Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken: morgen opent lunchroom en winkel ZUID de deuren en zo ziet het eruit

Door Annemarie Degens 9 december 2019

Amersfoort is sinds deze week een hotspot rijker: morgen opent ZUID de deuren! Aan de Leusderweg is er speciaal voor deze koffiezaak, lunchroom en cadeauwinkel in één een indrukwekkend strandpaviljoen gebouwd, en wij mochten er alvast even binnenkijken.

Het Leusderkwartier is een van de meest populaire wijken van Amersfoort, maar een plek voor goede koffie, een lekkere gezonde lunch én een zaakje waar je hippe woonaccessoires kunt kopen miste nog in de wijk, volgens ZUID-eigenaresse Misha Luyckx. “Bakkerij Neplenbroek heeft een koffiehoekje en de bakker verderop heeft een paar tafeltjes, maar verder is er in het Leusderkwartier geen plek waar je echt kunt lunchen of borrelen. Dan moet je echt de stad in.” Ze nam het heft in eigen handen en kwam met het plan voor conceptstore ZUID, waar je alle drie in één vindt. “ZUID is denk ik echt een aanwinst is voor de buurt.”

‘Ook voor ons gevoel stond het paviljoen er ineens’

In korte tijd werd op de hoek van de Leusderweg, in het zogeheten Postzegelpark, een houten paviljoen opgebouwd. Het thuis van ZUID. “Het Postzegelpark werd door buurtbewoners opgericht op een stuk braakliggend terrein. Vroeger stonden er huizen en na de sloop daarvan gebeurde er een tijd niets met de grond, dus werd het Postzegelpark, een park van de buurt, in het leven geroepen. Toen het idee rond ZUID ontstond zijn we eerst naar een vast pand gaan kijken, maar we wilden er ook graag een terras bij en dan houdt het aan de Leusderweg al snel op. Later reed ik langs het Postzegelpark en kwam het idee om een strandpaviljoen op deze locatie te bouwen ineens bij me op. Met dat plan ben ik naar de gemeente gegaan. Na veel plannen stond het gebouw er ook voor ons gevoel heel opeens. Op maandag kwam het bouwbedrijf de balken voor de vloer leggen, op vrijdag zat het dak erop. Het was heel onwerkelijk. Vanaf toen konden we beginnen het binnen gezellig te maken.”

Puur, biologisch en lokaal

Bij ZUID kun je vanaf morgen zeven dagen per week terecht voor een goede kop koffie en een gezonde lunch, maar ook voor een biertje. Op de kaart staan verschillende ontbijt- en lunchgerechten, en ook voor een uitgebreide borrelplank kun je bij ZUID terecht. “Uit het buurtonderzoek bleek dat mensen graag puur en biologisch eten, dus daar hebben we rekening mee gehouden op de kaart. Ook bij de dranken, we hebben bijvoorbeeld drie verschillende biologische wijnen. We hebben diverse broodjes. Het brood halen we bij bakkerij Neplenbroek, de kaas tegenover ons bij Renkema. Lokaler kan het bijna niet, je moet elkaar toch een beetje helpen. We hebben rekening gehouden met vegetariërs, mensen die glutenvrij eten en met kinderen, dus iedereen kan bij ons terecht.”

‘We willen ook kleding gaan verkopen’

Daarnaast is een deel van ZUID ingedeeld als winkel, waar je verschillende woonaccessoires en cadeauartikelen kunt kopen. “Ook dat miste ik in het Leusderkwartier. Er wordt in de wijk veel geklust aan de woningen, maar je kunt nergens iets moois voor in huis kopen. Misschien iets kleins bij de Blokker en dat was ‘t. Een deel van de winkel hebben we nu nog ingericht als horeca, maar het winkelgedeelte wordt nog verder uitgebreid. Uiteindelijk willen we een breder assortiment en zelfs kleding gaan verkopen.”

Vorige week heeft ZUID al een dagje proefgedraaid, en zondag was het paviljoen geopend voor vrienden en familie. Vanaf morgen, dinsdag 10 december, gaan de deuren dan écht open, en dat is spannend. ,,Het proefdraaien was al heel erg leuk. Er kwamen veel mensen uit de buurt langs, die waren natuurlijk nieuwsgierig naar hoe het eruit is komen te zien. De reacties zijn tot nu toe alleen maar positief geweest, en er zijn zelfs een hoop buurtbewoners komen helpen! Daardoor is het echt een buurtding geworden. Ik heb ook veel leuke nieuwe mensen leren kennen. Nu zijn we er klaar voor om echt open te gaan. Spannende tijden! Morgen zetten we gewoon de deur open en gaan we knallen.”

foto: indebuurt Amersfoort


Meer over ZUID coffee, food & goods ontdekken?

ZUID coffee, food & goods

winkelen

Postzegelpark , Amersfoort

Bekijk meer:winkelen

adv.