Niet uit het veld te slaan: Branko bouwt websites met één druk op de knop

Wat als je tien jaar oud bent en je het allerliefst voetbalt, maar vanaf je zesde jaar te horen krijgt dat je de ziekte van Duchenne hebt, een ziekte waardoor je spierkracht afneemt? Lopen kan Branko Scheggetman (37) niet meer en ook zijn armen en handen kan hij niet meer optillen, maar er is niks dat hem belemmert om zijn passie te volgen en te doen waar hij goed in is.

Een interview in de wijk Schothorst, dit keer ging ik langs webdesigner Branko. Pen, papier èn lekkere koeken nam ik mee, inmiddels is dat laatste een traditie geworden. Zijn optimistische instelling en persoonlijkheid winnen het van de rolstoel en beademingsapparatuur.

Rolstoel

Het is alweer een tijd geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met Branko. Eigenlijk per toeval, omdat mijn boodschappentas van mijn fiets was gevallen, precies voor zijn huis. Bij het opruimen van de gebroken wijnfles die in duizend stukjes was gevallen, werd ik toen geholpen door een man die uit het huis kwam. “Er mogen geen scherven blijven liggen, mijn zoon zit in een rolstoel” zei hij vriendelijk.

Koeken

Nadat we alles opgeruimd hadden, ging ik weer terug naar de supermarkt. Want mijn pasta eten zonder een glas rode wijn vond ik wel erg jammer. Ook haalde ik meteen een paar lekkere koeken, die ik als dank voor het meehelpen van de stoep opruimen nog even langs ging brengen. Toen ik aanbelde, viel mijn oog op het bordje naast de voordeur: Brankomedia, webdesigner. Startende ondernemers uit Amersfoort en omgeving weten hem allang te vinden, maar ook particulieren en grote bedrijven.

‘Ik word geïnspireerd door bestaande websites’

Geen woorden, maar daden

Branko studeerde mediatechnologie op het HBO. Na zijn afstuderen solliciteerde hij veel, maar hij werd steeds afgewezen. In 2007 besluit Branko voor zichzelf te beginnen. “Ik word geïnspireerd door andere bestaande websites en door de input die de klant zelf inbrengt.” Vol enthousiasme verteld Branko dat hij overal wel inspiratie vandaan haalt, zo ook uit kaarten met bijvoorbeeld een grafisch ontwerp erop. “Soms vind ik iets zo mooi, dat ik het neerzet op mijn kantoor ter inspiratie” en hij wijst naar een kleurrijke kaart.

‘Het is zoals het is’

Vol verwondering zie ik hoe Branko met één knop zijn rolstoel bestuurt, en tegelijk ook zijn computer om zo al die creatieve ideeën in een ontwerp te vertalen. “Het is zoals het is en daar moet je het mee doen” zegt Branko met veel zelfvertrouwen. Met trots en gesterkt door zijn favoriete voetbalclub Feyenoord, verteld Branko dat hij zijn inspiratie en doorzettingsvermogen wellicht te danken heeft aan hen; “Geen woorden, maar daden” zijn daadkrachtige termen die hij ook terug ziet bij zijn club.

Dirk Kuyt

De 19 seizoenkaarten van Branko zijn niet het enige waaruit blijkt dat deze voetbalclub alles voor hem is, ingelijste Feyenoord T-shirts met vele handtekeningen erop pronken boven zijn bed. “Mijn woon- werkverkeer is twee meter” zegt Branko lachend, want elke dag als hij aan het werk is voor zijn klanten, pronken deze T-shirts in zijn kamer, dat tevens kantoorruimte is. Een prachtige ruimte met mooi uitzicht op de tuin.

‘Mijn woon- en werkverkeer is twee meter’

Op mijn vraag of Branko dromen heeft, antwoordt hij, dat hij niet te ver vooruit kijkt, de dag plukt en geniet van de kleinste dingen die het leven geeft. En ook al voel ik dat de slogan van Dirk Kuyt op de boekenplank een inspiratiebron is, het is zijn eigen doorzettingsvermogen en positieve blik die Branko uit Amersfoort zo uniek maakt.

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier.

 • Jort (15) heeft een missie: ‘Rolstoeltennis moet laagdrempeliger’

  Jort Verhage was pas twaalf jaar oud toen hij, geïnspireerd door zijn neef, alles op alles wilde zetten om een...

  Jort Verhage

Brankomedia.nl

Sara Burgerhartsingel 157, 3813 NG Amersfoort

Meer informatie

Brankomedia.nl

Sara Burgerhartsingel 157, 3813 NG Amersfoort

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Dirkje van de Wimperfabriek: ‘Ik begon ooit in mijn eigen woonkamer’”

Dirkje van de Wimperfabriek: ‘Ik begon ooit in mijn eigen woonkamer’

Foto: De Wimperfabriek
Ga naar “Marija creëert de mooiste wenkbrauwen: ‘Het is mijn specialiteit geworden’”

Marija creëert de mooiste wenkbrauwen: ‘Het is mijn specialiteit geworden’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Saskia is coach: ‘Gun het jezelf om meer inzichten en rust te krijgen’”

Saskia is coach: ‘Gun het jezelf om meer inzichten en rust te krijgen’

Aangeboden door Vrouwencoach.nl

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb