Anne (35) en Suze (1,5) slapen (niet): ‘Elke avond bedtijd battles’

Foto: Anne Annink

Wat als je kind geen energie heeft om zelfstandig te bewegen, laat staan een proefles te volgen? Uit onderzoek onder volwassenen weten we dat niet alleen beweging, maar ook voeding en slaap bijdragen aan een gezonde leefstijl. En dat het één niet zonder het andere kan. Omdat Suze al maanden ’s avonds niet wil slapen, deze keer een consult slaapcoaching.

In Amersfoort kun je terecht bij Marlin Goethals a.k.a. de Slaapfee, gecertificeerd onrustdeskundige en baby- en kinderslaapcoach. Marlin kijkt naar wat er in het leventje van jouw kindje speelt en het huidige slaapgedrag. Ze maakt een uitgebreide analyse van eventuele onrust in het lijfje, de slaapomgeving en het voedingspatroon. Op basis hiervan stelt ze een op maat gemaakt stappenplan op, rekening houdend met de wensen van de ouders.

Lees verder onder de Instagrampost >

Bedtijd battles

Met mijn fingers crossed zit ik ’s avonds uitgeteld en gespannen naar de babyfoon te luisteren. Sinds drie maanden wil Suze ’s avonds niet slapen. Als ik haar om 19.00 uur naar boven breng, tandenpoets, de fles geef en een verhaaltje voorlees gaat alles nog goed. Maar zodra ik opsta om haar in bed te leggen gaat Suze direct weer staan in haar ledikant en begint te huilen. Dit gaat over in krijsen en totale paniek. Er volgen eindeloze sessies waarbij mijn man en ik afwisselend haar proberen te kalmeren en radeloos naast haar bed blijven liggen wachten tot ze slaapt. Een bedtijd battle, noemt slaapcoach Marlin dat.

Slaapfee Marlin

Marlin heeft die battles zelf ook gevoerd met haar zoon Diede (nu 2,5). Marlin: “De bevalling van Diede was een ontzettend pittige keizersnede. Zijn nekwerveltjes zijn verschoven, waardoor er eigenlijk een reeks aan klachten ontstond. Hij was veel wakker, had pijn, last van zijn darmpjes, had reflux-klachten en ontwikkelde een voorkeurshouding. Het rustigste werd hij bij mij, met borstvoeding. Ieder slaapje voedde ik hem namelijk in slaap. Zo was ik soms drie uur per dag bezig om hem in slaap te krijgen.”

Lees verder onder de afbeelding >

Abeelding: Marlin Goethals, De Slaapfee.

Droomritme

Het consultatiebureau adviseerde om Diede ‘gecontroleerd’ te laten huilen (in bed leggen, weggaan, zes minuten laten huilen, terugkomen, weer weggaan en deze riedel herhalen tot ie sliep). Daar was Marlin zelf niet klaar voor. Ze kwam in aanraking met de Droomritmemethode® via een andere coach die ze volgde via Instagram. En nu gunt ze die methode alle ouders via haar eigen coaching.

Analyse

Ik ben moe van de strijd en vraag Marlin om advies. We gaan voor het uitgebreidste slaapplan (excellent) en beginnen met het bijhouden van het dagritme van Suze om patronen te kunnen ontdekken. De onderzoeker in mij wordt nieuwsgierig: ik houd een week lang het dagritme bij om alle varianten te dekken (kinderopvang, opa’s en oma’s, mijn man en ikzelf). Wat blijkt? Op de dagen dat ze naar de kinderopvang is geweest, gaat het wel goed. Terwijl ik dacht dat juist die dagen te druk voor Suze zouden zijn. Haar middagslaapje is nooit een probleem. En als oma haar weglegt, is er niets aan de hand. Ik begrijp het niet.

Lees verder onder de afbeelding >

Abeelding: De bijgehouden dagritmes van Suze.

Uitgebreid verslag

Gelukkig ziet Marlin het wel. Na een week volgt een uitgebreid verslag van maar liefst 17 pagina’s. Ondanks dat het bomvol complimenten staat, vind ik het confronterend op te lezen. De conclusie: Suze is oververmoeid omdat ze structureel te weinig slaapuren maakt. Ik heb het gevoel dat ik heb gefaald. Als moeder wil ik het beste voor Suze, niet haar uitputten. Ik had haar meer moeten laten slapen. Mijn man relativeert: we doen toch onze best? Aan de slag dan maar.

Consequent volhouden

In de eerste week letten we erop dat Suze ’s middags een uur eerder in bed ligt, zodat ze een lange middagrust kan maken. Suze mag maximaal 5 uur wakker zijn en ligt om 19.00 idealiter weer in bed. Daarnaast schrijven we een bedritueel uit dat elke dag hetzelfde is en gebruiken we een ‘transitieobject’: een knuffel die als slaapheld wordt bestempeld en elk slaapje met haar meegaat. Ik instrueer oppas opa’s en oma’s en de kinderopvang, iedereen doet mee in deze battle!

Lees verder onder de foto >

Abeelding: Transitieobject “Poppie”, die tegelijkertijd met Suze naar bed gaat.  

De eerste nacht

Mijn man mag het eerst proberen… en legt Suze rustig, wakker in bed. Stilte! Wij een vrije avond! Toeval? Ook de tweede en derde avond gaat het goed. De vierde avond durf ik het zelf aan en ook nu accepteert Suze rustig haar bed. Ik wil euforisch een appje sturen naar Marlin. Kan dat wel? Nee, dat is meer iets voor een zelfhulp-Facebook groep, besluit ik. Een uur later appt Marlin mij: “Hoi Anne, even benieuwd hoe het met jullie gaat! Lieve groet.” Heel fijn die support. 

Volhouden

De weken erna komen er natuurlijk ook uitzonderingen voorbij zoals logeerpartijen bij opa en oma. Die doorstaan we goed, maar na een weekje vakantie is het weer mis: Suze wil ons weer naast haar bed hebben liggen totdat ze slaapt. Zucht. Zijn we terug bij af? “Nee, Suze heeft laten zien dat ze het kan, nu is het een kwestie van consequent volhouden”, adviseert Marlin, die we altijd mogen bellen. “Stick to the plan, dat is de sleutel tot succes”. Onze battle is nog niet gestreden, maar gelukkig is er hulp! 

Over Anne en Suze:

Anne Annink werkt aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar het stimuleren van sport en beweging bij kinderen. “Van 0 tot 3 jaar wordt de basis voor de motorische ontwikkeling en het plezier in sport en beweging gelegd.” Anne en Suze volgen proeflessen om te onderzoeken hoe Suze meer en gevarieerder kan gaan bewegen. Wil je meer lezen over haar onderzoek, kijk dan op de website van Universiteit Utrecht.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Amersfoortse Rosa: ‘Ik begon met 5 ringen en nu heb ik mijn eigen showroom’”

Amersfoortse Rosa: ‘Ik begon met 5 ringen en nu heb ik mijn eigen showroom’

Ga naar “Amersfoortse Jeroen: ‘Hier staat de blauwe velvet pump van David Guetta’”

Amersfoortse Jeroen: ‘Hier staat de blauwe velvet pump van David Guetta’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Stanley en Damir openen Movement Gym in Amersfoort: ‘Zoiets unieks heeft Nederland nog niet’”

Stanley en Damir openen Movement Gym in Amersfoort: ‘Zoiets unieks heeft Nederland nog niet’

Aangeboden door Movement Gym

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

 • GAMMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Crediteurenmedewerker”

Crediteurenmedewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec