar te krijgen, valt Brenda terug op de producten van Wella. “Daar kun je mee painten, dan lijkt het net of je haar wat lichter is geworden door de zon.” Nog een bijkomend voordeel: je krijgt er geen uitgroei door. “Die streep aan de bovenkant van je haar is verleden tijd.” De producten blijven zich ontwikkelen en daarmee de kappers ook. “We worden constant bijgeschoold en we houden de trends nauwlettend in de gaten. Dat is onze kracht, dat we je altijd van het juiste advies kunnen voorzien.”

Team Kappers Amersfoort Koestraat kappers

Nu gesloten12:00 - 17:00

Koestraat 31-33, Amersfoort

Bekijk meer:kappers