Karel van Houtebout: ‘Kinderen spelen hier met hun eigen fantasie’

Foto: Denise Tichelaar

De creatieve theatermakers Dieske en Karel hebben een pop-up speelplek voor kinderen in de koopgoot Amicitia. Bij Houtebout spelen is duurzaam, inspirerend en door de taart en koffie ook nog eens heel lekker. Maar hoe is dat eigenlijk, je eigen speelparadijs runnen? Wij gingen langs bij Karel van Houtebout.

Duurzaam en geïnspireerd spelen

Het idee van Houtebout ontstond bij Karel en Dieske door de theatervoorstelling Moes die ze speelden voor kinderen t/m 5 jaar. Tijdens deze voorstelling werden appels door middel van machientjes en apparaten veranderd in appelmoes. Naderhand waren er aparte speelkastjes waar de kinderen mee konden spelen. “De speelkastjes maakte ik zelf van oude meubels die ik bij de kringloop of op straat vond”, vertelt Karel.

De voorstelling en het spelen werd zo’n groot succes dat het begon te kriebelen om dit grootser aan te pakken. “Toen tijdens corona het theater volledig stil kwam te liggen ben ik begonnen met het maken van veel meer speeltoestellen en speelkastjes van hout”, vertelt Karel. “Het bouwen was rustgevend en gaf veel inspiratie. Eind 2022 vonden we deze plek in Amicitia en hadden we genoeg speelmateriaal om te beginnen”. Karel en Dieske zijn begonnen als pop-up om uit te testen of er überhaupt animo voor is en te onderzoeken hoe dat nou eigenlijk precies gaat: je eigen speelparadijs runnen.

“Met Houtebout willen we een plek creëren waar je kan spelen met origineel, artistiek speelgoed gemaakt uit vooral natuurlijke materialen. Een ruimte die het geniale spel van het kind aanwakkert en waar ouders graag vertoeven”.

Lees verder onder de galerij>

Horeca

Een grote uitdaging voor Dieske en Karel was het runnen van de horeca. “We wilden een speelplek creëren die niet alleen aantrekkelijk is voor kids, maar ook voor ouders door lekkere koffie en eten te serveren”, vertelt Karel. “De lekkere koffie van Little Roastery is gelukt, maar de drukte en het organiseren van de horeca was in het begin een behoorlijke uitdaging. Mensen hebben soms best even moeten wachten op die heerlijke bak koffie”. Momenteel staan er op de menukaart veel lekkere drankjes, soep, tosti, nacho chips en huisgemaakte taart.

Zelf spelen

Dat kinderen bij Houtebout worden uitgedaagd om nieuwe dingen te ontdekken is zeker. “Mijn dochter is bijvoorbeeld gek op klimmen, maar mag nog niet mee naar een echte klimmuur. Voor haar heb ik een toffe, kunstige klimmuur gebouwd”, vertelt Karel. “Als mensen voor het eerst komen doen ze vaak de deur open, maar die werkt niet. Om bij deze klimmuur te komen klim je namelijk eerst over een klein muurtje heen”. Voor de kleintjes zijn er speelplekken die toegankelijker zijn, zoals de houten treinbaan. “Het meeste speelgoed moet je echter zelf ontdekken door er met je fantasie mee te spelen. Het is geen voorgekookt speelgoed waar je maar één ding mee kan doen, je moet zelf verzinnen hoe je ermee speelt”.

Lees verder onder de foto >

Foto: Denise Tichelaar

Toekomstplannen

Houtebout blijft nog t/m 30 april op deze plek, maar komt hopelijk na de zomer weer terug. “We hebben veel geleerd van dit halfjaar en gaan deze zomer broeden op nieuwe ideeën, verbeterpunten en nieuw speelmateriaal”, vertelt Karel. “Misschien komen we wel terug in Amicitia, maar we gaan ook andere locaties bekijken”. Karel en Dieske hebben grote dromen en hopen ooit door heel Nederland en België dit concept door te voeren. Ook hopen ze volgend jaar nog meer met theatervoorstellingen te kunnen doen en het horeca-aanbod te vergroten. “We hebben het horeca gedeelte onderschat en willen iemand inhuren die dit stukje van ons kan overnemen zodat wij ons meer op het creatieve stukje kunnen focussen”, vertelt Karel. “Het menu is nu nog beperkt, maar een groter, duurzaam en biologische menukaart zou een toevoeging zijn”.

Pak je kans!

Houtebout sluit op 30 april (voorlopig) haar deuren, dus pak je kans en kom langs! Op de website lees je meer over de openingstijden. Kinderen vanaf 1 jaar betalen 7,50 euro, volwassenen mogen gratis naar binnen.

Meer ondernemers uit Amersfoort:

Houtebout

Stadsring 166, 3811 HS Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Houtebout

Stadsring 166, 3811 HS Amersfoort

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Nooit meer pijnlijke voeten! Deze superslimme voetscan is dé uitkomst”

Nooit meer pijnlijke voeten! Deze superslimme voetscan is dé uitkomst

Aangeboden door Willemse Schoenen

Willemse Schoenen
Ga naar “Michael (20) maakte zijn droom waar: ‘Rijden in een grote wagen is heerlijk’”

Michael (20) maakte zijn droom waar: ‘Rijden in een grote wagen is heerlijk’

Aangeboden door Level.works

Ga naar “Rhedi verkoopt al 12,5 jaar tweedehands kleding: ‘Mijn winkel hangt vol pareltjes’”

Rhedi verkoopt al 12,5 jaar tweedehands kleding: ‘Mijn winkel hangt vol pareltjes’

Foto: Denise Tichelaar

In onze gids

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 16 dec
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 11 juni 2023
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 2 juli 2023
Ga naar “Kerstmannenloop 2023”

Kerstmannenloop 2023

 • 15 december 2023
Ga naar “Meewindkoers 2023”

Meewindkoers 2023

 • 8 oktober 2023

Vacatures

Ga naar “Data Support Medewerker”

Data Support Medewerker

 • Olympia
 • Fulltime

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Doritos 170-185 gram, Lay’s Oven baked en Lay’s Sensations van € 4,58 voor € 3,50”

Alle Doritos 170-185 gram, Lay’s Oven baked en Lay’s Sensations van € 4,58 voor € 3,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Puma boxers** M t/m XL van € 16,99 voor € 12,99”

Puma boxers** M t/m XL van € 16,99 voor € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Dubbel Frisss en Van de Boom van € 4,78 voor € 3”

Alle Dubbel Frisss en Van de Boom van € 4,78 voor € 3

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023