Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Amersfoortse Langestraat gaat veranderen: geen rekjes, maar vlakken

Door Juliette Schmitt 28 april 2020

Goed nieuws voor fietsers in Amersfoort: de gemeente gaat de 19 overgebleven groene fietsenhekjes in de Langestraat definitief vervangen voor zestig parkeerplaatsen, speciaal voor fietsen. Dat betekent dus ook dat de populaire Amersfoortse winkelstraat er vanaf vandaag anders uit gaat zien.

Alweer een aantal jaren geleden, in 2015 om precies te zijn, startte de gemeente Amersfoort een proef met fietsparkeerplaatsen; in de Langestraat en in de Utrechtseweg werden speciale parkeervlakken voor fietsen gecreëerd. De vakken werden met witte straatsteentjes gemarkeerd. Op die manier probeerde de gemeente kort parkeren van fietsen te stimuleren. Door de witte vlakken werd meteen duidelijk waar jij je fiets wel en niet mocht parkeren.

Een proef mét positief resultaat, want vanaf vandaag komen er zestig van dit soort vlakken in de Langestraat bij en worden de groene hekjes definitief verwijderd.

Nieuwe parkeerplaatsen voor fietsen

Eerlijk is eerlijk; de groene hekjes waren niet zo praktisch. Er konden maar twee fietsen tegenaan staan. Het resultaat? We plaatsten onze fietsen meer vóór de hekjes dan ertegenaan, waardoor er voor voetgangers minder plaats overbleef. En wilde je de hele dag shoppen? Dan kozen veel Amersfoorters ervoor hun fiets in één van de gratis overdekte en bewaakte fietsenstallingen te plaatsen.

Eigenlijk is er in Amersfoort nooit genoeg plek om je fiets even kort neer te zetten; vaak staan er zeeën van fietsen in de Amersfoortse binnenstad. Om dat probleem een beetje te verhelpen, maakt de gemeente nu extra fietsparkeervlakken voor ‘kort parkeren’. Net als tijdens de proef, worden er witte markeringen aangebracht, en aan beide zijden van de vlakken én in het midden zie je straks fietssymbolen. Op die manier moet het toch duidelijk zijn dat je je fiets in een wit vlak legaal mag wegzetten.

Het realiseren van de zestig nieuwe parkeervlakken en het weghalen van de groene hekjes gaat in totaal twee weken duren. Wij zijn benieuwd hoe de Langestraat er dan uitziet!

Verder lezen:

Amersfoorters zetten woning sneller te koop door de coronacrisis

Steeds meer Amersfoorters zetten hun huis te koop. "In de eerste drie maanden van 2020 zijn 575 woni...

Wat jammer! Pop-up kringloopwinkel in de Arnhemsestraat sluit definitief

Amersfoort mag nog een keer shinen op de landelijke televisie

adv.