Wim Engels organiseert Zingen in het Park: ‘Ik had zelf een 4 voor muziekles’
“Zingen zoals ze dat in de parken van Peking doen”, vertelt organisator Wim Engels. “Daar is het idee voor Zingen…
Bij de Luisterlijn kunnen mensen telefonisch, of via de chat, hun verhaal anoniem kwijt. Zij het omdat ze zich eenzaam voelen, even een stem willen horen of om emotionele kwesties te bespreken. Lilian is een van de 1500 vrijwilligers die dag en nacht voor deze mensen klaarstaan.
Wil je even bellen of chatten met iemand van de Luisterlijn? Dan is de kans aanwezig dat je met Lilian praat. Vanuit een geheime plaats in Amersfoort biedt Lilian (samen met zo’n veertig andere Amersfoorters) een luisterend oor. “Als je naar ons belt, blijf je altijd anoniem”, vertelt Lilian. “Ik neem niet op met mijn eigen naam. Ik weet niet met wie ik praat, maar daardoor kan een gesprek wel heel erg openhartig zijn. En de beller ook.”
“De meeste mensen die bellen, willen hun verhaal kwijt. Tijdens een dienst praat ik eigenlijk niet zoveel, maar ben er echt om te luisteren. We geven geen ongevraagd advies. Tuurlijk denken we hier en daar mee, maar het heet de Luisterlijn, niet de praatlijn.”
Wie denkt dat alleen eenzame mensen de luisterlijn bellen, heeft het goed mis. “Ik spreek elke keer weer iemand anders. Onze bellers zijn divers: soms zijn het mensen die willen praten over iets wat in hun omgeving niet bespreekbaar is. Soms zijn het mensen die midden in de nacht even bellen omdat hun eigen vrienden niet bereikbaar zijn… Er zijn zoveel redenen om met iemand te praten.”
Zelf begon Lilian twee jaar geleden bij de Luisterlijn. “Ik kwam uit een pittige baan en besloot om voor mezelf te beginnen. Daarnaast wilde ik iets terugdoen voor de maatschappij. Bij de Luisterlijn kon ik enorm veel leren. Niet alleen van de opleiding, maar ook van de gesprekken.”
Lees verder onder de afbeelding >
“Het mooiste van dit werk, is dat je er écht voor iemand bent. Je wordt gebeld door iemand die het écht nodig heeft om even met iemand te praten. Die persoon ben jij vanaf het moment dat je opneemt, tot je ophangt. Daarna kun je het ook weer loslaten. Ieder gesprek loopt anders en brengt zijn eigen les met zich mee.”
Het vrijwilligerswerk is niet geheel vrijblijvend. “We verwachten wel dat je je werk doet. Je moet opnemen als je wordt gebeld. Je draait ongeveer één dienst in de week. Daar horen ook nachten bij. Ik vind de nacht wel iets sereens. Je bent alleen met de wereld, én met jouw beller. De gesprekken voelen dan ook heel anders, mooier zelfs. Ik heb nog geen nachtdienst gedraaid waarin de telefoon stil bleef.”
Wie als vrijwilliger aan de slag wil bij de Luisterlijn krijgt eerst een opleiding. “We werken veel met casussen. Bedenk maar eens: hoe zou je reageren als iemand vertelt dat haar partner nét is overleden? Hoe blijf je oordeelloos als iemand je vertelt dat hij is vreemdgegaan? Na de training wordt je verder begeleid door een ervaren vrijwilliger. Uiteindelijk ga je zelf aan de slag.”
Door heel Nederland werken er zo’n 1500 vrijwilligers bij de Luisterlijn. “We zijn 24/7 bereikbaar. En als ik nachtdienst heb, word ik ook écht gebeld. Er zijn bijna geen diensten waarin niks te doen is. Daarom zijn we ook op zoek naar nóg meer vrijwilligers. Het is mooi werk om te doen.”
Meer informatie over de Luisterlijn én het vrijwilligerswerk vind je op de website.
In onze gids
Populaire rubrieken