10 x Ondernemersverhalen uit 2020: Luie Honden, Erotica en de avonturen van Vicky Littlejohn

In Amersfoort barst het van de creatieve ondernemers. Ze bedenken, creëren, leren en beginnen opnieuw. Verhalen van mensen die altijd doorgaan, die doen waar ze van houden, die werken vanuit een bijna jaloersmakende passie zijn heel bijzonder en inspirerend om te lezen. Daarom zetten wij, op deze eerste dag van een gloednieuw jaar, tien bijzondere Amersfoortse ondernemersverhalen uit 2020 voor je op een rij.

Rock City Brewing brouwt voor Amersfoort

Foto: indebuurt Amersfoort (Links Wiebe en rechts Koen)

Het begon allemaal aan het begin van de coronacrisis: Amersfoortse bierbrouwer Koen kwam een interessante oproep tegen op de website van een Amerikaanse brouwerij. “Dit was niet zomaar een oproep, maar een oproep om de lokale horeca te steunen en wij konden ons als Amersfoortse bierbrouwer inschrijven”, vertellen Koen Overeem en Wiebe Groeneveld, eigenaren van Rock City Brewing.

Lees verder: 

 • Supertof! De winst van dit Amersfoortse bier gaat rechtstreeks naar de lokale horeca

  Het begon allemaal aan het begin van de coronacrisis: Amersfoortse bierbrouwer Koen kwam een interessante oproep tegen op de website...

Écht bijzondere boeken bij Black Dog Rare Books

Een aanplakbiljet voor de verkoop van 1,3 miljoen sigaren uit 1838, de memoires van de eerste trapeze-artiest uit 1860 of een boek vol met met de hand ingekleurde schetsen uit 1806. Bij Black Dog Rare Books verkopen Steven de Joode en Chantal Haak boeken, kaarten en prenten die allemaal voldoen aan één belangrijke voorwaarde: ze moeten écht bijzonder zijn.

Lees verder:

 • Bij Black Dog Rare Books vind je alleen de meest bijzondere en zeldzame oude boeken

  Een aanplakbiljet voor de verkoop van 1,3 miljoen sigaren uit 1838, de memoires van de eerste trapeze-artiest uit 1860 of...

Renier ontwerpt Dutch design met een knipoog

Foto: indebuurt Amersfoort

Dutch design met een knipoog naar het verleden: dat is volgens de Amersfoortse ontwerper Renier Meuwissen een ByAr fiets. De ingeving om een fiets te ontwerpen kreeg hij naar eigen zeggen heel wat jaartjes geleden. “Het was een toevallige samenloop van omstandigheden. Ik wilde een fiets maken die iedereen kan onderhouden.” Behoorlijk wat jaren verder is dat uiteindelijk gelukt. De ByAr rijdt inmiddels door verschillende plaatsen in Nederland en wordt steeds populairder in Duitsland.

Lees verder:

 • Renier ontwerpt fietsen: ‘Ik vond de Nederlandse fietscultuur altijd verschrikkelijk’

  Dutch design met een knipoog naar het verleden: dat is volgens de Amersfoortse ontwerper Renier Meuwissen een ByAr fiets. De...

Amersfoortse helden helpen de keistad

Foto: Bookthat (vlnr: Dion Mane, Léon Meiboom, Janic Makizodila en Roger Makizodila)

Vorig jaar oktober startten Léon Meiboom, samen met de twee broers, Janic en Roger Makizodila en Dion Mane een eigen bedrijf in de entertainmentindustrie. Via hun platform kan iedereen die werk zoekt als bijvoorbeeld artiest, fotograaf en in de toekomst ook als beveiliger, hostess en blogger zich aanmelden op Bookthat. Een jonge startup, die officieel in februari live ging. Helaas kwam het leven al vrij snel daarna in het teken te staan van het coronavirus en zit de entertainment industrie momenteel potdicht. Geen werk meer voor de vrienden. Maar deze Amersfoortse helden laten zich niet kisten en helpen met hun platform horecaondernemers uit de keistad. Geheel gratis. Respect voor deze mannen!

Lees meer:

 • Amersfoortse helden helpen geheel vrijwillig alle horecaondernemers uit onze keistad

  Vorig jaar oktober startten Léon Meiboom, samen met de twee broers, Janic en Roger Makizodila en Dion Mane een eigen...

Pim ontwerpt voor de overige 90 procent

Super Local
Foto: Pim van Baarsen

In 2014 studeert de Amersfoortse Pim van Baarsen (33) af aan de Design Academy Eindhoven. Waar zijn studievrienden aan de slag gaan bij grote bedrijven, kiest Pim een ander pad: “Ik maakte supertoffe dingen, werkte met allerlei technieken en gebruikte bijzondere materialen. Maar ik merkte dat ik meer voldoening uit mijn werk wilde halen.” Die gedachte is het begin van Super Local.

Lees meer: 

 • Amersfoortse Pim ontwerpt voor de échte massa: ‘De overige 90 procent wil ook mooie spullen’

  In 2014 studeert de Amersfoortse Pim van Baarsen (33) af aan de Design Academy Eindhoven. Waar zijn studievrienden aan de...

  Super Local

Joris post als POSTIE Hyperactieve autotune pop

Joris Postulart
Foto: Joris Postulart – Aylin van den Houten

Joris Postulart regelde jarenlang boekingen voor artiesten, doet de promotie voor poppodia en festivals en hij knalt vol energie over het podium met zijn band Stennis. Nu corona alles even op zijn kop heeft gezet, is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Vanaf deze week knalt hij als one-man-band POSTIE elke zondag een nieuwe track online. “Ik noem het hyperactieve autotune pop, maar de naam is niet zo belangrijk. Het is vooral écht van mij, niemand anders maakt het.”

Lees meer:

 • POSTIE knalt een nieuwe sound je huiskamer in: ‘Ik noem het hyperactieve autotune pop’

  Joris Postulart regelde jarenlang boekingen voor artiesten, doet de promotie voor poppodia en festivals en hij knalt vol energie over...

  Joris Postulart

Annelies is een Luie Hond in hart en nieren

Bruidje de Luie Honden
Foto: De Luie Honden

Soms wandelt ze luidruchtig door de Langestraat als Debbie Dirkmeyer. Ze heeft ook schreeuwend op de bar van Onder de Linde gestaan, verkleed als zigeunerbruid. En als ze echt een maffe bui heeft, dan klimt ze samen met collega’s bovenop, onder en in toiletpotten op een locatie naar keuze. Nee, Annelies Gouw (33) is niet gek (nou ja, een beetje dan). Ze is één van de bekendste theatermakers van Amersfoort. En een Luie Hond in hart en nieren.

Lees meer: 

 • Luie Hond Annelies loopt graag verkleed door de stad: ‘Amersfoort is één groot decor’

  Soms wandelt ze luidruchtig door de Langestraat als Debbie Dirkmeyer. Ze heeft ook schreeuwend op de bar van Onder de...

  Toilet Luie Honden

Shirley opende de deuren van Erotica

Foto: indebuurt Amersfoort (Bedrijfsleider Shirley voor Erotica in Amersfoort)

Het begon allemaal 35 jaar geleden toen de ouders van Shirley (27) seksshop Erotica openden in Amersfoort. “Mijn ouders vonden het pand toen al heel mooi en er was nog geen seksshop in Amersfoort te vinden. Ze zagen kansen en dat is gelukt”, vertelt Shirley. Begin volgend jaar neemt ze samen met haar vriendin het stokje van haar ouders over. Vanaf dan is de oudste seksshop in Amersfoort officieel van haar.

Lees verder: 

 • Shirley van Erotica Amersfoort: ‘Ik merk dat mensen steeds extremer worden’

  Het begon allemaal 35 jaar geleden toen de ouders van Shirley (27) seksshop Erotica openden in Amersfoort. "Mijn ouders vonden...

Voor kapper Matthew is elke locatie geknipt als salon

Patrick bij Haircutsessions
Foto: indebuurt Amersfoort

Iedereen gaat naar de kapper. Maar hoe vaak ben jij geknipt op een besneeuwde Poolse bergtop? Of in de gloed van de goudgele verlichting van onze eigen Koppelpoort? Geen plek is te gek voor Matthew Jansen, ondernemer en rondreizend knipavonturier. Voor deze vrolijke kapper gaat het om ontmoetingen, muziek en ‘een chille vibe’.

Lees meer: 

 • Kapper Matthew reist de hele wereld rond: ‘Het gaat om goeie vibes, goeie kapsels en unieke locaties’

  Iedereen gaat naar de kapper. Maar hoe vaak ben jij geknipt op een besneeuwde Poolse bergtop? Of in de gloed...

  Patrick bij Haircutsessions

Proof Bakery Vathorst en het inspirerende verhaal van Vicky Littlejohn

Proof Bakery

De bovenstaande titel kan zomaar het begin zijn van een avonturenroman. En bij het verhaal van deze Amersfoortse enthousiasteling met ongeremde ambities past dat ook prima. De avonturen van Vicky Littlejohn blijven je bij, niet alleen vanwege haar bijzondere naam.

Lees verder: 

 • Proof Bakery Vathorst en het inspirerende verhaal van Vicky Littlejohn

  De bovenstaande titel kan zomaar het begin zijn van een avonturenroman. En bij het verhaal van deze Amersfoortse enthousiasteling met...

  Zaken open in juni

Ben jij de volgende uitgelichte ondernemer?

Op indebuurt zetten we graag Amersfoortse ondernemers in de spotlight. Dat doen we door nieuwtjes te delen, de favorieten van Amersfoorters op een rijtje te zetten en ondernemersverhalen te delen. Heb jij of ken jij een bedrijf dat een verhaal te vertellen heeft? Of heb je interesse om te bespreken wat er mogelijk is op indebuurt.nl? Mail dan naar [email protected] en we nemen snel contact met je op!

Vraag een gidspagina aan

Heeft jouw bedrijf nog geen gratis gidspagina op indebuurt? Bekijk op deze pagina hoe je dat snel en gemakkelijk voor elkaar krijgt!

Heb je andere tips voor de redactie, klik dan hier?

 

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Favorieten van Stephanie: ‘Je hebt best mooie plekjes in Amersfoort’”

Favorieten van Stephanie: ‘Je hebt best mooie plekjes in Amersfoort’

Ga naar “Amersfoortse Diggy Dex ontvangt een wel héél bijzondere gouden plaat”

Amersfoortse Diggy Dex ontvangt een wel héél bijzondere gouden plaat

Diggy Dex Openluchttheater Cabrio
Ga naar “Het leven van coach Liza: van de opera tot Sticker de Kraai-kat-kikker”

Het leven van coach Liza: van de opera tot Sticker de Kraai-kat-kikker

In onze gids

Ga naar “Als vanouds”

Als vanouds

 • Noordewierweg 157
 • Boodschappen
 • 09:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “Foto Amersfoort”

Foto Amersfoort

 • Het Masker 240
 • Speciaalzaken
 • 13:00 - 18:00

Nu geopend

Ga naar “Fotoinlijst.nl”

Fotoinlijst.nl

 • Vollenhovekade, 64
 • Woonwinkels

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “click & collect”

click & collect

 • Action
 • Geldig t/m 14 maart 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29”

Hak potten 330-370 gram en stazakken van € 2,58 voor € 1,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00”

Ontdek je ideale bestemming bij Roompot! € 159,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Vans sneakers van € 65 voor € 45”

Vans sneakers van € 65 voor € 45

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 7 maart 2021
Ga naar “Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr”

Pitloze witte druiven 500 gr/ Sable druiven 400 gr

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 7 maart 2021

Vacatures

Ga naar “Zorgcoördinator”

Zorgcoördinator

 • Walters People
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Calculator Kostendeskundige | Bouwkunde | 3.000 – 4.500”

Calculator Kostendeskundige | Bouwkunde | 3.000 – 4.500

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Acceptant”

Acceptant

 • Inventiv
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Technisch Consultant Software Migratie”

Technisch Consultant Software Migratie

 • Exact personeelsintermediair Den Haag
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 13 juni 2021
Ga naar “Willems Wondere Weiland”

Willems Wondere Weiland

 • 3 juli 2021
Ga naar “Spoffin”

Spoffin

 • 27 augustus 2021