Amersfoort

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Amersfoorter Niels schreef een kinderboek over zijn grootste passie

Door Melt Pels 2 april 2020

Rupsje Nooitgenoeg, De kleine mol met een drol op zijn kop, De mooiste vis van de zee en ga zo maar door… Vandaag is het de Internationale dag van het kinderboek. Ook nu ken je vast nog een paar kinderverhalen, die je vader of moeder misschien wel duizend keer heeft voorgelezen, nog woord voor woord. We belden met Niels Lange, zelf vader van twee jongens, die een kinderboek aan het schrijven is.

Er zijn al zoveel kinderboeken over piraten, kattenkwaad en bosdieren die de gekste dingen doen. Toch ontbrak er volgens Niels iets: een kinderboek over sport. “Mijn fascinatie voor sport begon al als kind. Ik ging met mijn opa en oma naar De Kuip en met mijn ouders ben ik ooit eens gaan kijken bij de Tour de France. Op jonge leeftijd probeerde ik boeken te vinden over sport, maar die waren nergens te bekennen”, vertelt Niels over de telefoon. “Veel boeken die over sport gaan, zijn voornamelijk informatief. Ik heb nu zelf twee jongens die ik ook weleens iets leuks wil voorlezen voor het slapen gaan.”

Zelf schrijven

“De eerste letter ging vorig jaar zomer op papier, maar ik had al een langere tijd het idee om zelf een kinderboek te schrijven. Een van mijn inspiratiebronnen is Koos Meinderts, die zelf kinderboeken schreef en samen met Harrie Jekkers ook kinderliedjes heeft gemaakt. Ik probeer dezelfde humor in de gedichtjes te verwerken, zodat ook de volwassenen er stiekem een beetje om kunnen gniffelen.”

Olympische Spelen

Het kinderboek gaat ‘Spelen!’ heten. “Ik wist al vrij snel dat ik een kinderboek over de Olympische Spelen wilde maken. Vooral vanwege de speciale elementen die bij de Olympische Spelen komen kijken. In het boek komen verhalen over dingen waar wij als volwassenen eigenlijk niet meer over nadenken. Denk aan het Olympische vuur, de vlaggenparade met ontzettend veel verschillende landen, iedereen die afreist naar het stadion. Eigenlijk zijn de Olympische Spelen best wel iets bijzonders.”

“Elk verhaal is geschreven als een gedicht van ongeveer zestien regels. Voor elk verhaal bedacht ik een leuke twist. Zo heb je bijvoorbeeld een hele kleine basketballer die ondanks zijn hoogte, tóch weet te scoren, een dressuurpaard dat staakt omdat niet zijn berijder maar hij zelf de medaille wilt hebben en een schaatser die meedoet aan een zwemwedstrijd omdat ze zich had vergist tussen de zomertijd en wintertijd.”

 

 

Illustratie & Tekst: Niels Lange

Herkenbaar

De sporten waar de verhalen over gaan heeft Niels zorgvuldig uitgekozen. “Ik heb de sporten gekozen op basis van herkenbaarheid voor Nederlandse kinderen. We kunnen het hebben over tafeltennis of grieksromeinsworstelen, maar dat is niet herkenbaar genoeg.”

Ook heeft Niels de verhalen aan zijn oudste zoontje voorgelezen. “Hij had wel wat feedback, op de verhalen maar vooral op de tekeningen. Er moest nog veel meer in volgens hem. Eén verhaal gaat over een surfende piraat. Ik had al uren werk in de illustratie zitten, maar toen hij ‘m zag zei hij resoluut: papa, er moet nog een haai bij. Anders is het geen echte piraat.”

Zo goed als af

Het kinderboek is nu zo goed als af. Niels neemt iets langer de tijd om de illustraties af te maken. “Ik wilde eerst een illustrator inhuren, maar ik ben enorm eigenwijs. Ik heb al heel erg in mijn hoofd hoe ik de illustraties wil. Vroeger was tekenen ook een hobby van mij, dus ik dacht, laat ik eens kijken of ik dat nu nog kan. Het is enorm leuk om te doen, maar wel een flinke klus. Ik heb hiernaast ook een gewone baan, dus ik verdeel het werk over de avonden. De tijd vliegt als je er mee bezig bent.”

Dat de olympische spelen zijn uitgesteld vindt Niels jammer. “Ik verheug me als sportliefhebber enorm op de spelen. Het is ontzettend zonde voor de sportzomer als zoiets moet worden uitgesteld. Het is wel volkomen logisch natuurlijk, zeker in deze situatie. Maar ergens is het wel een geluk bij een ongeluk, want nu heb ik iets meer tijd en kans om het boek éxtra mooi te maken.”

Niels is nog op zoek naar de juiste uitgever voor dit boek. Wie het boek al wil bestellen moet dus nog eventjes geduld hebben.

Meer lezen?

Flint: ‘Ons Amersfoortse theaterhart klopt nog steeds’

Lege zalen, dat wil je als theater niet meemaken. Helaas is dat voor theater de Flint in Amersfoort ...

Goed nieuws voor alle sushilovers! Bestel jouw favoriete gerechten via SHABU to go

Amersfoortse DJ Kriss Reeve: ‘Ik had graag weer voor Amersfoorts publiek gestaan’

 

Meer over

Amersfoorters

adv.