Vet! Amersfoorters organiseren eigen Wie is de Mol: ‘We renden als gekken door Canterbury’

WIDW Groepsfoto 2016

Voor veel Nederlanders is het een droom om ooit mee te doen aan Wie is de Mol?. Voor een Amersfoortse vriendengroep die zichzelf ‘Het Weerwolven Genootschap’ noemt komt die droom elk jaar opnieuw uit. Zij wachten niet op een belletje van AVROTROS maar organiseren een eigen editie: Wie is de Wolf?. Het komt héél dicht bij het spelprogramma op tv. “Het is natuurlijk gierend uit de hand gelopen. Wij zijn vooral een vriendengroep die het leuk vindt om zo’n reis te organiseren.”

Trouwe kijkers van Wie is de Mol? zitten elke zaterdagavond vol spanning op de bank. Wie valt er af? Wie is er niet te vertrouwen? Heb ik mijn Mollenboekje? “Dat is precies hoe het bij ons ook gaat”, vertelt Miet Chielens (34), die sinds 2014 jaarlijks mee gaat met Wie is de Wolf?. “We gaan met 11 kandidaten en één Wolf op reis. Het spel wordt een jaar lang voorbereid door een vijfkoppige organisatie en het gaat om die ene vraag: Wie is de Wolf?”

Van Marokko tot Engeland

“Het begon in 2011”, vertelt Ronald Dee (35). “Onze vrienden Tijs en Laurien organiseerden een editie die zich afspeelde in Tecklenburg, Duitsland. Het jaar daarop gingen we naar de Ardennen. In 2014 pakten we voor het eerst het vliegtuig en werd het spel gespeeld in Marrakesh. De eerste editie duurde drie dagen, tegenwoordig zijn we vijf dagen weg.”

Groepsfoto’s van WIDW 2014, 2016, 2017 en 2019Foto’s: het Weerwolvengenootschap

“Elk jaar zijn er andere leden van de vriendengroep die de organisatie op zich nemen”, vertelt Miet. “Elke editie is op een andere plek. Er is een editie op het Nederlandse Terschelling georganiseerd. In 2016 vlogen we eerst naar Parijs en daarna zelfs door naar Sicilië. We zijn naar Kroatië geweest, naar Bulgarije en naar Engeland.”

Kan iedereen meedoen?

“Meedoen is niet zo makkelijk”, legt Ronald lachend uit. “Je moet vrienden hebben die in het Weerwolven Genootschap zitten. Die kunnen jou dan voorstellen en vervolgens kiest de organisatie wie er meegaan. Het is wel belangrijk dat je elkaar een beetje kent, er moet een connectie zijn. Het blijft vooral een vriendenweekend. Voor de harde kern is het wel weer leuk dat er elk jaar kandidaten zijn die je niet zo goed kent.”

De trailer van de WIDW 2016 aftermovie – Tekst gaat verder onder de video

Je wilt het niet verpesten

“Het is ook echt een zenuwslopend spel”, vertelt Miet. “Bij Wie is de Mol? is het makkelijker om de Mol te zijn dan de Wolf bij ons. Je moet jezelf blijven. Het zou heel raar zijn als ik achterover ga leunen in een opdracht, want dat zijn mensen niet gewend.” Ronald kan dat vanuit eigen ervaring beamen: “De Wolf wordt gekozen door loting en ik ben het al twee keer geweest. Je wordt een paar weken van tevoren gebriefd over opdrachten en de locatie. Vanaf dat moment moet je alles geheim houden. Dat is best lastig omdat we elkaar vaak zien.”

Spannende spellen tijdens Wie is de Wolf? – Tekst gaat verder onder de fotogalerij

“Het hele weekend hangt vanaf dat moment op jouw schouders. Dat voel je”, gaat Ronald verder. “Als jij je verspreekt, verpest je het voor de rest.” Dat kan nog wel eens voor spanningen zorgen. “In 2014 hadden we een Wolf die bijna niemand kende, dus hij werd niet ontmaskerd”, vult Miet aan. “Twee jaar later was hij het opnieuw, maar had hij een relatie met één van de kandidaten. Hij heeft z’n vriendin wekenlang voorgelogen. Zijn doel was om haar ‘er zo snel mogelijk uit te werken, want ze kent me te goed’. Ondanks dat het een spelletje is, zette dat hun relatie toch een dag of twee onder druk.”

Spannend als Wie is de Mol?

“Bij mijn favoriete spel werden we in twee groepen gesplitst”, vertelt Miet. “Mijn groepje moest op straat blijven wachten en we stonden naast zo’n ouderwetse rode telefooncel. ‘Wedden, zei ik, die telefoon gaat zo rinkelen’. De rest geloofde me niet, tot hij toch overging. Vanaf dat moment werden we door de andere groep door de stad Canterbury in Engeland gestuurd, van telefooncel naar telefooncel. Elke keer begon het rinkelen opnieuw, want de andere groep had de nummers van die dingen. We hadden weinig tijd en renden als gekken door de stad. Het was zó spannend!”

De WIDW 2018 video – Tekst gaat verder onder de video

Toen Ronald in de organisatie zat, werden de kandidaten losgelaten in een verlaten hotel in Kroatië. “De kogelgaten zaten nog in de muur. Het was een overblijfsel uit de oorlog van decennia geleden. De kandidaten moesten door het hotel rennen, op zoek naar kamers waar hun foto in stond. Ondertussen liep de organisatie rond met kleurpoeder. Als je zonder kleurpoeder op je witte shirt het hotel verliet en je foto op de juiste plek stond, dan ging er geld in de pot.”

Gin Tonic en koud bier

Aan het einde van het hotelspel had de organisatie een smaakvolle verrassing in petto. “Wij stonden klaar met Gin Tonic”, vertelt Ronald. “Met uitzicht over de Adriatische zee en een lekker muziekje genoten we ervan dat het spel even gepauzeerd werd. Het is natuurlijk gierend uit de hand gelopen, maar we zijn een groep vrienden die het leuk vindt om zo’n reis te organiseren. Het gaat vooral om de gezelligheid.”

Tests en executies net als in Wie is de Mol? – Tekst gaat verder onder de fotogalerij

“En om lekker veel drinken”, vult Miet met een schaterlach aan. “Het motto is dat alles in orde moet zijn voor de kandidaten. Zij zitten in het spel, de organisatie zet het bier koud. Daarnaast fotograferen en filmen we alles. Dat delen we op onze Facebookpagina. Zo kan het thuisfront ons volgen en soms zelfs live de executies meekijken. Want ja, je valt ook echt af als jouw test niet richting de identiteit van de Wolf wijst. Je gaat niet naar huis, maar wel naar een ander hotel. Je wordt verwijderd uit de groep en komt pas weer tevoorschijn tijdens de finale.”

Volg Wie is de Wolf?

Het Weerwolven Genootschap organiseert dit jaar de negende editie van hun eigen Wie is de Mol? spel. Wil jij van 22 tot en met 26 september meegenieten van de avonturen van de Wie is de Wolf? kandidaten en organisatie? Like en volg dan de Facebookpagina en krijg updates over wie er afvalt, wie er doorgaat en wie de winnaar is van de prijzenpot. Andere vragen? Neem contact op met de Weerwolven via Facebook Messenger en onthoud: niets is wat het lijkt.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Winactie

Win win win! Overnacht in een hotel naar keuze. Deelname is gratis!

Win win win! indebuurt geeft een hotelovernachting naar keuze van € 150,- weg

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Burendag 2021: dit is er te doen in Amersfoort”

Burendag 2021: dit is er te doen in Amersfoort

Weekendnieuws
Ga naar “Inez maakt unieke producten van plastic afval: ‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met het materiaal’”

Inez maakt unieke producten van plastic afval: ‘Ik heb een haat-liefdeverhouding met het materiaal’

Ga naar “Dit zijn ze: de 10 beste terrassen in Amersfoort volgens onze lezers”

Dit zijn ze: de 10 beste terrassen in Amersfoort volgens onze lezers

In onze gids

Ga naar “Iki Sushi”

Iki Sushi

 • Leeghwater 23
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Lekkerrr033”

Lekkerrr033

 • Laan naar Emiclaer 3
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys”

Lazy Louis Jazzcafé & Eethuys

 • Arnhemsestraat 1-3
 • Cafés
 • 12:00 - 23:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “EIS Adventskalender € 89,95”

EIS Adventskalender € 89,95

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “Noise cancelling hoofdtelefoon € 17,95”

Noise cancelling hoofdtelefoon € 17,95

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021
Ga naar “Flairbroek** M t/m XL Keuze uit diverse leuke printjes. van € 17,50 voor € 9,99”

Flairbroek** M t/m XL Keuze uit diverse leuke printjes. van € 17,50 voor € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “Diamond painting € 3,99”

Diamond painting € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 28 september 2021
Ga naar “Matzy & Friends pyjama of onesie € 9,99”

Matzy & Friends pyjama of onesie € 9,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 3 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Schoonheidsspecialiste/huidtherapeute”

Schoonheidsspecialiste/huidtherapeute

 • Original Skin praktijk voor huidontwikkeling
 • Parttime
Ga naar “Wij zijn op zoek naar een junior sous chef”

Wij zijn op zoek naar een junior sous chef

 • Bergpaviljoen Bistronomique & Bar
 • Fulltime
Ga naar “Bijbaan – Postsorteerder PostNL Amersfoort”

Bijbaan – Postsorteerder PostNL Amersfoort

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Manager / Kwartiermaker Volwassenenonderwijs”

Manager / Kwartiermaker Volwassenenonderwijs

 • MBO Amersfoort
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Business Development Manager Retail en Horeca”

Business Development Manager Retail en Horeca

 • MBO Amersfoort
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Bockentrap (Amersfoorts Bockbierfestival)”

Bockentrap (Amersfoorts Bockbierfestival)

 • Boothill Saloon
 • 2 oktober 2021
Amersfoorts bockbier festival 2018
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 17 oktober 2021
Ga naar “Marathon Amersfoort”

Marathon Amersfoort

 • 17 oktober 2021
Ga naar “3FM Serious Request Amersfoort”

3FM Serious Request Amersfoort

 • Gemeente Amersfoort
 • 20 december 2021