Mark volgde zijn passie voor houtbewerking en bouwde een zeilboot in zijn achtertuin

houtverbinding

Ik kan wel verder blijven dromen, maar waarom begin ik niet gewoon in mijn eigen tuin?, dacht Mark uit Amersfoort. En zo gebeurde het dat hij op een dag aan zijn droom begon en een houten zeilboot bouwde in zijn achtertuin in Schothorst. “Het enige dat ik had waren tekeningen, ik heb alles zelf moeten bedenken en bouwen”, legt Mark uit. En daar bleef het niet bij: in een sneltreinvaart komen zijn dromen verder uit, krijgt hij leuke creatieve opdrachten en gaat hij binnenkort zelfs voor een opleiding naar Canada.

Ooit maakte Mark een fietsenrek van hout en wat bleek? Zijn ontwerp deed het verrassend goed op Marktplaats. Zelfs bij een televisiezender viel zijn originele creatie met bijbehorende advertentie op. “Op een dag vertelde ik aan een vriend dat ik picknicktafels wilde maken”, vertelt Mark. Zijn vriend reageerde daarop met de vraag: “Hoe wil je dan boomstammen vinden?”, waarop Mark antwoordde: “Die hoef ik niet te vinden, die vinden mij…” En dat gebeurde ook daadwerkelijk. “Kort na deze conversatie leerde ik iemand kennen die de eigenaar is van een stuk bos in Voorthuizen”, vertelt Mark enthousiast. Hij gelooft niet in toeval, je hart volgen en je dromen uitspreken is wat hem al zover heeft gebracht.

Vriendschap

“De eigenaar van het stuk bos in Voorthuizen is inmiddels een hele goede vriend geworden” vertelt Mark. “We helpen elkaar. Als er omgewaaide of zieke bomen zijn, help ik hem met het kappen en zagen van de bomen. Ik hak niet zomaar bomen om, alleen als er iets mee is of als ze dreigen om te vallen”, zegt Mark op een duidelijke toon. “Samen hebben wij inmiddels al behoorlijke houtstapels en heeft hij leuke opdrachten voor mij. Zo heb ik ooit een picknicktafel gemaakt die ook door de boswachter in de buurt niet onopgemerkt is gebleven. Die wilde er toen tien bestellen om op mooie picknickplaatsen neer te zetten! Zo kan het dus gaan”, zegt Mark.

“Alles wat ik doe en maak is een natuurlijke stap in het ecologisch proces”

Zijn houtonderneming is inmiddels een uit de hand gelopen hobby en voelt absoluut niet als werk. “Alles wat ik doe en maak is een natuurlijke stap in het ecologisch proces”, legt hij uit. Hij verwijst naar het kappen van bomen en de creaties die hij vervolgens van dat hout maakt. “Na het omzagen van een boom, komt er altijd iets moois voor in de plaats. Het is tevens een gezonde work-out voor mij”, zegt Mark. “Ik vind het ook heerlijk om buiten te zijn tussen de hertjes en de vogels.”

Canada

Bij een boot in de tuin en een fietsenrek op Marktplaats is het niet gebleven. Mark maakt inmiddels houten hekken, overkappingen, tafels en zijn volgende stap wordt wellicht het bouwen van een houten huis. Hiervoor gaat hij in april naar Canada om de houtverbindingstechniek te leren waarmee hij houten huizen wil maken. Hij is vastberaden dat hij zijn dromen moet blijven volgen.

Houtverbinding

Als ik hem vraag hoe de naam ‘MarkHoutVerbinding’ ontstaan is, vertelt hij dat het een creatief en interactief proces was met een vriendin waar uiteindelijk deze naam uit voortkwam. “Als ik op de werkplaats in het bos in Voorthuizen de motorzaag zijn werk laat doen en de zaagtafel gebruik om houten balken te maken, dan moet ik ze daarna verbinden. Hiervoor maak ik gebruik van de ambachtelijke, traditionele houtverbindingstechniek. Deze techniek houdt in dat er geen spijkers en schroeven worden gebruikt”, legt Mark uit. Dat de naam goed bij Mark en zijn passie past, is mij snel duidelijk. De naam “verbinding” is niet alleen de techniek, het zijn alle elementen die met verbinding te maken hebben, waarover hij met plezier vertelt.

Workshop

Het lijkt Mark ook erg leuk om workshops te geven. “Je kunt dan in een dag als groep aan de slag om bijvoorbeeld een picknicktafel te maken. Die is na een aantal uur klaar en hoef je dus niet zes weken te wachten op het eindresultaat.” Mark ziet vol passie al het resultaat voor zich en omschrijvend vervolgt hij: “Hoe trots zal iedereen zijn als je op het einde van de dag dat plaatje aan de zelfgemaakte houten tafel bevestigt met de tekst: Gemaakt door… Het mooie is dat op deze manier ook mensen met elkaar worden verbonden door houtverbindingen.”

“Het in je eigen kracht blijven staan vind ik heel belangrijk”

De creatieve passie van Mark kent voorlopig nog geen grenzen. Van het ene idee ontstaat het andere. Mark wil liever geen uurtarief-principe, liever maakt hij iets en vraagt daarna wat men eraan wil uitgeven. “Het in je eigen kracht blijven staan vind ik heel belangrijk. Ik wil geen gevoel hebben een loonslaaf te zijn”, zegt Mark vol overtuiging. In plaats van een watermerk heeft Mark zijn houtmerk. Het logo waarin de letters M, H en V een eenheid vormen, wordt in zijn creaties gegraveerd. Het is als een brandmerk van de verbinding tussen hem en het hout.

Meer weten over Mark? Check dan zijn Facebookpagina of zijn website.

Verhalen uit de stad

Amanda Schoorl vertelt elke week een verhaal uit de stad Amersfoort. Wil je meer verhalen uit de stad lezen? Klik dan hier. Vorige keer vertelde zij over muziektalent Kim, die voor de koning en koningin heeft gespeeld.

Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

indebuurt Amersfoort is op zoek naar Amersfoorters die het verdienen om in het zonnetje gezet te worden.

Nomineren maar! Welke Amersfoorter verdient een mooi kerstgeschenk?

Meer in deze categorie

Amersfoorters

Ga naar “Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb”

Tof! Kinderen leren elkaar kennen via een vriendenboekje in Amersfoortse minibieb

Ga naar “Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’”

Amersfoortse Chantal deelt al 10 jaar cadeaus uit: ‘Mooi en verdrietig tegelijk’

Ga naar “Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’”

Favorieten van Nanna: ‘Bestellingen uit de buurt komen ze op de fiets bezorgen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Kerstbrunch Centraal Ketelhuis”

Kerstbrunch Centraal Ketelhuis

 • Centraal Ketelhuis
 • Geldig t/m 26 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

 • GAMMA
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Crediteurenmedewerker”

Crediteurenmedewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “De Seizoensstreekmarkten”

De Seizoensstreekmarkten

 • Winkels op Wielen
 • T/m 17 dec
Ga naar “Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort”

Sinterklaas Speurvaart in Amersfoort

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Hooglandse Wintersferen”

Hooglandse Wintersferen

 • 16 december 2022
Ga naar “Sinterklaas gaat slapen”

Sinterklaas gaat slapen

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec
Ga naar “Sinterklaas in de binnenstad”

Sinterklaas in de binnenstad

 • Sinterklaasstad
 • T/m 3 dec