Met een rolstoel door Amersfoort: ‘Die schuine stoepen zijn een ramp’

Door Roeliene Bos 6 december 2017

“Je moet een geoefende rolstoelgebruiker zijn als je je gang wil gaan in de binnenstad van Amersfoort”, vertelt Alma Sterk (64). Frank Markus (57) beaamt haar verhaal. “Ik zou Amersfoort niet aanraden in een rolstoel, maar dat geldt voor bijna elke stad in Nederland.” Indebuurt nam de proef op de som door de delicatesseroute van de VVV met een rolstoel te trotseren.

Een dagje op pad door de binnenstad van Amersfoort in een rolstoel, ga er maar aan staan. Simpele dingen waar je als niet-rolstoelgebruiker nooit bij stilstaat, zijn voor Frank en Alma dagelijkse realiteit. Putdeksels, losliggende tegels, de zware deuren van horecazaken en winkels, om over de schuine stoepen nog maar niet te spreken. “Dat is echt een ramp”, aldus Frank. “Je moet constant tegensturen, omdat je anders van de stoep afrolt. Ik snap dat het voor de afwatering heel praktisch is, maar voor ons is het ontzettend lastig.” En na een paar uur proberen, weten wij er ook alles van. Amersfoort met een rolstoel is geen pretje.

Een pluim voor de horeca

Ook redacteur Roeliene testte de rolstoelvriendelijkheid van Amersfoort

We genieten allemaal van zo’n oude binnenstad, maar een oud pand betekent vaak een zware deur en een hoge stoep. Twee facetten die het winkelplezier van een rolstoelgebruiker flink de kop in drukken. Om die reden bezoekt Frank geregeld horecazaken, samen met Jean-Paul Aarsen, coördinator van de toegankelijke recreatie van de VVV. “We hebben nu zo’n tachtig zaken bezocht en overal worden we vriendelijk ontvangen”, aldus Frank. “Ze vinden het fijn om tips te krijgen over het verbeteren van de rolstoelvriendelijkheid.” Ook Alma is te spreken over de ondernemers in de stad. “Ik vind de eigenaren van veel zaken heel bewust van het feit dat er ouderen in hun klantenkring zitten. Ze doen er steeds meer aan in de stad.”

Maar naar de wc gaan…

Maar als je naar het toilet moet, dan heb je als rolstoelgebruiker niet zoveel keus. Veel zaken hebben hun toilet namelijk onderaan een trap geplaatst. “Het is wel heel fijn dat Amersfoort een aantal gelegenheden met een invalidentoilet kent, zoals in De Lieve Vrouw, maar de openbare invalidentoiletten op De Hof zijn al een jaar kapot”, vertelt Alma. Het bedrijf dat het toilet maakt, schijnt failliet te zijn en voor de reparatie zijn bouwtekeningen uit het buitenland nodig. Voor Alma is het geen excuus. “De gemeente realiseert geen enkele oplossing. Waarom zetten ze niet een tijdelijk toiletgebouw neer? Niet alles hoeft veel geld te kosten.”

Bewustwording

Alma heeft niet altijd in een rolstoel gezeten. Zestien jaar geleden raakte haar onderlijf verbrand in een ongeluk, waardoor ze van de ene op de andere dag invalide werd. “Het zou zo goed zijn als de maatschappij het belang ervan inziet om rekening te houden met invaliden. Voor je het weet, geldt deze situatie ook voor jou.”

adv.