Samen koken met Stichting Indra: ‘Herman houdt van snert’

Aangeboden door Stichting Indra 6 december 2017

Een ding weten de bezoekers van de dagbesteding van Stichting Indra zeker: het bereiden van een warme maaltijd en gezelligheid staan altijd op het programma. “Voor je het weet, is de dag alweer voorbij”, vertelt directeur Olga Badal. 

Om kwart over negen druppelen de eerste cliënten van Stichting Indra hun ontmoetingsplaats in de Parkschool in Schothorst binnen. De basisschoolkinderen zijn inmiddels wel gewend aan de senioren met wie ze hun schoolgebouw delen. Sterker nog, ze houden zelfs de deur voor ze open. “Als ze aan het voetballen zijn op het plein, wachten ze even tot de ouderen binnen zijn. De ouderen zelf vinden het ook leuk”, vertelt Olga. De dagbesteding is een doorbreking van het vele thuiszitten, wat voor veel ouderen een realiteit is. “We bieden ze een hoop gezelligheid, afgestemd op de oudere in kwestie. Sommigen zijn in het buitenland opgegroeid, waar ze altijd keihard gewerkt hebben. In Nederland spelen we spelletjes, maar zij beleven gezelligheid op een andere manier. Daar houden we rekening mee.”

Sjoelen en ballen

Stichting Indra
Meneer Abdi uit Somalië. Foto: Roeliene Bos

De bezoekers nemen plaats en de koffie en thee staan al klaar. Het is een rustige dag, alleen Herman en meneer Abdi uit Somalië zijn aanwezig. Meneer Abdi kan niet praten en heeft moeite met bewegen, maar dat betekent niet dat hij er niet bij hoort. “Dan rollen we gewoon met een bal over tafel, zodat hij toch in beweging is. Als er meer mensen zijn, gaan we ook wel eens sjoelen.” Herman, een fervent roker, is thuis zijn aansteker vergeten. Een rondje over het plein werpt zijn vruchten af. Een voorbijganger had er eentje over. “Wat ben jij een mazzelkont”, zegt Olga tegen hem als hij tevreden weer binnenkomt. De groep bestaat op dit moment uit vijf ouderen, maar als het aan Olga ligt, is er nog plek voor meer. “Een groep van acht zou ideaal zijn, maar als het er meer worden, dan komt er gewoon nog een groep bij.”

Samen koken

Stichting Indra
Herman. Foto: Roeliene Bos

Op het menu vandaag staat een quiche lorraine, met gerookte speckjes van de Vegetarische Slager. “We maken een maandmenu, gebaseerd op de wensen van de senioren”, vertelt Olga. “Herman is dol op snert, dus dan maken we snert. En als meneer Abdi een keer Somalisch wil eten, dan zoeken we iemand die dat kan.” Olga merkt dat hoe ouder mensen worden, hoe meer hun eetlust verdwijnt. Daarom zorgt ze ervoor dat iedereen meehelpt met het bereiden van de maaltijd. “Dan prikkel je andere zintuigen. Ook al eten ze maar drie hapjes, dan hebben ze toch gegeten. Ik vind het heel belangrijk om ze te betrekken bij het maken van de maaltijd, zodat de cliënten voelen dat ze meetellen en dat het zin heeft wat ze doen.”

Tevreden naar huis

De ouderen die bij Stichting Indra komen, hebben verschillende achtergronden. Sommigen hebben geheugenproblemen, weer anderen zijn eenzaam of door een beperking geïsoleerd geraakt. “Iedereen is hier welkom en geven we het gevoel dat ze meetellen. Tijdens zo’n ochtend observeren en rapporteren we. Mocht het nodig zijn, dan schakelen we een zorgspecialist in. We werken nauw samen met huisartsen, het wijkteam en fysiotherapeuten, zodat de ouderen zo snel mogelijk de juiste hulp krijgen.” Rond twee uur gaat iedereen weer naar huis. “Een hele dag zou te veel zijn voor de ouderen, dit is precies goed.” Mocht de dagbesteding om een of andere reden een keer niet doorgaan, dan krijgt Olga dat zeker te horen. “Herman moppert dan, dat hij het zo gemist heeft.”

Stichting Indra dienstverlening

vandaag gesloten

Raadhoven 2, Amersfoort

Bekijk meer:dienstverlening