Anna Boon van de nieuwe kringloopwinkel Acht+: ‘Iedereen is onderdeel van onze droom’

Door Roeliene Bos 2 november 2018

“Wat we van elke klant horen, is dat de winkel zo schoon en overzichtelijk is”, vertelt Anna Boon terwijl ze ons rondleidt door de nieuwe kringloopwinkel Acht+ in Vathorst. De droom die zij en haar compagnon Frans Schrijver drie jaar geleden op papier zetten, is sinds vijf weken werkelijkheid: een kringloopbedrijf dat meer weg heeft van een warenhuis en tegelijkertijd een plek is waar vakmensen mbo-studenten klaarstomen voor de arbeidsmarkt. 

Drie jaar geleden bestond de winkel alleen nog in de gedachten van Anna en Frans, die samen een adviesbureau runnen. “MBO Amersfoort kwam naar ons toe met de vraag om een bedrijf te bedenken waarin hun leerlingen aan het werk konden. Ze wilden de studenten dingen in de praktijk laten leren in plaats van alleen in de klas.” Anna en Frans, beiden al jaren werkzaam in de kringloopbranche, overtuigden de school om een kringloopwinkel te starten. “Ze hadden eerst nog hun vooroordelen over een kringloop, maar we lieten ze al snel zien dat tweedehands niet hetzelfde is als oude troep.” De school ging overstag en sindsdien staan de studenten een derde van hun lestijd tussen de oude spulletjes, stuk voor stuk netjes gepresenteerd. “We hebben veel geïnvesteerd in een industriële uitstraling”, vertelt Anna terwijl ze ons op de olievaten wijst waar boeken en dvd’s in liggen. In het magazijn wordt alles schoongemaakt, gesorteerd en geprijsd. “Dat leren we de studenten ook.”

Mbo-studenten en vakmensen

Wie wat bewaart, heeft wat! #HOLLAND #kringloop #tweedehands #meerwarenhuis #amersfoort #vathorst #styling #shoppen #delftsblauw #cadeautip #eenvanonzevelethema’s @ Amersfoort

Posted by ACHT+ on Thursday, 1 November 2018

Voor een kringloop runnen draait Anna haar hand niet meer om, maar hem runnen met mbo-leerlingen op niveau 1 en 2, is een compleet nieuwe ervaring. “Ik heb moeten leren hoe hun gebruiksaanwijzing werkt”, vertelt ze. “Niet iedere student kwam bijvoorbeeld op tijd opdagen of stelde zich netjes voor. Sommigen vonden het ook best spannend om in de winkel te staan. In de klas speel je dat je met een klant te maken hebt, maar hier is het echt.” Maar na een aantal keer meekijken met de instructeurs en de vrijwilligers, pakten de meesten de werkzaamheden makkelijk op. “Laatst hebben twee studenten zelfs zelfstandig de kassa gedraaid”, vertelt Anna trots. “We laten ze heel veel zelf doen, daar leren ze het meest van. Soms gaat het hartstikke mis, maar dat is niet erg.”

Een grote droom

De instructeurs die de studenten op de vloer begeleiden, zijn stuk voor stuk vakmensen, zonder ervaring in de kringloopbranche. “Ze zijn bijvoorbeeld technicus of stylist, maar allemaal met een passie voor studenten. Toen we begonnen met werven, konden we ze alleen onze droom vertellen en de lege hal laten zien. Op basis daarvan hebben ze hun vaste baan opgegeven, voor de droom van Frans en mij. Dat ze dat aangedurfd hebben vinden we heel bijzonder. Iedereen die hier werkt, is onderdeel van onze droom geworden.” Dat Anna blij is met haar personeel, is een understatement. Ze licht op als ze over hen vertelt. “Sommige studenten hebben forse gedragsproblemen, maar de instructeurs blijven ze motiveren om lekker te komen werken. Soms komen ze binnen met heel veel weerstand, maar na drie uur gaan ze met een grote lach en een high five de deur weer uit.”

Het ultieme doel

Twee studenten druk bezig om een racebaan in elkaar te zetten! En straks testen natuurlijk 😄👍🏻 #meerwarenhuis…

Posted by ACHT+ on Wednesday, 31 October 2018

Het team van Acht+ staat nog aan het begin, maar als het aan Anna ligt, gaan er binnen afzienbare tijd heel veel mooie dingen gebeuren. “We willen steeds meer gaan samenwerken met kleine bedrijfjes, waar we de studenten na een jaar kunnen afleveren. En we willen een eigen meubelwerkplaats, waar de studenten zelf meubels kunnen gaan maken. Hun naam komt dan ook op het prijskaartje. Het zijn voorlopig nog dromen, maar daar hebben we het komende jaar de tijd voor.”


Meer over Acht+ ontdekken?

Acht+ warenhuizen

Euroweg 23 , Amersfoort

Bekijk meer:warenhuizen

Vorige week

Vorige week spraken we illusionist Daniel van Mourik, die voor je ogen de meest waanzinnige trucjes uithaalt.

daniel van mourik

Illusionist Daniel van Mourik: ‘Mijn vader is de enige aan wie ik mijn trucs vertel’

Compleet in de war verlaten we het gesprek met illusionist Daniel van Mourik. Muntjes tikt hij door ...

adv.