Ceylin (11) zit op een openbare school: ‘Ik ben trots dat wij zo vrij zijn’

Aangeboden door Stichting Eem-Vallei Educatief

Ceylin zit op Daltonschool De Vliegeniers | Foto: STEV

Van 20 tot en met 24 maart 2023 is het de week van het openbaar onderwijs. Veel scholen openen dan de deuren voor een open dag, waaronder de scholen die zijn aangesloten bij Stichting Eem-Vallei Educatief (STEV). Amber is locatiedirecteur van Daltonschool De Vliegeniers, één van de basisscholen die is aangesloten bij STEV: “Er wordt vaak over openbaar onderwijs gezegd dat er geen normen en waarden zijn, maar dat is helemaal niet het geval.”

STEV is een organisatie in de regio Amersfoort die zich inzet voor primair openbaar basisonderwijs. Zowel de school als STEV hechten waarde aan respect. Ceylin (11) zit in groep 8 en is trotse leerling van Daltonschool De Vliegeniers: “We zitten met kinderen van allerlei culturen, die leer je hier ook kennen. Op andere scholen heb je dat niet, wij zijn hier ook veel vrijer.”

Vrijheid en eigenheid

Een deel van die vrijheid heeft te maken met het feit dat De Vliegeniers een Daltonschool is. Ceylin vertelt: “We hebben ook Daltonshows. Daarbij doen de leerlingen alles. Niet alleen de optredens, maar ook de organisatie, het licht en geluid wordt door de kinderen geregeld.”

Dat past bij de gedachte van De Vliegeniers, licht Amber toe: “Leerlingen worden hier echt eigenaar van hun eigen leerproces. Ze zijn heel vrij in wanneer en hoe ze wat doen. Het is een vrijheid in verbondenheid.” Maar deze school hecht waarde aan meer dan vrijheid. Net als op andere STEV-scholen staan gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeten hier centraal.

Van alle achtergronden samen

Amber legt die waarden uit: “Op openbare scholen komen alle verhalen samen. We zeggen niet dat je iets moet geloven of iets moet zijn. Iedereen neemt zijn eigen ik mee. Daarmee vormen we een eigen mini-maatschappij.” Ceylin ervaart dat als leerling op Daltonschool De Vliegeniers ook zo.

Zij vertelt: “Alle kinderen hebben andere achtergronden die je leert kennen. Maar we krijgen ook gastlessen van verschillende mensen.” Die gastlessen zijn een wekelijks onderdeel van het programma op De Vliegeniers, maar ook op andere STEV-scholen. Soms zijn er gastdocenten om de kinderen meer te leren over bijvoorbeeld mediawijsheid, maar er zijn ook STEVig-lessen.

STEVig-lessen

“Dat zijn lessen rondom een thema waarbij elke keer een andere gastdocent komt vertellen over zijn of haar perspectief op dat thema”, licht Amber toe. Zo komen er bijvoorbeeld mensen met een atheïstische, islamitische en christelijke achtergrond vertellen wat het thema licht voor hen betekent. Amber: “Zo leren de kinderen hoe zij zich verhouden tot de wereld en stimuleren we de democratische wereldburger in hen.”

Ceylin vertelt: “Dat klinkt heftig, maar dat is het niet. Het is vooral heel gezellig dat al die mensen komen. En ik heb ervan geleerd dat het christendom en de islam bijvoorbeeld best wel verschillend zijn, maar ook wel weer hetzelfde. Jezus en Allah hebben bijvoorbeeld allebei met God te maken, maar het komt niet volledig met elkaar overeen.”

Leerlingen hebben het voor het zeggen

De kinderen steken niet alleen een hoop mooie dingen op van de (gast)docenten, ze hebben ook zelf heel wat te zeggen. Zo is er bijvoorbeeld een leerlingenraad op elke school en komen de raden van alle STEV-scholen jaarlijks samen om het strategisch beleid voor de komende vier jaar te bespreken. Amber: “Leerlingen kunnen daarin meedenken. Bij ons mogen leerlingen én personeel zichzelf zijn. Je voelt je thuis en hier komen verhalen samen.” Ook Ceylin is daar trots op: “We zijn met verschillende kinderen en heel veel hier wordt door de kinderen gedaan.”

Ook naar een STEV-school

Ben je benieuwd of jouw kind ook een plek kan vinden op een STEV-school in de regio Amersfoort? Check welke scholen er bij jou in de buurt zitten. Het is van 20 tot en met 24 maart 2023 de week van het openbaar onderwijs. Hét moment om eens een kijkje te nemen. Bijvoorbeeld bij Daltonschool De Vliegeniers op 22 maart tijdens de open dag.

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “5 redenen waarom iedereen in Amersfoort deze e-bike wil”

5 redenen waarom iedereen in Amersfoort deze e-bike wil

Aangeboden door Sparta

Ga naar “Amersfoortse Tobias maakte al rond de 3000 sieraden: ‘een paar die ik niet zal noemen’”

Amersfoortse Tobias maakte al rond de 3000 sieraden: ‘een paar die ik niet zal noemen’

Ga naar “Werken voor indebuurt Amersfoort? We zoeken een nieuwe community manager”

Werken voor indebuurt Amersfoort? We zoeken een nieuwe community manager

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Prodent, Robijn en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1”

Kruidvat dames gezichtsreiniging van € 2,19 voor € 1

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99”

L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Hoogpolig karpet € 32,95”

Hoogpolig karpet € 32,95

 • Action
 • Geldig t/m 28 maart 2023

Agenda

Ga naar “Alpe du Fles”

Alpe du Fles

 • Stadscafé Amersfoort
 • 2 april 2023
Ga naar “Amersfoort City Trail”

Amersfoort City Trail

 • 2 april 2023
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 11 juni 2023
Ga naar “Obstaclerun”

Obstaclerun

 • 2 juli 2023
Ga naar “033 SKATE”

033 SKATE

 • 26 mei 2023