Chantal geeft arme gezinnen cadeautjes met Sinterklaas: ‘Omdat geen kind de pakjesboot mag missen’

Buiten is het koud, de maan staat hoog aan de hemel en in de huizen schijnen gezellige lichtjes. De haard staat aan en sinterklaasliedjes klinken uit de schoorsteen. Het is pakjesavond! Vol verwachting klopt het hart van vele kinderen wachtend op Sinterklaas die met zijn Pieten de zak met cadeautjes en lekkers langs komt brengen. Maar wat als de portemonnee leeg is en er wél een schoen gezet is die gevuld moet worden? En kinderen vol verwachting wachten op cadeautjes die er niet zijn…

Niet ieder gezin heeft de middelen om dit kinderfeest te vieren. Stichting Sinterklaas Kapoentje zorgt ervoor dat ook gezinnen die de financiële middelen niet hebben, toch op 5 december Pakjesavond kunnen vieren. In Amersfoort en omstreken zijn er maar liefst 192 kinderen die dankzij deze Stichting vandaag toch een heerlijk avondje zullen krijgen.

Stichting Sinterklaas Kapoentje

Initiatiefnemer van deze Stichting is Chantal van Doorn, moeder van drie kinderen en 25 jaar woonachtig in Amersfoort. Chantal, werkzaam als zelfstandige ‘Budgetcoach’ heeft gezinnen ontmoet waarbij de financiële omstandigheden de reden zijn dat het sinterklaasfeest alles behalve het feest is voor de kinderen. “Ik ben bij gezinnen geweest die zich geen sinterklaasfeest konden veroorloven. Waar ouders soms genoodzaakt waren om tegen hun kleine kinderen te vertellen dat de Sint niet bestaat…”

Magie

Het is de magie van het kinderfeest dat voor sommige gezinnen helaas ook een andere kant heeft. Daarom heeft Stichting Sinterklaas Kapoentje echt aan alles gedacht om de belangrijkste ingrediënten voor een pakjesavond in huis te hebben. “Elk gezin krijgt naast cadeautjes ook een gezellig pakjesavondpakket, compleet met chocolademelk en slagroom, chocoladeletters en een banketstaaf”, vertelt Chantal enthousiast.

“Als Sinterklaas niet langs komt…”

“Ouders kunnen aan hun kinderen uitleggen dat ze geen cadeautje kunnen kopen, meestal begrijpen kinderen dat nog wel. Maar dat Sinterklaas niet langskomt en zij dus het gevoel krijgen dat de Sint hen overslaat is voor elk kind een verdrietig en teleurstellend moment” zegt Chantal. En dit was de reden dat Chantal met eigen middelen begon om een gezin cadeautjes te geven en dat werden steeds meer gezinnen. “Ik moest hier iets mee, wilde het professioneel doen. Het gaat om zoveel gezinnen. Toen heb ik in 2013 de Stichting Sinterklaas Kapoentje opgericht.”

Spontane acties

Chantal blijf het heel mooi en bijzonder vinden, dat je zelf enthousiast kunt zijn over een idee en dan ziet dat allemaal mensen met je meedenken en er spontane acties ontstaan. “Zo zijn wij begonnen met vier ouders van de school de Achtbaan. En spontaan werd er hulp aangeboden, voor het bouwen van een website, de teksten, we kregen pietenpakken te leen, noem maar op”, vertelt zij trots. “Het Grafisch Lyceum in Utrecht is druk bezig met de nieuwe website die naar verwachting op 5 december in de lucht zal zijn!”

Ook sportverenigingen zetten letterlijk hun beste beentje voor. Zo heeft Voetbalclub Cobu Boys en Rugby club Eemland op een sportieve manier geld weten in te zamelen. Ik krijg een lijst te zien, waar opgeschreven staat hoeveel doelpunten gescoord zijn met de bedragen van sponsoring erbij. Mijn oog valt op een slogan dat op het papier gedrukt staat: “Omdat geen kind de pakjesboot mag missen.”

Chantal zegt dat zij altijd op zoek zijn particulieren, bedrijven, en (sport-)verenigingen, die mee willen helpen door bijvoorbeeld leuke acties te organiseren. “Maar we houden niet van bedelen”, zegt Chantal.

Speelgoedblaadje

Nieuwsgierig naar dit prachtige initiatief vraag ik hoe het allemaal precies in zijn werk gaat. “De gezinnen worden gesignaleerd door bijvoorbeeld een wijkteam, scholen, kerken of kinderdagverblijven. Wij waarborgen altijd de privacy van deze gezinnen en het delen van inhoudelijke privégegevens is dus niet nodig. Deze gezinnen ontvangen een welkomstbrief met spelregels en een verlanglijstje, die sturen zij dan weer naar ons terug”, legt Chantal uit.

Sponsoren

De geselecteerde gezinnen mogen uit het speelgoedblaadje van de Intertoys een cadeau uitzoeken met een maximale waarde van 35 euro. Als ik vraag hoe zij dat doen met de verschillende leeftijdscategorieën, legt Chantal uit dat er voor kinderen onder de vier jaar een mooi cadeau wordt uitgekozen. Dit cadeau kan variëren van een mooi boek, Duplo speelgoed, een voertuig, enzovoort. Allemaal gesponsord door Stater N.V. “De kinderen tussen vier en elf jaar mogen zelf een cadeau uitzoeken uit het speelgoedblaadje.” Intertoys is dan ook een belangrijke sponsor. “Kinderen van twaalf jaar en ouder krijgen een mooi pakket met onder meer een bioscoopbon, die dit jaar gesponsord is door Albert Heijn. “Ook juist deze leeftijd is belangrijk, je kunt het niet maken om deze oudere kinderen uit een gezin niks te geven” legt zij uit.

Anekdote

Dan vertelt Chantal een ontroerende anekdote: “Wat mij bij is gebleven, is het gezicht van een meisje van vijf jaar dat niet kon geloven dat ze écht iets uit het speelgoedblaadje mocht uitkiezen. Ze bleef de vraag maar herhalen of het echt waar was. Haar oudere zus zei toen tegen haar: “Kies wel iets uit zonder batterijen, want die kunnen wij niet betalen…”

Bewustwording bij jongeren

“Een achterliggende gedachte dat naast de blije kindergezichtjes ook een rol speelt voor deze stichting, is een stuk bewustwording bij jongeren en wij hopen daarmee ook hun betrokkenheid te creëren.” zegt Chantal. Volgens het CBS heeft 1 op de 9 kinderen te maken met armoede. Dat betekent 3 in elke schoolklas. Ook studenten van het ROC in Amersfoort helpen actief mee aan de actie. “Zij helpen mee als onderdeel van hun maatschappelijke stage en krijgen hier studiepunten voor. Zo pakken zij alle cadeautjes in met meestal ook een gedicht erbij.”

Het is 5 december, de dag dat de studenten de pakjes gaan bezorgen. “In overvolle auto’s verzamelen ze in een stoet, totdat ieder cadeautje op plaats van bestemming is!” vertelt Chantal trots. “Pas daarna is het voor mij tijd om zelf pakjesavond te vieren…”

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige week vertelde zij over Geertje, die sieraden verkocht vanuit haar snackbar.

 • Van snackbar naar sieradenwinkel: ‘Patat met een ketting erbij?’

  Geertje Kok-du Crocq (53) geboren en getogen in Amersfoort, ruilde haar snackbar in de wijk Liendert in voor een succesvolle...

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’”

Binnenkijken bij Hennie in Vathorst: ‘Ons huis met een hond, vissen, vlinders, vogels en gifkikkers’

Foto: Denise Tichelaar
Ga naar “Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden”

Gezocht: mensen die voor de liefde naar Amersfoort verhuisden

Ga naar “De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort”

De nieuwe horecastewards wisten al een mishandeling te voorkomen in Amersfoort

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis”

Nieuw! Schilderen met olieverf op waterbasis

 • Lida Meines Portretschilderijen en Schildercursussen
 • T/m 12 feb

Topper

Ga naar “Carnaval in Amersfoort”

Carnaval in Amersfoort

 • Van 18 feb t/m 21 feb