De kinderen in Bosnië kregen een speciaal plekje in het hart van Alfons uit Amersfoort

Geven is leuker dan krijgen, dat is het motto van Alfons en zijn gezin. Het was een advertentie in het krantje van de school van hun dochters waardoor het land Bosnië voor altijd een onderdeel van hun leven werd.

Het is alweer zes jaar geleden dat Alfons en zijn gezin van twee dochters reageerden op een oproep dat er gastouders werden gezocht voor kinderen uit Bosnië. “Het was een zware vakantie” vertelt Alfons.

“Het leven heeft ze moe gemaakt”

“Tijdens die vakantie van 3 weken, zijn wij erg druk bezig geweest met voornamelijk het vermaken van de twee kinderen uit Bosnië die wij in huis hadden genomen. Maar ze wilden eigenlijk niet vermaakt worden en pas later wist ik waarom…” Alfons legt uit dat deze kinderen heel erg moe zijn door alle slechte omstandigheden daar. “Het leven heeft ze moe gemaakt.”

Dat Alfons een groot inlevingsvermogen heeft was al duidelijk toen hij nog als toneelspeler bij het Theater ‘Bruintapijt’ speelde. Dat hij uit het theater op avontuur ging naar een stuk werkelijkheid, geeft aan dat zijn empatisch vermogen groot is en dat hij meerdere talenten heeft. Eerlijk, toegewijd en vol enthousiasme vertelt deze inwoner uit Amersfoort hoe de zorg voor kinderen in Bosnië een onderdeel van zijn leven zijn geworden.

De dualiteit van de avondvierdaagse

Alfons, al 24 jaar woonachtig in Amersfoort en afgestudeerd in de pedagogiek, weet hoe hij met kinderen om moet gaan. Maar deze situatie heeft hem doen inzien dat het leven van deze kinderen zo ontzettend anders is dan hoe de kinderen hier in Nederland opgroeien. “Een mooi voorbeeld was de Avondvierdaagse” vertelt Alfons, “Sommige kinderen liepen vijf kilometer, kregen onder begeleiding van muziek veel snoep en op het einde zelfs een medaille! Voor de kinderen uit Bosnië niet te bevatten, omdat zij vaak tien à vijftien kilometer moeten lopen naar hun school. Sommige kinderen doen dat gewoon elke dag!”

“Ik kon alleen maar janken”

Zes jaar geleden waren er zo’n twintig gezinnen in Amersfoort en omgeving die een gastgezin wilden zijn. “Helaas werd het lastiger om gastgezinnen te vinden, mensen wilden geen tijd meer nemen om hun huis open te stellen”, zegt Alfons. Om toch iets te kunnen blijven doen, besloot hij zich toen aan te sluiten bij de werkgroep van de organisatie PAX kinderhulp, die deze uitwisseling met Bosnische kinderen organiseert. “Toen kwam de dag dat ik bezoeken ging brengen bij deze kinderen thuis, in Bosnië zelf, ongeveer anderhalf uur vliegen van Nederland. Ik vergeet nooit meer dat wij van de organisatie aan het einde van de dag ergens iets gingen drinken, soort van even afreageren. “Toen mijn vrouw Natasja mij belde kon ik alleen maar janken” aldus Alfons. “Het was een zware confrontatie, om daar dan ineens het leven van zo dichtbij mee te maken…”

Het Nest

“Vanuit de landelijke organisatie van Pax Kinderhulp ben ik de Bosniëreizen gaan organiseren voor Pax Kinderhulp Utrecht. Uit de plaats Zenica zouden de kinderen naar Utrecht komen”, vertelt Alfons. Deze plaats ligt in het hart van Bosnië en is uitgeroepen tot de meest vervuilde stad van Europa. Dat de theorie weer anders bleek dan de praktijk, werd Alfons al snel duidelijk. De Sociale Dienst verwees hen al snel naar ‘Het Nest’, een inloophuis voor kinderen met meervoudige problematiek. Dat kunnen trauma’s zijn, kinderen van gescheiden ouders, armoede. Deze kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar bepalen zelf of ze willen komen naar Het Nest of niet. “Toen ik daar binnen kwam voelde ik voor het eerst dat dit een plek is waar ik een fijne energie kon voelen, waar er écht geleefd werd, waar het positief is…” Alfons ontmoette de directie van Het Nest en wist meteen dat het niet bij deze ene ontmoeting zou blijven.

“Ook mijn dochters komen met eigen actieplannen”

Ondanks dat de Stichting Kinderpostzegels de vestigingen bekostigde, raakte ook op deze plek in Zenica het geld op. Met als gevolg dat Het Nest zou moeten verdwijnen. “Dit vonden wij natuurlijk niet tof” zegt Alfons. Samen met andere Amersfoorters Geert en Jeroen en zijn vrouw Natasja is hij toen in actie gekomen en nu is hij niet meer weg te denken uit het landelijk bestuur van PAX kinderhulp. “Het is zo mooi om te zien hoe ook hier in Amersfoort allerlei bijeenkomsten ontstaan ten behoeve van dit mooie doel. Zo was er een “appeltje eitje, bestel voor Moederdag een ontbijtje” geld inzameling. “Ook mijn dochters komen met eigen actieplannen”, vertelt Alfons trots.

Primeur 2019

Terwijl ze nog druk in gesprek zijn met gemeente Amersfoort, kan Alfons alvast een primeur voor Amersfoort voor 2019 verklappen. Ergens in het nieuwe jaar zal er een groot sponsorevenement plaatsvinden, waarbij sport een belangrijke plaats inneemt.

Dochters mee

Tot slot omschrijft Alfons tijdens ons gesprek het bezoek met zijn vrouw en twee dochters (16 en 12) afgelopen voorjaar in Zenica. “Om mijn dochters te laten ervaren en te voelen hoe het daar is…” zegt Alfons. “Boven op de berg was een kamp met vluchtelingen, je voelt de zinderende hitte van de zon onder je voeten, omgeven door ratten die huisvesten tussen het afval. De stank van afval en urine zijn misselijkmakend en honden lopen om je heen. En dan staat daar in de deuropening een oud vrouwtje met haar armen gespreid, ‘Gelukkig, je bent ons niet vergeten’, zegt ze terwijl ze mij een knuffel geeft.” Ik hoor de ontroering van Alfons in zijn stem. “En toen sprong er ineens een klein jongetje om mijn nek.”

“Als iemand aan je denkt dan ben je niet alleen”

Deze anekdote symboliseert precies datgene waar het allemaal om draait volgens Alfons. “Als mensen vragen of we er goed aan doen om ons in te zetten daar, kan ik alleen maar volmondig zeggen dat het er altijd toe doet. Want als iemand aan je denkt, dan ben je niet alleen.” In het hutje werd het gezellig gemaakt en de koffie die dit Amersfoortse gezin daar dronk, smaakte nog nooit zo goed. Als de inwoners uit Alfons willen bedanken met een “Thank you” kan Alfons alleen maar antwoorden met een “No, thank you. I’m just Alfons from a rijtjeshuis.”

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige week vertelde zij over Chantal, die ervoor afgelopen Pakjesavond weer voor zorgde dat ook kinderen uit arme gezinnen cadeautjes kregen.

 • Chantal geeft arme gezinnen cadeautjes met Sinterklaas: ‘Omdat geen kind de pakjesboot mag missen’

  Buiten is het koud, de maan staat hoog aan de hemel en in de huizen schijnen gezellige lichtjes. De haard...

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’”

Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden”

Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden

Ga naar “De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort”

De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb