Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij Black Dog Rare Books vind je alleen de meest bijzondere en zeldzame oude boeken

Door Annemarie Degens 21 februari 2020

Een aanplakbiljet voor de verkoop van 1,3 miljoen sigaren uit 1838, de memoires van de eerste trapeze-artiest uit 1860 of een boek vol met met de hand ingekleurde schetsen uit 1806. Bij Black Dog Rare Books verkopen Steven de Joode en Chantal Haak boeken, kaarten en prenten die allemaal voldoen aan één belangrijke voorwaarde: ze moeten écht bijzonder zijn.

Het een na het andere bijzondere item wordt uit de kast in de woonkamer van Steven en Chantal getrokken als het stel vol enthousiasme en passie vertelt over hun antiquariaat. “We hebben allebei een hang naar dingen die anders zijn. De boeken vinden we over de hele wereld, en ook onze klanten zijn internationaal. We verkopen lang niet alleen aan Nederlandse verzamelaars.”

Rembrandt

Uit de kast komen allerlei oude boeken en prenten tevoorschijn, over de meest wonderlijke onderwerpen. Van circusfreaks, geslachtsziekten en magie, tot prostitutie, criminaliteit en fossielen. Alles inclusief een bijzonder verhaal. Zoals een boek vol gravures over misgeboorte. “Een dubbel hart, een dier met een ruggengraat, maar twee nekwervels… Dat soort zaken. Belangrijk bij zulke boeken is dat het compleet is, maar ook wie de gravures heeft gemaakt, kan voor een verzamelaar van belang zijn. Sommige mensen willen per se etsen die zijn vervaardigd door bepaalde kunstenaars. Rembrandt heeft bijvoorbeeld ook een aantal boeken geïllustreerd.”

Braille

Een ander boek met een opvallend verhaal is een boek met witte, geponste letters die je kunt voelen met je vingers. De eerste vorm van lezen voor blinden. “Hier zijn er maar een paar van gemaakt. Eigenlijk ‘bestaat het niet’, het is heel wonderlijk. In 1808 werd in Amsterdam een instituut voor onderwijs voor blinden opgericht, en zij hadden een soort drukpersje waarop ze dit soort dingen maakten. Ik denk in een extreem kleine oplage, want dit is de enige oplage die we hebben kunnen vinden. Het alfabet dat je ziet, is door een Fransman bedacht. Hij had de eerste school voor blinden in Parijs, en een van zijn leerlingen was Louis Braille. De man die later het braille zoals we dat nu nog steeds kennen, heeft ontwikkeld.”

Voor de items die Steven en Chantal verkopen bij Black Dog Rare Books heeft het stel een belangrijke voorwaarde: ze moeten écht bijzonder en uniek zijn. “Dingen die zeldzaam zijn, bijna niet voorkomen, bijna nooit worden geveild en waar een verhaal achter zit. Anders willen we het niet hebben. Die dingen zijn juist voor verzamelaars interessant, die proberen ze te bemachtigen. Als verzamelaar wil je het meest bijzondere en complete stuk hebben. Met de komst van internet is de branche enorm veranderd. Vroeger maakten handelaren een papieren catalogus waarin stond hoe zeldzaam iets was, en dat werd gewoon aangenomen. Je kon het niet checken. Nu is dat heel anders, en dat geeft ons de verantwoordelijkheid extra goed te checken. Als je nu zegt dat het zeldzaam is, moet je ook echt goed gecontroleerd hebben hoe zeldzaam het is.”

Trapeze-artiest

Tussen de boeken die Steven en Chantal verkopen, zitten items die duizenden euro’s waard zijn, maar ook goedkopere. De meest bijzondere zijn lang niet altijd de duurste, benadrukt Chantal. “Mensen vergissen zich daar soms in, ze verwachten dat sommige stukken heel kostbaar zijn, maar dat hoeft helemaal niet. Zoals de memoires van de eerste trapeze-artiest, inclusief bijzondere tekeningen. Hij vertelt zelf over hoe dat leven voor hem is, dat is voor mij een meerwaarde in de zin van hoe bijzonder het is. Maar het is lang niet het duurste stuk in ons aanbod.”

‘Een eigen winkel is onze droom’

Hoewel Steven en Chantal de boeken van Black Dog Rare Books momenteel nog vanuit hun woonkamer verkopen, zouden ze in de toekomst graag een echte boekenwinkel in de Amersfoortse binnenstad beginnen. “Dat is een droom van ons, en we denken dat het een goede toevoeging zou zijn aan het winkelaanbod van de stad die steeds verder leegloopt. Er zijn bijna geen winkels meer te vinden, en wat er zit, vind je bijna overal. Het zijn niet de winkels waarvoor je per se naar Amersfoort komt. Wij vinden dat zonde. Het is geen gezicht, maar veel belangrijker: Amersfoort zou meer te bieden moeten hebben. We denken dat een zaak als Black Dog Rare Books een mooie unieke toevoeging aan de binnenstad zou zijn.”

Meer foto’s van Black Dog Rare Books…

Oh, en mocht je je nou afvragen waar die naam Black Dog Rare Books vandaan komt… Dat komt van Steven en Chantal’s trouwe viervoeter Squito. Jawel: een zwarte hond.

 

adv.