Bertie is opruimcoach: ‘Met mijn methode kan ik elk huis organiseren’

Aangeboden door Qredits

Bertie Polak qredits

De kinderkamer van Bertie Polak leek vroeger net een etalage. Ze is dol op orde, mooie presentatie en opruimen. Daarom heeft ze er nu haar werk van gemaakt. Met een starterskrediet van Qredits is Bertie haar bedrijf Polak Professional Organizer begonnen. Ze helpt mensen hun huis opruimen en op een efficiënte manier organiseren. “Dat doe ik met een dosis humor en nuchterheid.”

Voor Bertie als professional organizer aan de slag ging, werkte ze in de binnenhuisarchitectuur. Ze studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en werkte jarenlang voor design- en interieurwinkels. “Dat is een modegevoelige wereld. Op een gegeven moment was ik een beetje klaar met dat materialistische en al die nieuwe spullen. Ik wilde ook al langer iets voor mezelf doen, want werken voor een baas is niks voor mij. Via een artikel over toekomstberoepen ontdekte ik professioneel organiseren. Ik had toen echt een eureka moment. Ik krijg energie van organiseren, opruimen en lijstjes maken.“

Opruimgoeroe

Bertie volgde een opleiding tot professional organizer bij een opruimgoeroe. Nu helpt ze klanten hun eigen huis op orde te krijgen. Dat doet ze momenteel bij vijf gezinnen. “Meestal is het de vrouw des huizes die me inschakelt. Ik kom vervolgens langs voor een kennismaking. Dat vinden veel mensen al spannend. Ze schamen zich namelijk vaak en durven niet eens meer bezoek te ontvangen door alle spullen. Daarom probeer ik altijd eerst een connectie te maken met mijn klanten; ik wil iemand graag leren kennen! Samen gaan we vervolgens de zware klus van het organiseren en opruimen aan.”

Marie Kondo

Iedere professionele opruimcoach heeft een eigen manier van werken. “Denk bijvoorbeeld aan de Japanse Marie Kondo; zij is heel goed, maar heeft een eigen aanpak vanuit de zen-gedachte.” Bertie pakt het liever iets nuchterder aan. Bertie heeft een speciale methode waarmee ze elke kast, kamer of schuur kan ordenen en opruimen. “Ik heb een krat voor spullen die in dezelfde ruimte of kast thuishoren. Er is een tweede krat voor spullen die een andere plek in het huis krijgen. Het derde krat is voor spullen die je weggeeft of verkoopt. In de vuilniszak stoppen we de spullen die weg moeten. Het klinkt simpel, maar als deze techniek je uitgangspunt is kun je elke ruimte organiseren en zo stapje voor stapje het hele huis aanpakken.”

Een jaar opruimen

Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij haar vak, vertelt Bertie. Tijdens het opruimen gebruikt ze verschillende technieken en structuren die ze geleerd heeft op de opleiding. Het uitgangspunt is altijd dat mensen uiteindelijk zelf orde in de chaos leren scheppen, en dat gaat niet altijd vanzelf. “ Met één van mijn klanten werk ik al meer dan een jaar. Ze heeft een groot huis, drukke baan en veel spullen verzameld over de jaren. Ik wil haar helpen de controle weer terug te krijgen. Dat kost nu eenmaal tijd.”

Starten met Qredits

Om de eerste stap te zetten in haar werk als professional organizer had Bertie een krediet nodig. Ze wilde een mooie website laten bouwen, de juiste hulpmiddelen kopen en bekendheid genereren. Daarvoor klopte ze aan bij Qredits. “Ze hebben me onwijs goed geholpen en niet alleen met het krediet. Mijn bedrijfsadviseur Connie was betrokken en stond open voor mijn ondernemingsplan, ook al wist ze niet exact wat mijn vak inhield. Ze zag mijn enthousiasme en spoorde me bijvoorbeeld aan om een uitgebreid ondernemersplan met budgettering op te schrijven. Dat gaf me veel houvast.”

Coaching en training

Bij Qredits kun je ook coaching en training voor ondernemers volgen, weet Bertie. “Daar ga ik zeker nog gebruik van maken, maar tot nu toe is het niet gelukt. Ondertussen belt Connie soms om poolshoogte te nemen. Qredits stuurt ook vragenlijsten die ze gebruikt om inzicht te krijgen in de situatie van een ondernemer. Die vul ik graag in, want ik merk dat het voor mij ook werkt als een soort evaluatiemoment. Kortom: Qredits doet veel meer dan krediet verschaffen.”

Meters maken

In de toekomst hoopt Bertie haar bedrijf verder uit te breiden. “Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om nieuwe organizers op te leiden”, vertelt ze. “Ook zijn er organizers die boeken schrijven of online trainingen geven. Ik weet nog niet precies welke kant ik op ga, maar groeiambitie is er zeker. Ik wil eerst meters maken en mijn ervaring uitbreiden.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kapster Sabine opent eigen zaak in Liendert: ‘SABB is een droom die uitkomt’”

Kapster Sabine opent eigen zaak in Liendert: ‘SABB is een droom die uitkomt’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Amersfoortse Rosa: ‘Ik begon met 5 ringen en nu heb ik mijn eigen showroom’”

Amersfoortse Rosa: ‘Ik begon met 5 ringen en nu heb ik mijn eigen showroom’

Ga naar “Amersfoortse Jeroen: ‘Hier staat de blauwe velvet pump van David Guetta’”

Amersfoortse Jeroen: ‘Hier staat de blauwe velvet pump van David Guetta’

Foto: Denise Tichelaar

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Kerstmarkt bij Brinkhorst”

Kerstmarkt bij Brinkhorst

 • Natuurboerderij De Brinkhorst
 • 21 december 2022
Ga naar “Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal”

Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal

 • De Mannenzaal
 • Van 23 dec t/m 24 dec
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • Van 18 dec t/m 24 dec