Mieke spint erop los: ‘Het is bijna gebruikelijk dat de woonkamer vol hangt met allerlei kleuren wol’

“Help, mijn moeder heeft een nieuwe hobby”, is één van de reacties van Mieke’s drie dochters als zij weer eens in een nieuw wollig avontuur duikt. Want al sinds Mieke Keizer (49) een jong meisje was, is zij bezig met wol. Dertien jaar lang maakte ze antroposofische poppen, tot die ene dag dat ze een nieuw hobby vond. Spinnen. 

Spinnen als hobby klinkt musicus Mieke, die al 25 jaar in Amersfoort woont, als muziek in de oren. Vol passie vertelt ze over een ambachtelijke hobby, die volgens haar weer helemaal hip aan het worden is.

‘Wil je leren spinnen?’

Precies drie jaar geleden viel haar oog op een kleurrijke advertentie met de tekst ‘wil je leren spinnen?’. De prachtige kleuren maken haar zo nieuwsgierig, dat ze besluit deze workshop te gaan volgen. “De eerste keer spinnen ging helemaal niet goed, gewoon slecht”, vertelt Mieke. “Maar de tweede les ging het al veel beter.” Als Mieke thuiskomt voelt ze het al. “Dit is niet goed, er komt weer een nieuw hobby aan!” Haar dochters profiteren inmiddels van de warme kleurrijke sokken die Mieke voor ze maakt.

Op schapenjacht

Mieke leert het hele proces kennen, van schapenvacht tot wol. “Er zijn heel veel verschillende schapenrassen, met ieder een eigen soort vacht. Daarom kan wol zacht, maar ook soms wat stugger aanvoelen”, legt Mieke uit. Ik denk meteen aan mijn reis naar Peru, waar vooral wol van de Alpaca, een kameelachtige, gebruikt wordt. Heerlijk zacht!

In geuren en kleuren vertelt Mieke hoe zij op Marktplaats haar eerste spinnewiel kocht. Ik vraag haar naar de vervolgstappen, waarop zij enthousiast zegt: “Daarna ga je op schapenjacht.” Mieke legt uit dat ze nu totaal anders naar schapen kijkt. “Er zijn zoveel soorten en kleuren. Een schapenvacht kun je overal vinden, ik durf ook gewoon naar een boer te gaan met de vraag of ik een schapenvacht mag kopen. Na het wassen komt het centrifugeren. Het is bijna gebruikelijk dat de woonkamer vol hangt met allerlei kleuren wol.”

Gestampte luizen

Gedreven legt Mieke uit dat ze eerst al het vuil uit de vacht haalt. Dat doet ze met een zogeheten ‘kaardenmolen’. Over het verven van een schapenvacht raakt Mieke niet uitgepraat. “Ik kleur soms met een voedingsmiddelenkleurstof, maar nog mooier is het gebruik van plantaardige materialen” legt Mieke uit. “Ook gebruik ik gestampte luizen.” Verbaasd kijk ik haar aan. “Het is poederachtig en zit in een potje. Daar doe ik water bij en dat krijgt dan een paarsachtige kleur. Je hebt echt een recept nodig om te kunnen verven.”

Het spinnen

En dan komt het grote moment, wat Mieke omschrijft als een meditatie. Haar voet trapt ritmisch op het pedaaltje terwijl ze rustig en weloverwogen de wol laat glijden door haar hand. Uren kan ze dit volhouden. Dat is ook wat er nodig is, als ze bijvoorbeeld een trui wil breien. “Daar gaat maar liefst eenentwintig uur in zitten”, vertelt ze trots.

Wolweekend

Voor mij gaat er een wereld open. Er zijn zelfs landelijke spindagen, workshops en een spingroep vertelt Mieke. “Wie heeft er zin om een dagje te spinnen?”, wordt vaak aan elkaar gevraagd in de vriendenkring van Mieke. Zo is er een echt wolweekend georganiseerd in Frankrijk. Levendig zie ik het voor me, zes spinnewielen die in een auto geladen worden richting eindbestemming: de B&B ‘Le Ciel Bleu’ waar deze dames maar al te graag verblijven. “Een jaarlijkse traditie”, vertelt Mieke.

Bij details uit de natuur zoeken zij passende structuren in de wol. De dames helpen en inspireren elkaar en dat in een prachtige omgeving. “Een mooi gezicht als de wol aan de waslijn droogt met het dorpskerkje op de achtergrond. Met wol bezig zijn geeft zoveel mogelijkheden”, aldus Mieke. Met trots oefenen deze dames deze oude ambacht uit. De tijd dat mutsen een geitenwollensokkenprincipe hanteerden is voorbij, deze breimiepen zijn in!

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige week vertelde zij over Joyce, die ondanks dat ze MS heeft, positief in het leven blijft staan.

 • De Amersfoortse Joyce heeft MS en blijft positief in het leven staan

  Joyce (32) was net moeder en 26 lentes jong toen ze te horen kreeg dat ze de ziekte MS heeft....

  joyce de fluiter

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’”

Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden”

Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden

Ga naar “De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort”

De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb