Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Linda van Alfen is uitvaartondernemer: ‘We moeten creatief zijn, maar doen alles voor een waardig afscheid’

Door Juliette Schmitt 1 april 2020

Een dierbare verliezen is een ingrijpende gebeurtenis. De coronacrisis maakt afscheid nemen alleen maar ingewikkelder. Juist wanneer je iemand verliest, is menselijk contact zo hard nodig. En juist dat kan nu even niet, net als afscheid nemen met een flinke zaal vol nabestaanden. Linda van Alfen is uitvaartondernemer en legt uit op welke manier zij nabestaanden begeleidt in tijden van corona.

Linda van Alfen heeft haar eigen bedrijf in de uitvaartbegeleiding. “In mijn vak moest ik altijd al flexibel zijn, nu komt daar ook behoorlijk wat creativiteit bij kijken, omdat het ook in coronatijd heel belangrijk is dat mensen op een waardige manier afscheid kunnen nemen”, vertelt Linda.

Maar dat ‘waardig afscheid nemen’ kan niet meer op de oude, vertrouwde manier, want door de coronacrisis is er behoorlijk wat veranderd in de uitvaartzorg. Van kleine aanpassingen, zoals het tekenen van een condoleanceregister met een eigen pen, tot grote aanpassingen, zoals het niet meer mogen meerijden in de rouwauto, afstand van minimaal 1,5 meter houden en maximaal dertig mensen die de uitvaart mogen bijwonen. “Dat zijn allemaal regels die grote impact hebben op de nabestaanden”, legt Linda uit.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Ester Overmars

Klein maar fijn

Linda heeft tijdens de coronacrisis drie uitvaarten begeleid. “Allemaal waren ze op een bepaalde manier erg mooi. De eerste was best lastig, want dat was een grote uitvaart. Er was flink uitgepakt, met plek voor veel mensen die afscheid wilden nemen. Het afscheid zou plaatsvinden in een horecabedrijf. Op zondagavond hoorden we tijdens de persconferentie dat alle horecabedrijven moesten sluiten en de uitvaart stond de eerstvolgende woensdag al gepland. Toen heb ik de familie moeten bellen met het slechte nieuws. Opeens moesten we een geplande uitvaart met bijna honderd aanwezigen aanpassen naar een veel kleinere en intiemere uitvaart en ook nog eens zoeken naar een andere locatie”, vertelt Linda.

“De woensdag van de uitvaart zaten we met 11 familieleden bij een huisje in het bos. Het was mooi weer, dus we konden buiten zitten. De familieleden hebben samen gezongen en een zoon heeft gitaar gespeeld. Het was prachtig en intiem. Later bedankten de familieleden mij voor de fijne begeleiding, de creativiteit en flexibiliteit. Ze zeiden: “Dit afscheid, klein maar fijn, past zo bij mama. Het is goed zo.”

Livestream

“Uitvaarten worden heel anders, kleiner en intiemer. Waar je voor de coronacrisis samen een drankje en een hapje nam na de dienst, is dat nu niet meer mogelijk. En ook een knuffel geven om iemand te troosten, zit er nu even niet in. Bovendien moeten mensen een keuze maken in wie er wel mag komen en wie niet. Dat is moeilijk. Gelukkig zijn ook hier passende en mooie oplossingen voor”, legt Linda uit.

“Mensen kunnen extern bijvoorbeeld meekijken met een livestream. Dat is in deze situatie ook heel fijn voor oudere mensen en mensen die een longaandoening of een andere ziekte hebben, waardoor ze meer gevaar lopen. En ook voor een knuffel zijn andere mogelijkheden, zoals buigen of een hartgebaar maken met je handen. Sommige nabestaanden kiezen ervoor om de dienst nu klein en intiem te houden en dan na de coronacrisis nog een grotere herdenkingsdienst te organiseren. Ik vind dat persoonlijk heel mooi; mensen hebben dan ook meer de tijd om zo’n bijeenkomst te organiseren en daar echt iets van te maken, zoals zij dat zelf graag willen”, legt Linda uit.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Ester Overmars

Verdrietige verhalen

“Waar ik kan, ga ik nog steeds bij de mensen langs om alles rondom de uitvaart persoonlijk te bespreken. Natuurlijk houden we afstand van elkaar en letten we ook op alle andere regels van het RIVM. De laatste weken was het vaak mooi weer en heb ik met mensen in de tuin afgesproken, dat was heel fijn. En ook een nagesprek heb ik al wandelend met iemand gevoerd. We hielden 1,5 meter afstand van elkaar, waren buiten en konden rustig praten”, vertelt Linda.

Natuurlijk maakt Linda ook hele verdrietige verhalen mee. “Een oudere man wilde heel graag met de rouwauto meerijden. Zijn vrouw was overleden en voor hem was dat laatste ritje samen erg belangrijk. Helaas mocht hij niet meerijden, omdat hij dan te dicht bij de bestuurder zat. Dat is natuurlijk vreselijk sneu in deze situatie”, zegt Linda.

“In verzorgingstehuizen zie je nu ook andere dingen gebeuren. Echtgenoten mogen bijvoorbeeld niet mee naar binnen om de kist op te halen. Waar eerder vaak een soort afscheidshaag werd gevormd, door bewoners en personeel uit het verzorgingstehuis, is dat nu niet meer mogelijk. Mensen moeten op hun afdeling blijven. Ja, dat is allemaal heel anders nu.”


Meer over Linda van Alfen Uitvaartbegeleiding ontdekken?

Linda van Alfen Uitvaartbegeleiding

GeopendHele dag

Assoer 5, Amersfoort

Lees verder: 

Zo is het om doof te zijn in coronatijden: Amersfoorters Ilse en Ali vertellen

In de video leest Ali Nijntje voor in gebarentaal Veel Nederlanders zagen het live op tv gebeuren...

Bekende Amersfoorters doen een oproep: Samen staan we sterk

Kunstenaar Frank Hoogendoorn steekt zorg hart onder de riem: ‘Ik wil wat terugdoen’

adv.